Domácí vánočka od Landriel

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      kg polohrubá mouka
    • 30
      g droždí
    • 80
      g moučkový cukr
    • 100
      g máslo
    • 2
      ks žloutek
    • sůl trochu
    • citronová kůra
    • 187,5
      ml mléko
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • rozinky
    • mandle
    • citronát
    • 1
      ks vejce na potření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
80 g mouky, 1/16 mléka, lžičku cukru a kvasnice rozmícháme na kvásek a necháme vykynout.
2
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr, kůru, do středu mouky dáme žloutky a vykynutý kvásek. Postupně všechno zamícháme se zbylým mlékem, nakonec přidáme rozinky, oříšky a vlažné máslo.
3
Těsto se musí pořádně vypracovat, nechat zkynout, pak znova propracovat a zase zkynout (asi 3x). Pak rozdělíme na díly a upleteme vánočku, kterou necháme asi půl hodiny kynout (píchám do ní špejle, aby kynula rovně nahoru).
4
Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zprvu pečeme prudce, potom pomaleji, celkem asi 3/4 hodiny, až je těsto na vytažené špejli upečené.
5
Před dopékáním chráníme povrch vánočky mastným papírem. Z tohohle těsta je buď jedna vánočka nebo dva kulaté mazance.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Tereza T
    Tereza T |

    21. 12. 2010 14:44

    Dobrý den, v původním receptu je 3/16 l mléka, to je 187.5 ml. Už je opraveno, děkuji za pochopení.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    20. 12. 2010 20:59

    2 litry mléka? To bude určitě nějaký omyl