Autor:

Dort perníková kniha

Střední
Ingredience
Vejce 1 ks
Moučkový cukr
Nebo pískový
200 g
Vanilkový cukr 1 balíček
Kakao 1 lžíce
Zavařenina
(Třeba starší cukernaté)
2 lžíce
Hladká mouka 400 g
Mléko
(I více)
1/4 l
Máslo
Rozpuštěné
6 lžíce
Prášek do pečiva 1/2 balíček
Voda
Stolní
1 lžička
Krém
Krém
Jako u obyčejného piškotového dortu
 
Na polevu:
Čokoláda na vaření 1 balíček
Tyčinky ledové kaštany 1 balíček
Ceres soft
Trochu nebo máslo
 
Pikantní marmeláda  

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Utřeme nebo ušleháme vajíčko, cukry a kakao. Postupně přidáme ostatní ingredience. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu (vymažeme a vysypeme i papír na pečení). Poté rozkrojíme korpus na výšku i šířku na 4 kusy, (pokapeme rumem), pomažeme krémem a složíme jako obdélníkový dort (knihu) nebo pouze do původního tvaru jako řezy (to je pak lepší dělat těsto z 1 a 1/2 dávky). Dort zatížíme a necháme „srovnat“ (řezy není třeba).

Zařízneme okraje a celý korpus polijeme čokoládovou polevou. Vrch dortu - neměla by ho tvořit řezná plocha - pod polevou lze slabounce namazat zavařeninou, aby se nevpíjela. Vršek můžeme ozdobit krémem, pro malé děti barevnými lentilkami, které nalepíme do ještě neztuhlé polevy, případně barevnými narozeninovými svíčkami.

Toto je starý recept mé babičky. Dort je v podstatě velmi jednoduchý, těsto nenáročné finančně i na přípravu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
5
1 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 5 (hodnoceno 1x)
Reklama
Základní těsto na palačinky Palačinky opravdu pro každého. Vyzkoušejte úžasné recepty! Články z

Komentáře k receptu: Dort perníková kniha

Komentáře

  1. Di   24.04.2005 | 9:20 | reagovat | závadný

    V rodiných receptech se píše perník. Korpus jako perník vypadá a chutná, i když tam koření není. Obdélníkový dort lze nazdobit jako zavřenou (!) knihu. Není to složité: Těsto upečte na plechu s okraji. Pak rozřízněte napůl na dva obdélníky. Ty prořízněte jako dort napříč. Zíkáte čtyři obdélníky, které promažete poskládáte na sebe jako dort (jak Vám to tvarově nejlépe půjde). Je jedno, jak je obrátíte, jen dolů a nahoru by neměla přijít řezná plocha. Zatížením se dort srovná. Okraje odkrojíte a namažete a vše nevzhledné schováte pod polevu. Zkuste nejdříve pouze řezy - ale i pro ty je lepší si korpus nejprve rozkrojit napříč.

  2. Jana Wernischova   23.04.2005 | 13:45 | reagovat | závadný

    Dva dotazy: proč "perníková" kniha, když v předpise není nikde uvedeno koření které se do perníku dává a které dělá těsto perníkem (nebo kupovaný prášek do perníku) a jak se skládá "kniha"? Neumím si to představit. Mám nějak ještě teplé podložit aby to bylo od "hřbetu" dokopečka a pak zas dolů nebo jak? Nezlobte se, moje babička pocházela od Domažlic a pekla fantastické chodské koláče, ale knihu jsem doma nikdy nepekli, maximálně tak občas s maminkou perníkovou chaloupku.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web