Celožitný tmavý chléb

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      ml melta 250-300 ml nebo jiného kávovinového nápoje
    • 250
      ml kvásek Hustý žitný
    • 300
      g mouka
    • 200
      g celozrnná žitná mouka
    • 2
      lžička cukr
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      lžička kmín
    • 0,3
      ks droždí Čerstvého (při kvalitním kvásku i méně)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Meltu necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Kvásek odměřujeme zamíchaný, aby v něm nebyly bubliny. Do domácí pekárny dáme nejprve Meltu, pak kvásek, rozdrobíme na to droždí a posypeme cukrem (v tomto případě nelze použít odložený start). Pak dáme obě mouky, uděláme do ní důlek a nasypeme tam sůl a zahrneme. Nakonec můžeme přidat kmín.
2
Těsto je dost husté a lepkavé, tak je možné, že ho bude mít pekárna problém uhníst. V tom případě jí musíme pomoci ručně. Těsto by mělo kynout 2 hodiny v teple, nebo přes noc ve studenu. Pečeme 70 minut. Pokud nemáme pekárnu, tak můžeme péct v troubě asi při 180 °C ve formě vyložené pečícím papírem.

Komentáře k receptu

  • Gábina H
    Gábina H |

    17. 2. 2009 13:23

    Recept na žitný kvásek najdete v nových receptech

  • Kateřina Dvořáková
    Kateřina Dvořáková |

    17. 2. 2009 10:17

    Dobrý den, kde seženu žitný kvásek? Děkuji