Autor:

Celerový krém s celerovými lupínky

60 minut PT0H60M
Střední
Porce: 6
Ingredience
Celer
velký
1 ks
Mrkev
větší
3 ks
Petržel
střední
2 ks
Brambory
střední
2 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule
střední
2 ks
Máslo  
Smetana  
Líbeček  
Masox  
Houska  
Pepř mletý  
Sůl  
Celerový krém s celerovými lupínky

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Všechnu zeleninu oloupeme a umyjeme. Do hrnce s vodou vložíme 2 mrkve, nahrubo nakrájené brambory (brambory nejsou ani nutné v polévce, ale pokud by byla polévka moc řídká, dá se jimi zahustit), 2 kusy petržele, libeček, celou cibuli (můžeme přidat masox pro lepší chuť), 2 stroužky česnek, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhneme teplotu na střední plamen a necháme dál pozvolna vařit.

Mezitím si nakrájíme na kostičky cibuli, celý celer a jednu větší mrkev. Cibulku vložíme do nového hrnce nebo do Wok pánve a necháme lehce na olivovém oleji (stačí troška) zezlátnout. Jakmile je lehce zlatavá, přidáme nakrájený celer a mrkev. Aby se nám cibulka nepřichytávala a úplně nespálila, odebereme si z hrnce, kde se vaří zeleninový vývar, asi 1 maličký hrneček polévky a zalijeme tím celer a přidáme větší kus másla. Zakryjeme pokličkou a za občasného míchání necháme celer s mrkví změknout. Hotová zeleninka (celer s mrkví) by měla vonět po másle.

Jakmile v polévce zelenina úplně změkne a vývar je dostatečně silný, přecedíme z ní veškeré suroviny. Do čistého vývaru pak přidáme změklý celer s mrkví (vůbec nevadí, když do polévky kápne pár kapek másla, na kterém jste zeleninku dělali, nesmí být však seškvařené). Necháme ještě chvilinku vařit.

Poté všechno hodíme do mixéru a rozmixujeme. Úplně rozmixovanou polévku vrátíme zpět do hrnce a pridáme 3/4 kelímku 12% smetany. Promícháme, dál necháme chvíli povařit a ochutnáme. Pokud je polévka moc sladká, přidáme ještě trochu soli a pepře a já nakonec dávám ještě čtvrtku nebo půlku prolisovaného čerstvého česneku, aby měla polévka opravdu šmrnc.
(Jestliže se někomu náhodou stane, že by měl polévku moc řídkou, přidáme do mixéru bramboru, kterou jsme vařili s vývarem, ale rozhodně nezahušťujeme moukou!)

TIP: Tuto polévku můžeme na závěr dozdobit kysanou smetanou, malou lžičkou mascarpone, krutónky dělanými na másle nebo třeba cornflaky.

TIP 2: Než celer nakrájím na kostičky, vezmu si škrabku na brambory a naškrábu z celeru dlouhé plátky. Vzniknou z toho takové celerové lupínky, které si můžete osmahnout na máslíčku společně s krutóny. Moc dobré! :-)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Čokoládové koláčky s želé Čajové pochutnání Články z

Komentáře k receptu: Celerový krém s celerovými lupínky

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web