Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks hovězí maso 1 díl
    • 2
      ks vepřové maso 2 díly
    • 1
      ks kuřecí maso 1 díl - není nutné
    • cibule min. 1/2 objemu masa
    • 4
      stroužek česnek
    • klobása několik druhů
    • 1
      lahev kečup - ostrý
    • 50
      g špek dobrý
    • 2
      lžíce křen
    • zeleninové lečo
    • 1
      sklenice tompa
    • paprikový salát
    • 150
      g sýr na strouhání
    • 1
      lahev pivo Budvar nebo Velkopopovický kozel tmavý - nebo obojí - pro obměnu receptu
  • Koření
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      lžička kari indické
    • 1
      hrst chilli papričky sušené
    • 1
      lžíce staročeské koření nejlépe smíchané 1:1 se zázvorem
    • 1
      špetka jalovec
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      špetka koření Chop suey a nasi goreng
  • Na zahuštění
    • chlebová kůrka
    • 1
      ks brambory menší
    • klobása malá
    • 1
      lžička hladká mouka
  • Na dochucení
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks petržel
    • 1
      ks celer
    • borůvkový džem nebo rybízový
    • citronová kůra nastrouhaná - např.od Kotányi
    • sojová omáčka či worchester
    • medovina např. staročeská kořeněná, nebo dezertní víno - na podlití nebo i marinování masa

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na vyškvařeném špeku se nechá zpěnit nadrobno usekaná cibulka, přidá se 1/2 klobásek (pokrájených na kolečka či měsíčky), osmahneme, přidáme česnek, kari, hovězí maso, osmahneme, přidáme vepřové, příp. i kuřecí maso (masa pokrájíme na kostky nebo nudličky - můžeme je nechat chvíli marinovat v dezertním víně či staročeské medovině), osmahneme, můžeme podlít vínem či medovinou, podusíme, přidáme druhou polovinu klobásek, přidáme chilli, zalijeme kečupem (může být více druhů), zeleninovým lečem, tompou a paprikovým salátem, promícháme a na mírném ohni necháme prohřát a dodusit do změknutí masa (především hovězího), občas promícháme, osolíme.
2
(Obměna: po přidání a promíchání kečupu, leča, tompy a paprikového salátu můžeme do guláše přilít pivo, buď "plnotučný" Budvar nebo tmavého Velkopopovického Kozla či obojí). Asi 10 minut před koncem vaření přihodíme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu menší nastrouhanou bramboru (obé na zahuštění) a jednu nakrájenou uzenou klobásku a jednu lžičku hladké mouky (na otevření chuti) a promícháme.
3
Paralelně je možno na velké pánvi vyrábět ochucovaní kašičku. Dělá se takto: na rozpálený olej se hodí jedna nadrobno nakrájená či nastrouhaná mrkev a stejně tak připravená petržel a celer. Když je to víceméně usmaženo, přihodí se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené (nikoliv však malé) množství rozdrcených chilli papriček, pepř a hlavně jalovec (!), majoránku a nějaké další zelené bylinky, polévkovou lžíci borůvkového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžičku kečupu, příp. další koření dle vlastního výběru. To vše se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve se pak vhodí do hrnce s gulášem, 2 minuty se to na mírném ohni intenzivně míchá, pak se guláš odstaví a nechá se chladnout.
4
Den se to nechá odpočívat a druhý den se to jí (ohřáté) a hlavně každou porci posypeme strouhaným křenem a sýrem.
5
Poznámka: do úplně studeného guláše můžeme vmíchat jednu ušlehanou šlehačku (to sice nedělám, ale určitě tím nic nezkazíte nebo je to vhodné zjemnění, ujede-li vám ruka s kořením). Při obměně s pivy můžeme do názvu guláše přidat přívlastek pivní, děláme-li guláš bez této obměny a i bez ochucovací kašičky (na burgundský způsob), pak je to jen Dědkův guláš.
Zařazení: Maso Hovězí Vepřové

Komentáře k receptu

  • Karel Karel
    Karel Karel |

    6. 3. 2007 16:59

    Především se nauč alespoň číst. Tompa bez oleje a ne tomba, jak píšeš, a proč 2 druhy piva a několik druhů klobásek a tvá další proč - aby ses měl na co zeptat. A zahuštění moukou - no to je v tomto případě barbarství. A ty klobásky se nerozvaří - tak si říkám, jestli jsi vůbec někdy vařil.

