Autor:

Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob

Obtížné
Ingredience
Hovězí maso
1 díl
1 ks
Vepřové maso
2 díly
2 ks
Kuřecí maso
1 díl - není nutné
1 ks
Cibule
min. 1/2 objemu masa
 
Česnek 4 stroužek
Klobása
několik druhů
 
Kečup - ostrý 1 lahev
Špek
dobrý
50 g
Křen 2 lžíce
Zeleninové lečo  
Tompa 1 sklenice
Paprikový salát  
Sýr
na strouhání
150 g
Pivo
Budvar nebo Velkopopovický kozel tmavý - nebo obojí - pro obměnu receptu
1 lahev
Koření
Paprika - sladká 1 lžička
Kari
indické
1 lžička
Chilli papričky
sušené
1 hrst
Staročeské koření
nejlépe smíchané 1:1 se zázvorem
1 lžíce
Jalovec 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Koření
Chop suey a nasi goreng
1 špetka
Na zahuštění
Chlebová kůrka  
Brambory
menší
1 ks
Klobása
malá
 
Hladká mouka 1 lžička
Na dochucení
Mrkev 1 ks
Petržel 1 ks
Celer 1 ks
Borůvkový džem
nebo rybízový
 
Citronová kůra
nastrouhaná - např.od Kotányi
 
Sojová omáčka
či worchester
 
Medovina
např. staročeská kořeněná, nebo dezertní víno - na podlití nebo i marinování masa
 

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí, Vepřové

Na vyškvařeném špeku se nechá zpěnit nadrobno usekaná cibulka, přidá se 1/2 klobásek (pokrájených na kolečka či měsíčky), osmahneme, přidáme česnek, kari, hovězí maso, osmahneme, přidáme vepřové, příp. i kuřecí maso (masa pokrájíme na kostky nebo nudličky - můžeme je nechat chvíli marinovat v dezertním víně či staročeské medovině), osmahneme, můžeme podlít vínem či medovinou, podusíme, přidáme druhou polovinu klobásek, přidáme chilli, zalijeme kečupem (může být více druhů), zeleninovým lečem, tompou a paprikovým salátem, promícháme a na mírném ohni necháme prohřát a dodusit do změknutí masa (především hovězího), občas promícháme, osolíme.

(Obměna: po přidání a promíchání kečupu, leča, tompy a paprikového salátu můžeme do guláše přilít pivo, buď „plnotučný“ Budvar nebo tmavého Velkopopovického Kozla či obojí). Asi 10 minut před koncem vaření přihodíme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu menší nastrouhanou bramboru (obé na zahuštění) a jednu nakrájenou uzenou klobásku a jednu lžičku hladké mouky (na otevření chuti) a promícháme.

Paralelně je možno na velké pánvi vyrábět ochucovaní kašičku. Dělá se takto: na rozpálený olej se hodí jedna nadrobno nakrájená či nastrouhaná mrkev a stejně tak připravená petržel a celer. Když je to víceméně usmaženo, přihodí se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené (nikoliv však malé) množství rozdrcených chilli papriček, pepř a hlavně jalovec (!), majoránku a nějaké další zelené bylinky, polévkovou lžíci borůvkového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžičku kečupu, příp. další koření dle vlastního výběru. To vše se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve se pak vhodí do hrnce s gulášem, 2 minuty se to na mírném ohni intenzivně míchá, pak se guláš odstaví a nechá se chladnout.

Den se to nechá odpočívat a druhý den se to jí (ohřáté) a hlavně každou porci posypeme strouhaným křenem a sýrem.

Poznámka: do úplně studeného guláše můžeme vmíchat jednu ušlehanou šlehačku (to sice nedělám, ale určitě tím nic nezkazíte nebo je to vhodné zjemnění, ujede-li vám ruka s kořením). Při obměně s pivy můžeme do názvu guláše přidat přívlastek pivní, děláme-li guláš bez této obměny a i bez ochucovací kašičky (na burgundský způsob), pak je to jen Dědkův guláš.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)
Kuřecí cassoulet s fazolemi a klobásou Menu pro přátele Články z

Komentáře k receptu: Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob

Komentáře

  1. Karel Karel   06.03.2007 | 16:59 | reagovat | závadný

    Především se nauč alespoň číst. Tompa bez oleje a ne tomba, jak píšeš, a proč 2 druhy piva a několik druhů klobásek a tvá další proč - aby ses měl na co zeptat. A zahuštění moukou - no to je v tomto případě barbarství. A ty klobásky se nerozvaří - tak si říkám, jestli jsi vůbec někdy vařil.

  2. Kamil Krybus   06.03.2007 | 15:31 | reagovat | závadný

    Vidím, že platí: Co Čech, to jiný guláš. Trochu mi to připomíná úklid ve spíži nebo seškrabky z talířů z nějaké myslivecké hospody. Co najdu, to tam hrknu. Ale to není podstatné. Tomba bez oleje - co to je? Tomba je druh smrku ztepilého?!? Dvě piva - proč? Chuťově se to v té směsi stejně nepozná. Několik zahušťovadel - proč. Sem by patřila asi do zlatova osmažená hladká mouka. Místo borůvek bych dal rybízovou marmeládu. Proč nasi goreng, který se skládá ze sušené opražená cibule, chilli, karí, česnekového prášku, mletého zázvoru, když už tam ty koření jednou máš. Proč paprikový salát, když už tam je lečo? Proč tolik druhů klobás? Každá má specifickou chuť a smícháním a rozvařením v toho vznikne masová sečka. Místo sýru na strouhání bych dal tavený jednodruhový sýr, protože se to stejně rozvaří na molekuly. A tu ochucovací kašičku máš okoukanou od Keitha Floyda, ale ten ji používá především v indické kuchyni pro ty koření, jejichž chutě se rozvinou až tepelným zpracováním.

  3. anny   06.03.2007 | 11:31 | reagovat | závadný

    Tak,nedalo mi pane Karle,abych Váš dědkův guláš nevyzkoušela.Díky některým odlišným ingrediencím jako pivo,lečo,tompa,křen......byl za 1 ,oproti guláši od Havla.Teď jsme dojedli a pochutnali si.Jen tolik ke vzniklým debatám.Pište dál do kuchajdy ,ať máme zase něco nového.Zdravím všechny zúčastněné.

  4. Nana   06.03.2007 | 10:58 | reagovat | závadný

    Mila Di, ja napriklad nejim cervene maso, fakt mi vubec nechutna. A budu ke vsem receptum s veprovym a hovezim psat jak to musi byt nedobre a rikat "to takova zapecena brokolice, to je mnamka"? Proste se nepletu do toho co mi nechutna, proc psat ze neco neni dobre, jen proto ze to neni vas salek caje? Komentare podle me slouzi k vecnym pripominkam, doporucenim, otazkam na autora. Po precteni teto diskuze si pripadam jak v materske skolce a ne na strankach o vareni...

  5. Di   06.03.2007 | 7:30 | reagovat | závadný

    No a co Honzo? Když někde objevím zajímavý recept, vyzkouším ho a zachutná nám, a navíc si dám tu práci, že ho přepíšu na tyto stránky, tak si za ním také stojím. I když se většinou snažím poctivě uvést, kde jsem recept našla nebo kdo ho vymyslel. Přece nebudu doporučovat něco, co mi nechutnalo. Od toho snad tyhle stránky jsou. Mnozí to dělají naprosto stejně a rovnou do názvu pokrmu vloží, že byl výborný, skvělý, nezapomenutelný atd. Klidně se můžete připojit Vy i ostatní a něčím dobrým se pochlubit.

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web