Čočka po našem

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 14
neuvedeno
3
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 350
      g čočka
    • 700
      ml vývar cca
    • 1
      stroužek česnek nožem na plocho rozmáčknutý
    • 60
      g máslo cca
    • 1
      lžíce hladká mouka 25 gramů, cca
    • sůl
    • ocet

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 25-35 minut. Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.
2
Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme si řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku na mírnou teplotu, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.
3
Jediné na co si musíme dávat pozor při vaření čočky je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.
4
Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou...
5
Kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu. Použít se dá i nové koření s bobkovým listem.
6
Pokud použijete předvařenou čočku, výrazně se zkrátí doba vaření!
7
Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lucka
    Lucka |

    13. 4. 2017 12:16

    Děkuji, byla skvělá. <3

  • Lesáková Mirka
    Lesáková Mirka |

    5. 1. 2017 11:14

    Byla to nejlepší čočka, kterou jsem dělala. I babička řekla že jí mám lepší!

  • MMilena
    MMilena |

    27. 9. 2016 07:35

    Ještě jednou se omlouvám za hodnocení a prosím editora za odstranění. Mně to nejde a minulý komentář tady nevidím.

  • MMilena
    MMilena |

    27. 9. 2016 07:25

    Byla výborná.

  • Dáša
    Dáša |

    31. 5. 2016 12:34

    Čočka se mi podle vás povedla tak, že ani náš mladý pán, který vytrvale luštěniny odmítá oběd jedl bez větších výhrad :-)) . Děkuji moc za recept O:-) .

  • Jitka Volná
    Jitka Volná |

    15. 4. 2016 17:00

    Jasně, nenamáčím čočku stejně jako MJG i autor receptu. Je to zbytečné. Zbytečné zrovna jako zažité blbosti jako proplachovat těstoviny nebo nesolit játra před tepelnou úpravou, loupat žampiony a jiné starodávné nemožnosti, na které nás upozorňovali v kulinářském kurzu pro pokročilé. Čočku na kyselo jsme tam vařili prakticky stejně a podávali jsme jím se sázeným vejcem.

  • MJG
    MJG |

    15. 4. 2016 11:02

    Nikdy cocku nenamacim, uvari se v pohode

  • kyticka
    kyticka |

    15. 4. 2016 10:57

    byla vyborna, priste ji udelam stejne :D dik

  • Iva Lhotanová
    Iva Lhotanová |

    23. 2. 2016 11:10

    Byla moc dobrá a hlavně to nebyla žádná dusivka ke které se sní flaška kyselých okurek na posezení. Snědlo se všechno a to u nás luštěniny moc nefrčí.

  • Marcela
    Marcela |

    30. 1. 2016 15:50

    Čočku jsem vařila několikrát, ale takhle dobrou jsem jí nikdy neměla. Myslím že už vaření ve vývaru s česnekem bylo super a taky jsem prvně čočku nenamočila a poprvé se mi nesloupala a držela v celku. Jsem nadšená a jinak jí už ani vařit nebudu. Je perfektní <3 <3 <3 <3 <3 <3