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    6. 3. 2007 15:31

    Vidím, že platí: Co Čech, to jiný guláš. Trochu mi to připomíná úklid ve spíži nebo seškrabky z talířů z nějaké myslivecké hospody. Co najdu, to tam hrknu. Ale to není podstatné. Tomba bez oleje - co to je? Tomba je druh smrku ztepilého?!? Dvě piva - proč? Chuťově se to v té směsi stejně nepozná. Několik zahušťovadel - proč. Sem by patřila asi do zlatova osmažená hladká mouka. Místo borůvek bych dal rybízovou marmeládu. Proč nasi goreng, který se skládá ze sušené opražená cibule, chilli, karí, česnekového prášku, mletého zázvoru, když už tam ty koření jednou máš. Proč paprikový salát, když už tam je lečo? Proč tolik druhů klobás? Každá má specifickou chuť a smícháním a rozvařením v toho vznikne masová sečka. Místo sýru na strouhání bych dal tavený jednodruhový sýr, protože se to stejně rozvaří na molekuly. A tu ochucovací kašičku máš okoukanou od Keitha Floyda, ale ten ji používá především v indické kuchyni pro ty koření, jejichž chutě se rozvinou až tepelným zpracováním.

  • anny
    anny |

    6. 3. 2007 11:31

    Tak,nedalo mi pane Karle,abych Váš dědkův guláš nevyzkoušela.Díky některým odlišným ingrediencím jako pivo,lečo,tompa,křen......byl za 1 ,oproti guláši od Havla.Teď jsme dojedli a pochutnali si.Jen tolik ke vzniklým debatám.Pište dál do kuchajdy ,ať máme zase něco nového.Zdravím všechny zúčastněné.

  • Nana
    Nana |

    6. 3. 2007 10:58

    Mila Di, ja napriklad nejim cervene maso, fakt mi vubec nechutna. A budu ke vsem receptum s veprovym a hovezim psat jak to musi byt nedobre a rikat "to takova zapecena brokolice, to je mnamka"? Proste se nepletu do toho co mi nechutna, proc psat ze neco neni dobre, jen proto ze to neni vas salek caje? Komentare podle me slouzi k vecnym pripominkam, doporucenim, otazkam na autora. Po precteni teto diskuze si pripadam jak v materske skolce a ne na strankach o vareni...

  • Di
    Di |

    6. 3. 2007 07:30

    No a co Honzo? Když někde objevím zajímavý recept, vyzkouším ho a zachutná nám, a navíc si dám tu práci, že ho přepíšu na tyto stránky, tak si za ním také stojím. I když se většinou snažím poctivě uvést, kde jsem recept našla nebo kdo ho vymyslel. Přece nebudu doporučovat něco, co mi nechutnalo. Od toho snad tyhle stránky jsou. Mnozí to dělají naprosto stejně a rovnou do názvu pokrmu vloží, že byl výborný, skvělý, nezapomenutelný atd. Klidně se můžete připojit Vy i ostatní a něčím dobrým se pochlubit.

  • Karel Karel
    Karel Karel |

    6. 3. 2007 07:10

    Nestačím se divit, co se strhlo díky Di a anny za diskuzi. Ono aby se vůbec v Burgundsku možná nedivili, jakým to "jejich" způsobem se u nás dělá guláš a možná že by ani nevěděli, co to vůbec je za pokrm. A spíš než pivem zcela jistě podlévají vínem. Stejný případ jako s ruskými vejci. No a že se vám nezdařil podle receptu na skvělý guláš takový zhotovit? No tak to asi opravdu nejen chuťově není vaše parketa. Ale já mám ohlasy mnoha strávníků z řad mé rodiny, přátel a kolegů a mimo jiné i kuchařů, kteří ochutnali a někteří si pochvalovali, že takový ještě nejedli. Takže z vaší nemístné poznámky o pejskovi a kočičce si nic nedělám, neboť ani zřejmě netušíte, co se guláše týče, o čem je řeč, jak to tak vidím. A ostatním děkuji za podporu a přeji dobrou chuť a slunce v duši.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 3. 2007 21:31

    Sakra ženský a chlapi - pestaňme se tu hádat nad gulášem negulášem, když se mi nějaký recept nelíbí, tak to nečtu nebo přečtu a nedělám. Radši vařme a tolerujme se navzájem. Dalšímu vaření a gulášům, Di i Karlovi zdar.

  • Honza
    Honza |

    5. 3. 2007 14:32

    Di., tyhle komentáře jsou pravdivé. Danka i ostatní mají pravdu. Neprosazujte jenom své recepty - stálý čtenáři to již dávno vědí. Konečně se již někdo ozval. Děkuji vám.

  • Di
    Di |

    5. 3. 2007 14:13

    Já žasnu, jak někteří lidé dokážou rozebrat povahu cizího člověka na základěv několika slov. Nevím, proč bych se měla čertit kvůli zbytečnostem. Na to je přece život moc krátký!! Prostě jsem si jen dovolila vyslovit svůj názor na recept, ne na jeho autora. Z toho, že dává dohromady pivo s borůvkami, rozhodně nebudu usuzovat, jestli je takový nebo onaký. A vůbec mi nevadí, že Anny píše, že jí "můj" Havlův guláš nechutnal. Má na to právo, jako mám právo na svůj názor já. A kdo se chce "čertit" nad mými názory a kazit si den, tomu není pomoci.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    5. 3. 2007 13:19

    Pane Karle, recept ukládám mezi oblíbené. Určitě vyzkouším a dám vědět. Mám ráda recepty-různé experimenty pejska a kočičky. Nikdy si nedovolím recept kritizovat dřív, než ho vyzkouším. Kdybychom ve vaření nexperimentovali, nevznikly by různá lahodná jídla. Koho by před pár lety napadlo dělat kuře na medu, nebo kuře s meruňkovým džemem podlévané Coca-colou atd.? Di., to jsou přece všechno recepty od pejska a kočičky a mnohým chutnají. Dávám za pravdu Michalovi, Jiřině a Anny. Vybírám si recepty, které osloví mé chuťové buňky a né kdo je jejím autorem (nebo kdo je na tyhle stránky napsal).Pane Karle, děkuji za recept.

