Autor:

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

90 minut PT0H90M
Snadné
Porce: 8
Ingredience
Žitná mouka
Lze použít i část pšeničný nebo špaldy (různé kombinace množství jsou možné)
500 g
Sádlo 1 lžíce
Vlažná voda
Místo části vody dáme rozpuštěné sádlo
350 g
Sůl 15 g
Hrubá sůl  
Cukr 1/4 lžička
Jedlá soda 1/2 balení
Kmín  
Sušené droždí 1 balení
Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Dietní, Pečiva

Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme cca 45-60 minut nakynout.
Na pomoučeném válu si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 8 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).

Mezitím v hrnci přivedeme k varu vodu se sodou a za stálého vření vkládáme vytvarované bochánky, které povaříme cca 30 sekund. Následně je vyndáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.

Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.

Poznámka: Pokud použijete i pšeničnou mouku, tak jsou housky světlejší a možná trochu chutnější. Ale pro alergiky jsou vhodnou a rychlou alternativou běžného pečiva a hlavně z běžných surovin.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 2x)

Komentáře k receptu: Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

Komentáře

  1. Ivča   21.07.2016 | 21:13 | reagovat | závadný

    Super recept! Dělala jsem ze žitné, grahamové a pšeničné mouky. Do těsta jsem ještě dala chia a slunečnicové semínka a vysledek výborný. Hned měkké a chutné-doporučuji :-).

  2. Romča   26.01.2016 | 22:47 | reagovat | závadný

    Zkusila jsem s celozrnné žitné, přeskočila krok vaření, jen jsem tedy musela přilít více vody a byl boj umíchat. Ale těsto hezky naskočilo a housky taky .o) Byly i druhý den měkké. O víkendu peču zase .o)

  3. doktorka   05.11.2015 | 14:51 | reagovat | závadný

    Dobrý den, prosím o vysvětlení z jakého důvodu se napřed syrové těsto 30sec. musí vařit?

  4. alena   23.05.2015 | 20:08 | reagovat | závadný

    ahoj mám takový dotaz jak velké je sušené droždí nyslíte to na půl kg mouky?

  5. pepik321   11.09.2014 | 21:10 | reagovat | závadný

    Vyzkouseno. Chutnaji vyborne. Zaradime do jidelnicku.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web