Autor:

Čočka po našem

Snadné
Porce: 3
Ingredience
Čočka 350 g
Vývar
cca
700 ml
Česnek
nožem na plocho rozmáčknutý
1 stroužek
Máslo
cca
60 g
Hladká mouka
25 gramů, cca
1 lžíce
Sůl  
Ocet  
Čočka po našem

Postup přípravy:

Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 25-35 minut. Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.

Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme si řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku na mírnou teplotu, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.

Jediné na co si musíme dávat pozor při vaření čočky je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.

Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou...

Kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu. Použít se dá i nové koření s bobkovým listem.

Pokud použijete předvařenou čočku, výrazně se zkrátí doba vaření!

Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 17 x
1
4.94 17 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 17x)
Sýrové fondue Fondue - společenská záležitost Články z

Komentáře k receptu: Čočka po našem

Komentáře

  1. MMilena   27.09.2016 | 7:25 | reagovat | závadný

    Byla výborná.

  2. Dáša   31.05.2016 | 12:34 | reagovat | závadný

    Čočka se mi podle vás povedla tak, že ani náš mladý pán, který vytrvale luštěniny odmítá oběd jedl bez větších výhrad :-)) . Děkuji moc za recept O:-) .

  3. Jitka Volná   15.04.2016 | 17:00 | reagovat | závadný

    Jasně, nenamáčím čočku stejně jako MJG i autor receptu. Je to zbytečné. Zbytečné zrovna jako zažité blbosti jako proplachovat těstoviny nebo nesolit játra před tepelnou úpravou, loupat žampiony a jiné starodávné nemožnosti, na které nás upozorňovali v kulinářském kurzu pro pokročilé. Čočku na kyselo jsme tam vařili prakticky stejně a podávali jsme jím se sázeným vejcem.

  4. MJG   15.04.2016 | 11:02 | reagovat | závadný

    Nikdy cocku nenamacim, uvari se v pohode

  5. kyticka   15.04.2016 | 10:57 | reagovat | závadný

    byla vyborna, priste ji udelam stejne :D dik

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web