Čapátí

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      kg hrubá mouka
    • 200
      ml voda
    • olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dáme mouku do misky a po malých dávkách přidáváme vodu. Hnětením vytvoříme těsto. Okrajem sklenice rozdělíme těsto na jakési bochánky, které válečkem rozválíme na tenké kulaté placičky o průměru asi 10 cm. Smažíme na rozpálené pánvi s trochou oleje.
2
Pro exotičtější chuť lze přidat indické koření (karí).
3
Čapátí se podává jako příloha k masovým pokrmům.
Zařazení: Přílohy
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Petr
    Petr |

    13. 5. 2016 19:41

    Teď jsem byl měsíc v Indii. Čapati se dělají naprosto bez tuku na suché plotně a většinou z obyč hladké mouky. Průměr mají asi 20cm, ale na tom asi nezáleží.. Pokud se těsto při rozvalování /jen dlaní/ překládá, vznikne placka která má po upečení charakter našeho listového těsta a říkají tomu paroti, ty už se mohou péct na mírně mastné plotně.. Pak tam mají roti tad... Každopádně k tomu šíleně pálivému indickému jídlu je to osvěžující, hladící.. ;-)

  • Petr
    Petr |

    13. 5. 2016 19:33

    Je to trochu jinak. Paroti je skládané těsto a na pohled pak vypadá trochu jako listové těsto. Dělají to překládáním těsta při rozvalování dlaní.. Čapati dělají i z obyčejné hladké mouky.. Kdyby se tady dalo dát video, tak dám orig z indie ze státu Kerala.. ;-)

  • milan hornak
    milan hornak |

    3. 11. 2006 21:22

    pracoval jsem v indické kuchyni čapati jsou ze speciální mouky která neobsahuje žádný tuk ´těsto se míchá jen s vodou a pečou se na sucho, když již téměř hotové podlijeme trochou oleje tak se nafouknou ale již se tyto placky jmenují roti.Také se mohou uděělat v tandori peci to je vlastně to házení do ohně ale ve skutečnosti se nalepí na stěnu a jsou to Paratha

  • Anonym
    Anonym |

    28. 10. 2006 14:13

    Ještě mi paní Bednářová řekněte,jak je mám v normální české domácnosti házet do ohně?

  • Jana
    Jana |

    28. 10. 2006 13:35

    Souhlasím s Yvetou,můj zeť placky vždycky smažil na troše oleje,stačí jen vymastit pánev.Jen je dělal mnohem větší než 10cm.Byly skvělé.Zkoušela jsem různé recepty,s přidáním vajíčka nebo trochy mléka,nebo i s malým množstvím prášku do pečiva,ale nejlepší jsou jen z mouky,vody a malého množství oleje.Na 1kg mouky stačí půl deci.Je dobré těsto vymíchat a nechat 1-2 h stát,těsto zvláční a mnohem lépe se zpracovává.Upečené placky mají hnědé puchýřky,skládáme je do čisté utěrky a ještě se mi nestalo,že by byly tvrdé.Z kila mouky jich upeču 11-12.

  • Iva Bednarova
    Iva Bednarova |

    24. 10. 2006 17:55

    jo pecou se na cucho,a jeste se pak hazi do ohne aby se nafokly

  • Yveta
    Yveta |

    24. 10. 2006 04:18

    Moje kamaradka je Indka a ja mam od ni recept na capati a take mi rikala, ze mam dat trosku oleje na panev a smazit. Take jsem si zprvu myslela, ze tyto placky se smazi nasucho. Vyzkousela jsem to, ale s hroznym vysledkem. To kari koreni tam nedavam, indicka jidla obsahuji kari koreni dost, ale kdo chce muze jej tam dat. Ja tyto placky mohu i jenom tak, jak chleba, tudiz to kari koreni tam zkusim dat. A se za kysanym mlekem nebo kefirem to bude mnamka. Dekuji moc za inspiraci.

  • markeet
    markeet |

    23. 10. 2006 13:40

    vzdycky jsem mela za to, ze prave capati se pecou na plotne nebo panvi nasucho.