Autor:

Citrónová rýže

Střední
Ingredience
Rýže 350 g
Voda 825 ml
Olej
nebo ghí
1 lžíce
Sůl 2 lžička
Kmín 1/2 lžička
Kurkuma 1/2 lžička
Hořčičné semínko 1,5 lžička
Citronová šťáva 125 ml
Kari lístky
(máte-li)
5 ks
Máslo 2 lžíce
Skořice
(dlouhý asi 5 cm)
1 ks
Citron
nakrájený na 8 dílků
1 ks
Petržel
5-6
5 snítka
Chilli papričky
zelená, drobně nasekaná
1 ks
Citrónová rýže

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z rýže

V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte kmín, černá hořčičná semínka, listy karí a skořici. Když hořčičná i kmínová semínka změní barvu, přidejte nasekanou čili a potom rýži.

Za stálého míchání rýži smažte 2 až 3 minuty. Jakmile zrnka začínají průsvitnět, zalijte rýži slanou vodou a na minutu přiveďte do varu. Chcete-li žlutou rýži přidejte s vodou kurkumový prášek.

Hrnec přikryjte, snižte přívod tepla a vařte 18 minut, dokud se neabsorbuje veškerá voda. Potom odstraňte kousky skořice a rýži zalijte citrónovou šťávou a pokapejte máslem. Vařte ještě 2 až 3 minuty bez pokličky.

Nakonec každou porci rýže ozdobte dílkem citrónu a snítkou petržele.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3+
3.5 2 5 1
Rybí polévka 4 recepty na lahodné italské polévky Články z

Komentáře k receptu: Citrónová rýže

Komentáře

  1. rislind   19.10.2012 | 17:09 | reagovat |

    Naprostá kalamita...bedlivě jsem si jako kuchař hlídal dané ingredience a už při čtení receptu jsem se zarazil při 125 ml citronové št'ávy na daný poměr rýže...můj odhad byl trefný nebot' chut' rýže představovala spíše kyselinu citronovou nežli cokoliv jiného...styděl bych se to dát na stůl ...dovedu si "citronovou rýži "představit k pečenému masu,ale to jen pokud půjde o uzené se skořicí,a toho citronu tam budou dvě tři kapky na kopeček či pouze nastrouhaná kůra,a to v takovém poměru,aby se chutě daných ingrediencí vzájemně nerušily,ale se dopln'ovaly v jeden celek...opravdu netuším,co je na této směsici,kterou citronová št'áva úplně zabila osvěžujícího???Méně znamená někdy více,tak jak tomu je i v tomto případě...chutná li to Vám,tak Vás obdivuji...a to si bud'te naprosto jistá,že dokážu sníst vše,co má nějakou chut',ale Vaše rýže je nepoživatelná...dal jsem ochutnat několika lidem z porsonálu a setkal se jen s údivem kdo uvařil ten humus...

  2. ČernáLuna   22.05.2012 | 16:37 | reagovat |

    Moc dobré, rýže trochu jinak, osvěžující, báječná ke kari nebo k rybám.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web