Autor:

Červený boršč oblast Žitomír

Střední
Ingredience
Hovězí maso 500 g
Vepřové ramínko 500 g
Uzené maso
plec nebo moravské uzené
250 g
Červená řepa 2 ks
Hlávkové zelí 250 g
Fazole
uvařené, možno i sterilované
200 g
Rajský protlak 1 plechovka
Mrkev 2 ks
Petržel 1 ks
Celer
menší
1/2 ks
Cibule 1 ks
Brambory 4 ks
Pepř mletý
kuličky
10 ks
Bobkový list 1 ks
Sůl 1 špetka
Smetana 150 ml
Zakysaná smetana 150 ml
Červený boršč oblast Žitomír

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Dáme vařit hovězí a vepřové maso a přidáme pepř, bobkový list a sůl, také dáme vařit uzené maso zvlášť, dáme vařit červenou řepu neoloupanou samozřejmě taky zvlášť. Mezitím, co se nám vaří maso a řepa, nakrájíme mrkev, petržel, celer, cibuli na kostičky, oloupané brambory na větší kostičky a zelí na nudličky asi tak 1×3 cm. Máme-li již řepu měkkou, tak jí vyndáme a necháme mírně vychladnout, až nebude horká, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Je-li už maso uvařené, tak ho vyndáme a do vývaru z hovězího a vepřového masa dáme mrkev, petržel, celer, cibuli, brambory, zelí a dolejeme převařenou vodou a necháme cca 7 minut povařit. Přidáme nastrouhanou řepu a fazole a necháme cca 7 minut mírně povařit. Přidáme rajčatový protlak, dle potřeby dolijeme převařenou vodou a přidáme na kostičky nakrájené uvařené hovězí, vepřové a uzené maso, necháme 5 minut povařit. Smícháme smetanu a zakysanou smetanu dohromady.

Boršč je opravdu hodně syté jídlo proto ho můžete použít jako hlavní jídlo. Smíchanou smetanu si každý dává sám do talíře s borščem dle chuti k boršči podáváme chléb.

Takhle vaří boršč na Ukrajině v Žitomíru.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
2+
4.5 8 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 8x)
Reklama
Sedlácká omeleta Podzimní pohoda na chalupě. Vyzkoušejte skvělé recepty Články z

Komentáře k receptu: Červený boršč oblast Žitomír

Komentáře

  1. girlska   27.05.2013 | 13:45 | reagovat | závadný

    Mňam, nejlepší. Sice jsem to musela dochutit (cukr, ocet, sůl), ale úžasný! Díky

  2. Janaso   23.02.2013 | 18:28 | reagovat | závadný

    ,Výborný.

  3. Anina .   29.04.2009 | 13:10 | reagovat | závadný

    Tak mám dojem,že všichni máme předky od Žitomiru:-))) Mám prosbu. Moje babička mimo boršče šťovíkového a z červené řepy vařila ještě jeden,do kterého se dávají drobně krájené listy z mladé bílé i červené řepy. Nezná někdo z vás recept?

  4. marketa drobna   21.04.2009 | 21:29 | reagovat | závadný

    Diky za recept. Babicka pochazela take z Zitomiru a varila stejny. Je skvely :-)

  5. Nadia   19.01.2007 | 14:27 | reagovat | závadný

    Já jsem taky ze žitomiru, ale fazole do boršče také nedáváme a ani to uzené, ale to už je jen detail, velice doporučuji, je to dobrota!!!

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web