  • anny
    anny |

    5. 3. 2007 12:41

    Pane Michale,nevadí mi pracné recepty,pokud osloví mé chuťové buňky.A guláš podle Havla nám prostě nechutnal.To není šťourání,ale konstatování a určitěne zlehčování receptu pana Karla.Ať se vám dílo podařía chutná.Hezký den.

  • Jiřina
    Jiřina |

    5. 3. 2007 12:38

    Di,pan Michal to přesně vystihl. Vy jste na tyhle stránky někdy napsala Havlův burgundský guláš a teď se čertíte, že někdo si dovolil uveřejnit recept, který má podobný název = ...guláš na burgundský způsob. Vy se totiž dívate jenom sama na sebe ( jste takové 4) Cizí recepty okamžitě začnete hanit (a přitom jste je nevyzkoušely) a své recepty navzájem ospěvujete. Snažíte se, aby jenom recepty od vás byly nejlepší. Máte totiž svou taktiku - když se objeví recept od nového (pro vás neznámého) autora - začnete kritizovat. Těší vás, že ste ospěvované jenom vy. Když jsem poprvé vlezla na tyhle stránky, byla jsem nadšena a hlavně z poučné komentáře mě zaujaly.Postupně jsem ale zjistila o co se některé děvčata snaží. Já se (na rozdíl od vás) dívám na recepty, která mám ráda a né na pokrmy, které ráda nemám (např. špenátové listy) = takové recepty ani neotevírám. To ale neznamená, že je budu hanit. Každý má rád něco jiného.

  • Di
    Di |

    5. 3. 2007 11:57

    Michale, já se nešťourám v názvech receptů. Jste-li orravdu tak pozorný čtenář, jde mi o něco jiného, totiž o roztodivnou směs ingrediencí, která mě překvapila. A pokud vychvaluji burgundský guláš, nevychvaluji své dílo. Vždyť jsem do názvu vložila jméno toho, od koho jsem recept převzala. Také Vám přeji hezký den

  • Di
    Di |

    5. 3. 2007 11:33

    Havlův burgundský guláš je i tady - přepsala jsem ho sem z jednoho z prvních čísel časopisu. Pracný skutečně je, nicméně ho občas podniknu. Ale nezlobte se, Karle, Vaše vylepšení mně trochu připomíná experiment pejska s kočičkou (on už ten původní guláš spojuje roztodivné ingredience). Ale samozřejmě každému dopřejme, co mu chtná ...

  • Michal Š.
    Michal Š. |

    5. 3. 2007 11:22

    Pane Karle, tenhle guláš určitě uvařím v nejbližší době na chatě.Již teď se mi zbíhají sliny. Je mi jedno jak se guláš jmenuje a jaká značka piva se do něho dává. Mě zajímá chuť pokrmu. Chtěl bych napsat některým děvčatům, aby se přestaly šťourat v názvech receptů apod. Jsou to pořád stejná jména, pozorný čitatel tyhle stránek to zjistí za chvíli. Uvedená děvčata své recepty navzájem vychvaluji, navzájem se podporují apod. U ostatných receptů (a hlavně u nového autora) okamžitě hledají chyby-prkotiny.Děvčata, tahle stránka je pro všechny a každý si z nich vybírá něco jiného. Přestaňte již kritizovat, když ste recept nevyzkoušely. Pište rady a zkušenosti, které pomohou ostatním a přestaňte být ješitné.

  • Karel Karel
    Karel Karel |

    5. 3. 2007 10:43

    Původní recept na Dědkův guláš od táty jsem vylepšil tímto způsobem. A že je to pracné? Vše chce své a tajemství guláše právě tkví v jeho "pomalosti".

  • anny
    anny |

    5. 3. 2007 10:04

    Až na pár jiných ingrediencí to silně připomíná Havlův burgundský guláš uvedený ve druhé kuchajdě od paníČiriny.Mimochodem nás vůbec nenadchl a je dost pracný.Ale pravda Di, každému chutná něco jiného.

  • Di
    Di |

    5. 3. 2007 09:23

    Že by v Burgundsku dávali do guláše pivo, a to dokonce Budvar nebo Velkopopovického kozla, to si opravdu nedovedu představit. A k tomu lečo, šlehačku, borůvkovou marmeládu a koření ze všech různých směsí a navrch ještě křen! Ale původní burgundský guláš podle Havla s vínem, to je lahoda.