Čočková polévka s rajčaty

Hodnocení:

Moje:

30 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 15
      lžíce čočka
    • 1
      ks mrkev
    • 0,5
      ks petržel
    • 0,3
      ks celer
    • 1
      ks cibule
    • 4
      ks rajčata
    • 5
      stroužek česnek
    • 1
      ks bobkový list
    • 5
      ks nové koření
    • 1
      lžička koření - adžika
    • 1
      lžička sůl
    • 4
      snítka petrželová nať
    • 1
      lžíce olivový olej
    • citron

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme cibuli s česnekem (ty necháme vcelku).
2
Zeleninu nasypeme do čočky, nemícháme, povaříme 3 minuty. Nakrájíme jemně petrželovou nať, silnější stonky přihodíme do polévky, spaříme a oloupeme rajčata a nakrájímeje na dílky.
3
Polévku odstavíme, po částečném vychladnutí vmícháme olej, osolíme a nalijeme do misek. Na miskách obložíme dílky rajčat a uprostřed posypeme petrželovou natí.Polévka je hustá (není třeba ji zahušťovat) a velice vydatná, lze podávat jako hlavní jídlo. Chuť polévky u kraje s rajčaty je jiná než uprostřed s petrželí a výborně se doplňují. V létě zakápneme dle chuti citrónem.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Silkwe
    Silkwe |

    4. 1. 2012 13:23

    Luxusní...mimochodem také funguje varianta, kdy jsem místo nového koření nasypala indickou masalu (myslím, že to byla tandoori)...vznikne z toho skvělá chuť (tohle koření není ostré, ale jestli jste na pálivé, také to jde přitvrdit/popoužít pálivou variantu masaly a to teprve stojí za to:)

  • Šárka Bukačová
    Šárka Bukačová |

    9. 2. 2010 14:22

    Namáčíte čočku do piva? To mně zaujalo. Poté pivo sléváte nebo vaříte s ním? Přidáváte divoké koření? Možná by bylo fajn napsat tuto polévku do receptů.

  • Lenka walová
    Lenka walová |

    10. 12. 2007 09:30

    Byla opravdu vynikající. Slupnul ji i syn, který normálně čočkovou nemusí. Děkuji.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 6. 2007 12:00

    delam hodne podobnou,ale cocku namocim do piva.A je moc dobra