Chodské knedlíky - bosáky

Hodnocení:

Moje:

-
-
Di

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      ks rohlík Nebo housek (usušené kostičky ze zbylého pečiva)
    • 5
      ks brambory (Ideální jsou nové)
    • 1
      ks vejce
    • 5
      lžíce polohrubá mouka
    • sůl
    • hladká mouka Na obalení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Směs smícháme, udusáme a necháme odpočinout, až rohlíky vypijí vodu z brambor (30-120 minut). Pak uplácáme koule velikosti tenisového míčku a dáme vařit - pozor! na pařák, který lehce pomastíme. Doba varu cca 15-20 minut - na pařáku se nepřevaří.
2
V létě skvělé třeba k cuketovému zelí a pečenému masu.

Komentáře k receptu

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    16. 7. 2009 13:35

    Tak vyzkoušeno, musím říct, že při přípravě jsem k nim měla nedůvěru, protože se to dost lepilo a řekla bych i rozpadalo,ale jak se to obalilo v té hladké mouce,tak to bylo lepší. Moje maminka dělá také takové knedlíky, říkáme jim chlupaté a je to také poměr- 1 brambora na 1 rohlík,ale vaří je ve vodě...Těsto jsem propracovala a určitě jsem ho nenechala stát tak dlouho a asi po deseti minutách jsem začala dělat "tenisáky". Musím říct, že jsem dnes dělala knedlíky na páře a výsledek vynikající! Měli jsme to s kachýnkou a ani by nebylo třeba k tomu zelí, opravdu výborné.1.

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    25. 3. 2009 13:53

    Tak jsem je dnes poprvé zkusila.Chutnali všem,jen můj chlap tvrdí,že podle F1 byly lepší.Neřekla bych lepší,jsou prostě zase jiné.V každém případě určitě brzy zopakuji.20 minut jim na pařáku stačilo akorát.

  • Iva Pěnkavová
    Iva Pěnkavová |

    23. 3. 2009 10:18

    moc dobré a dělala jsem je z loňských brambor a naprosto v poho, akorát jsem je vařila 25 minut , asi moje tenisáky byly maxitenisáky !

  • Petule B.
    Petule B. |

    14. 3. 2009 13:28

    Jsou mooooc dobré! Byly malinko gumové, jakoby žužlavé... ale třeba je to tak správně, dělala jsem takovéto knedlíky poprvé v životě. Nicméně nám moc chutnaly!

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    9. 3. 2009 20:16

    Teda to jsem ale slepá...!Díky

  • Di -
    Di - |

    9. 3. 2009 18:47

    Paní Marie, sůl tam uvedená je za moukou, asi jste ji přehlédla.

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    9. 3. 2009 14:18

    My děláme na pařáčku jak houskové, tak i bramborové knedlíky. Jsou tak výborné. Jen kromě pařáčku mastíme olejem i knedlíky. Jediná nevýhoda je, že vaření trvá déle než ve vodě, chuťově jsou ale podle mne lepší.

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    9. 3. 2009 08:01

    Určitě vyzkouším.Jsem sice zvyklá vařit knedlíky(kynuté,bramborové,chlupaté,ovocné,noky,...)ve vodě,ale opět dám na vaší radu.Jenom nevydržím čekat na nové brambory a zkusím z podzimních.Snad se povedou?!Ty podle F1 stály za zkoušku,a v rodině se teď vedou dlouhé hovory na téma,,blbouni všeho druhu,,...A co sůl?Nedáváte?Možná by asi,,zřidly,,?

  • Michaela
    Michaela |

    27. 2. 2007 10:48

    Di, děkuji za recept, tyhle knedlíky mě kdysi učila moje babička z Chodska, ale recept jsem zapoměla, snad se mi povedou.

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    26. 2. 2007 15:17

    Bosáky jsou knedlu, které vaří p. Joroslava, tyto s houskou jsou nápadité a zkusím. Já mám jiný zrychlováček. Syrové nastrohané brambory - voda nevadí- asi 3-4 velké zapracuji do směsi na brambor.knedlík z pytlíku a lžicí vykrajuji noky. Je to rychlé a vcelku dobré.

  • Di
    Di |

    26. 2. 2007 14:33

    2/3 syrových a 1/3 vařených brambor dávám, když dělám chlupaté knedlíky. Do nich ale přijde více mouky a také je vykrajuji lžící a vařím ve vodě. Tyhle jsou lehčí a já je mám moc ráda (i rodina).

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    26. 2. 2007 11:48

    Di, tak tyhle zkusím, dělávám podle maminky půl syrových a půl vařených brambor a ty syrové se musí dobře vyždímat, aby byly bez vody. Tyhle budou rychlejší a jednodušší. Dík za recept-)