Autor:

Domácí zapékané müsli

35 minut PT0H35M
Snadné
Ingredience
Ovesné vločky 250 g
Hnědý cukr
(Kdo chce méně sladké - ubere)
100 g
Med 70 g
Džus
(100 % pomerančový nebo jablečný)
50 g
Dle chuti
Sušené ovoce
(Brusinky, švestky, meruňky)
 
Rozinky  
Nasekané ořechy  

Postup přípravy:

Vše rukama smícháme v míse. Přidáme sušené ovoce, rozinky, ořechy - vše podle chuti (já přidávám rozinky, brusinky, nasekané vlašské ořechy, dobré mohou být i mandle, pokud je můžete). Vznikne taková mazlavá,lepivá směs. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na plech dáme pečící papír a na něj rozprostřeme tuto müsli směs. Dáme do trouby zapékat na 20 - 30 minut. Po této době vyndáme, trochu promícháme, aby tam nebyli velké slepené kusy a necháme vychladnout.

Když vyndáváme, tak se müsli bude zdát ještě jakoby „mokré“, jako nedopečené, ale pozor - ještě ztvrdne po vychladnutí, takže určitě není potřeba péct ho déle (což jsem já udělala poprvé a bylo pak hodně tvrdé).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
2+
4.44 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 9x)
Pikantní pečený guláš Lahůdky a speciality maďarské kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Domácí zapékané müsli

Komentáře

  1. lefina   17.08.2015 | 19:36 | reagovat | závadný

    My doma děláme trochu lehčí verzi. Pytlík ovesných vloček smíchám se sušeným ovocem. Nejlepší jsou směsi, v jednom balíčku pak máte ananas, mandle, papáju, rozinky, brusinky, meruňky. Mají obvykle tak 80 g každý. Některé obsahují i ořechy a kokos, zkrátka čím rozmanitější směs je, tím lepší. Kdo má rád, může přihodit ještě trošku slunečnicových semínek a lněné semínko. Cukr ani med nepřidávám vůbec, sušené ovoce je samo o sobě dost sladké, není potřeba ještě přislazovat. Promíchám na hlubším plechu a celé pokapu polovinou kelímku smetany ke šlehání (tj. 125 ml). Dám zapéct do rozehřáté trouby asi na 10 min, přičemž během téhle doby to asi 2x - 3x pořádně promíchám. Tohle müsli se sype, nebude vytvářet žádné hrudky. Nejraději jej konzumujeme k snídani - přidané do bílého jogurtu - vezmu 1 malý kelímek bílého jogurtu 1,5 - 3,5 % tuku, nízkotučné jsou nesmysl. Přidám 2 - 3 lžíce müsli a doplním čerstvým ovocem nakrájeným na kostky (nektarinka, broskev, půlka banánu, menší jablíčko). Kdo by chtěl namítat, že moje verze není lehčí, ale je naopak pořád dost tučná, uvědomte si, jaké množství sníte (2 lžíce nikoho nezruinují!) Naopak v téhle snídani máte zastoupeno vše - tuky, sacharidy, bílkoviny a spoustu vlákniny a co je nejduležitější - glykemickou křivku Vám tahle snídaně nerozhodí (jako se Vám to stane u přeslazených komerčních produktů), zasytí Vás na dlouhou dobu a bude Vám energii doplňovat postupně. Tak dobrou chuť a zdravé snídání :-)

  2. vlocka   13.05.2014 | 15:56 | reagovat | závadný

    Po 11 minutách se mi to spálilo :(

    1. Sherry   03.08.2014 | 23:08 | reagovat | závadný

      Užitečný je ty vločky párkrát během pečení promíchat, hlavně odkrajů do středu, protože na okrajích plehu se vločky vypíkají nejrychleji. A lepší je péct na jen na 150 st. Už jsem je dělal nekolikrát, ale rozmíchávám vločky nejdříve s 1 dcl oleje a 1-2 vejci, pak to nechám cca 20 minut vsáknout, odstát. Teprve těsně před pečením je dobrý zamíchat příměsy ochucovací.

      A je dobrá slaná variana musli: Přidá se sůl, rozmačkaný česnek, sezam, mák, provensálské koření, bazalka, chilli omáčka, sojovka, cokoli dle vlastní chuti. Po upečení přidávám ještě buráky a nadrcené brambůrky – nejlépe s cibulovou příchutí :o)

      - Zdroj jsou rady pro zimní přechod hor Život je gotickej pes a vlastní zkušenosti :-)

      1. Marcela   15.02.2015 | 16:13 | reagovat | závadný

        No to je ale nechutny, do vlocek michat vejce, olej s nebo rozdrceny bramburky???? :-(

  3. Honza.M   30.01.2014 | 22:31 | reagovat | závadný

    Já v dietním složení nevidím problém ... stejnou věc si dělám doma akorát sladím medem a používám lískové ořechy , banán a možná občas jablko ... jím ke svačině a snídani ... k tomu sice pravidelně cvičím ale díky tomu , že toto mám součástí denní stravy jsem zhubnul ze 78kg na 55 :)

  4. Jirka   19.01.2014 | 11:07 | reagovat | závadný

    A co třeba do toho přidat rozmixovaný ovocný kompot nebo kousky z něj? Osladí to, provlhčí a je dobrý. Teď to jdu vyzkoušet

  5. Jakub   15.12.2012 | 20:15 | reagovat | závadný

    Müsli jsem pekl půl hodiny a i po úplném vychladnutí je pořád měkké. :(

    1. palenda   25.03.2013 | 17:02 | reagovat | závadný

      Reaguji dost pozdě, ale nevím, spíš se fakt stává, že se snadno připálí ... tak mě napadá jen málo zahřátá trouba nebo prostě každá trouba jinak peče. Dala bych ho pak asi ještě na chvíli dopéct... nevím, jak jste to vyřešil vy??

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web