Autor:

Čočka po našem

Snadné
Porce: 3
Ingredience
Čočka 350 g
Vývar
cca
700 ml
Česnek
nožem na plocho rozmáčknutý
1 stroužek
Máslo
cca
60 g
Hladká mouka
25 gramů, cca
1 lžíce
Sůl  
Ocet  
Čočka po našem

Postup přípravy:

Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 25-35 minut. Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.

Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme si řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku na mírnou teplotu, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.

Jediné na co si musíme dávat pozor při vaření čočky je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.

Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou...

Kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu. Použít se dá i nové koření s bobkovým listem.

Pokud použijete předvařenou čočku, výrazně se zkrátí doba vaření!

Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 13 x
1
4.92 13 5 1
Těstovinová rýže s krevetami Originální italské večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Čočka po našem

Komentáře

  1. Lucka   13.04.2017 | 12:16 | reagovat |

    Děkuji, byla skvělá. <3

  2. Lesáková Mirka   05.01.2017 | 11:14 | reagovat |

    Byla to nejlepší čočka, kterou jsem dělala. I babička řekla že jí mám lepší!

  3. MMilena   27.09.2016 | 7:25 | reagovat |

    Byla výborná.

  4. Dáša   31.05.2016 | 12:34 | reagovat |

    Čočka se mi podle vás povedla tak, že ani náš mladý pán, který vytrvale luštěniny odmítá oběd jedl bez větších výhrad :-)) . Děkuji moc za recept O:-) .

  5. Jitka Volná   15.04.2016 | 17:00 | reagovat |

    Jasně, nenamáčím čočku stejně jako MJG i autor receptu. Je to zbytečné. Zbytečné zrovna jako zažité blbosti jako proplachovat těstoviny nebo nesolit játra před tepelnou úpravou, loupat žampiony a jiné starodávné nemožnosti, na které nás upozorňovali v kulinářském kurzu pro pokročilé. Čočku na kyselo jsme tam vařili prakticky stejně a podávali jsme jím se sázeným vejcem.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web