Cukroví z Nivy

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g hladká mouka
    • 200
      g máslo
    • 2
      ks tavený sýr
    • 150
      g sýr niva
    • sezamová semínka
    • 1
      ks žloutek s trochou oleje
    • vlašské ořechy
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Máslo necháme změknout a utřeme do hladka z taveným sýrem, solí a strouhanou Nivou. Přidáme mouku a vypracujeme těsto.
2
V ledničce necháme hodinu odpočinout (můžeme přes noc).
3
Pak vyválíme asi na 1/2 cm těsto.
4
Vykrajujeme kolečka - oválky a klademe na plech.
5
Potřeme je žloutkem s trochou oleje, zdobíme sezamovým semínkem a doprostřed dáme 1/4 vlašského ořechu.
6
Výborné!
Zařazení: Chuťovky Slané
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Barvička
    Barvička |

    16. 2. 2011 09:47

    Výborné , nevykrajuji kolečka, ale na plechu rádýlkem nakrájím. Je to hned a po upečení je rozeberu.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    17. 1. 2008 07:15

    Tak jsem ho konečně v sobotu upekla. Těsto jsem nakonec dělala přesně podle pana Brusáka, i s tím taveňákem a bylo výýýborný. Dávám zaslouženou jedničku.

  • Jana Vencková
    Jana Vencková |

    17. 12. 2007 16:20

    Děkuju za bezva recept. Dělala jsem o víkendu pro návštěvu, chválili, moc jim to chutnalo a rodině taky. Sůl jsem nedávala a dělala jsem dávku z 15 dkg mouky a tomu jsem přizpůsobila i gramáž ostatních surovin. Vykrajovala jsem větší oválky a měla jsem jich cca 55 ks. Lepší je vyšší těsto, líp to vypadá. Na Silvestra budu určitě dělat znovu. Skvělé! dávám 1.

  • František Brusák
    František Brusák |

    30. 11. 2007 21:48

    Dávám sýr Apetito ale může být i Lipno nebo jakýkoliv bez výrazné chuti.Už jsem také měl i jen Nivou ale chybí tomu ta jemnost,pak už to asi není styl cukroví ale doplněk k pikantním omáčkám atd. Ale proč ne dal jsem to jsem pro inspiraci.

  • Marcela Marková
    Marcela Marková |

    30. 11. 2007 12:50

    Bylo to šileně slané. Už když jsem dělala těsto, váhala jsem, zda už tak slané sýry dosolovat. No, měla jsem dát na svou intuici a nedat. A mimochodem: jedná se o VLAŠSKÉ ořechy, ne vlažské...

  • Ma
    Ma |

    30. 11. 2007 12:49

    Bylo to šileně slané. Už když jsem dělala těsto, váhala jsem, zda už tak slané sýry dosolovat. No, měla jsem dát na svou intuici a nedat. A mimochodem: jedná se o VLAŠSKÉ ořechy, ne vlažské...

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    30. 11. 2007 11:27

    Děkuji, paní Zdeno, zkusím to podle Vás jen s Nivou, tu my můžem. Můj muž miluje jednohubky s nivou a ořechem navrch, tak si myslím, že tohle by ho taky potěšilo:-)) Jinak malá odbočka - kdysi jsem někde četla výraz pro slané cukroví - "slanoví" :-)))

  • Marie Pospíšilová
    Marie Pospíšilová |

    30. 11. 2007 10:01

    Hmm... vypadá to fakt lákavě a hlavně může i diabetik. Jen tou solí bych moc neplýtvala... sýry bývají dost slané :) ale určitě vyzkoušíme.

  • Lusinda
    Lusinda |

    30. 11. 2007 09:16

    Recept mám stejný,p.Jarko já používám dvě kostky z balení sýra typu Apetito(jsou tam tři,tak to bude sto gramů).Jinak peču na peč.papíře,pečivo je relativně mastné.Je to vynikající,mám také recept,kde na plát křehkého těsta se dává nivová náplň a pak se krájí kolečka.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    30. 11. 2007 08:00

    Paní Jarko, já dělávám něco podobného je to tady uvedeno pod názvem "Sýrové pečivo" a sýra má být stejné množství jako mouky a tuku, v tomto případě tedy 200gramů.Tak bych dala asi 50 gramů tavené ho sýra a 150 gramů nivy. Ale já osobně dávám jen nivu, pečivo je pikantnější.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    30. 11. 2007 07:48

    Pane Brusáku, kostkami taveného sýru myslíte sýr typu Lipno? Zajímala by mne gramáž toho sýra, recept vypadá velmi lákavě.

  • František Brusák
    František Brusák |

    29. 11. 2007 21:44

    Peču je ve středně horké troubě,můžete je dávat blíže k sobě,nenabydou do stran ale do výšky.

  • Lusinda
    Lusinda |

    29. 11. 2007 14:56

    A co děláme děláme jiného s těstem,které dáme na plech?Možná by ale autor mohl doplnit jak dlouho a na kolik stupňů...

  • Zdeňka ze Z
    Zdeňka ze Z |

    29. 11. 2007 14:53

    V receptu je mouka, tak předpokládám, že se to peče.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2007 13:37

    A peče se nebo jak?