Autor:

Červený boršč oblast Žitomír

Střední
Ingredience
Hovězí maso 500 g
Vepřové ramínko 500 g
Uzené maso
plec nebo moravské uzené
250 g
Červená řepa 2 ks
Hlávkové zelí 250 g
Fazole
uvařené, možno i sterilované
200 g
Rajský protlak 1 plechovka
Mrkev 2 ks
Petržel 1 ks
Celer
menší
1/2 ks
Cibule 1 ks
Brambory 4 ks
Pepř mletý
kuličky
10 ks
Bobkový list 1 ks
Sůl 1 špetka
Smetana 150 ml
Zakysaná smetana 150 ml
Červený boršč oblast Žitomír

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Dáme vařit hovězí a vepřové maso a přidáme pepř, bobkový list a sůl, také dáme vařit uzené maso zvlášť, dáme vařit červenou řepu neoloupanou samozřejmě taky zvlášť. Mezitím, co se nám vaří maso a řepa, nakrájíme mrkev, petržel, celer, cibuli na kostičky, oloupané brambory na větší kostičky a zelí na nudličky asi tak 1×3 cm. Máme-li již řepu měkkou, tak jí vyndáme a necháme mírně vychladnout, až nebude horká, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Je-li už maso uvařené, tak ho vyndáme a do vývaru z hovězího a vepřového masa dáme mrkev, petržel, celer, cibuli, brambory, zelí a dolejeme převařenou vodou a necháme cca 7 minut povařit. Přidáme nastrouhanou řepu a fazole a necháme cca 7 minut mírně povařit. Přidáme rajčatový protlak, dle potřeby dolijeme převařenou vodou a přidáme na kostičky nakrájené uvařené hovězí, vepřové a uzené maso, necháme 5 minut povařit. Smícháme smetanu a zakysanou smetanu dohromady.

Boršč je opravdu hodně syté jídlo proto ho můžete použít jako hlavní jídlo. Smíchanou smetanu si každý dává sám do talíře s borščem dle chuti k boršči podáváme chléb.

Takhle vaří boršč na Ukrajině v Žitomíru.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
5 7 5 1
Reklama
Kantonská rýže s kachními prsíčky Ochutnejte Čínu doma Články z

Komentáře k receptu: Červený boršč oblast Žitomír

Komentáře

  1. girlska   27.05.2013 | 13:45 | reagovat |

    Mňam, nejlepší. Sice jsem to musela dochutit (cukr, ocet, sůl), ale úžasný! Díky

  2. Janaso   23.02.2013 | 18:28 | reagovat |

    ,Výborný.

  3. Anina .   29.04.2009 | 13:10 | reagovat |

    Tak mám dojem,že všichni máme předky od Žitomiru:-))) Mám prosbu. Moje babička mimo boršče šťovíkového a z červené řepy vařila ještě jeden,do kterého se dávají drobně krájené listy z mladé bílé i červené řepy. Nezná někdo z vás recept?

  4. marketa drobna   21.04.2009 | 21:29 | reagovat |

    Diky za recept. Babicka pochazela take z Zitomiru a varila stejny. Je skvely :-)

  5. Nadia   19.01.2007 | 14:27 | reagovat |

    Já jsem taky ze žitomiru, ale fazole do boršče také nedáváme a ani to uzené, ale to už je jen detail, velice doporučuji, je to dobrota!!!

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit? Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit?
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web