Autor:

Buter baklava líné Airan

Střední
Ingredience
Listové těsto 1 balíček
Mleté ořechy 200 g
Voda 300 ml
Cukr 300 ml
Skořice  
Citronová kůra  
Citronová šťáva  

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Smícháme ořechy se skořicí. Přendáme rozválený plát na plech (ideálně je tam 4-5 mm). Posypeme ořechy a přikryjeme dalším plátem. Nakrájíme na kousky až do dna, aby se lépe propekly. Pečeme ve vyhřáté troubě kolem 25 minut na 180 °C. Z vody a cukru svaříme sirup - originál je hodně hustý, já jsem to odlehčila a vařím jen 20 minut, nakonec přidávám citronovou šťávu a kůru. Zaléváme vařícím sirupem už vychladlé těsto! Necháme vsáknout alespoň do druhého dne.
Je možné místo toho udělat hlemýždě - plát těsta posypeme a zavineme. Poté krájíme kousky o velikost 2 cm a upečeme řeznou stranu.
Pravá baklava je z jiného těsta, které je téměř nemožné udělat v domácích podmínkách, musí se to opravdu umět, toto je velmi zjednodušený recept. Z listového těsta nelze udělat více vrstev, nepropeče se uprostřed (vyzkoušeno). Řekové to dělají i s pistáciemi, turkové s medem, egypťané dávají směs ořechů, libanonci přidávají do ořechové směsi i marmeládu. Je to chuť Jihu a Orientu dohromady.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Churros s kávovou čokoládou Kávové dobroty na nedělní odpoledne Články z

Komentáře k receptu: Buter baklava líné Airan

Komentáře

  1. Anonym   18.11.2005 | 12:44 | reagovat |

    Z testa Fillo nemam zadne zkusenosti, ze neco takoveho existuje jsem se dovedela tady. Kde se da koupit? S te krupice se nesmi prehanet, jen lehce se posype a zakape olejem, aby kazdy plat se propekl zvlast (mam na mysli original testo) Nevim jak to bude vypadat ve strudlu, v baklave poradne nasakne varicim sirupem a dodava vybornou chut dohromady s orechama.Skoda ze se ten anonym neozval, zajima me zda ma s tim zkusenosti a jestli se v horkovdusne troube listove testo propece, naposledy jsem to zkusela v plynove a dopadlo katasrofalne.

  2. Jana Han   17.11.2005 | 23:21 | reagovat |

    Airan, nikdy me nenapadlo prosypavat platy testa s osmahnutou krupici, to dava smysl. Ja vlastne kazdy jednotlivy plat potiram rozpustenym maslem pomoci maleho plocheho stetce. Nekdy navrsim napr. 5-6 platu, pak je rozkrajim na ctverce 12x12 cm, vlozim do formy na muffiny, aby testo precuhovalo a upecu nasucho takove kosicky, pak je plnim bud na sladko nebo na slano. Krasne to vypada a je to mene tucne nez listove testo a hlavne to lepe drzi tvar. To vsak pak neni baklava, jen dalsi pouziti testa fillo. Take je z tohoto testa vyborny jablecny nebo jiny strudl. A prave na ten strudl pouziji vasi radu, moc se me zamlouva. Diky Jana Han

  3. Airan Novakova   16.11.2005 | 14:46 | reagovat |

    Mily anonyme, zkousela jsem to a platy vevnitr se nikdy dobre nepropekli a po zaliti sirupem byli zvlast rozmocene a nedobre. Zavinacky ano, ty sli dobre. Baklava musi byt dobre propecena i uprostred. Kdyz se dela s tim pravym testem dokonce se sype mezi cory osmahnuta na sucho krupice aby se tam lip propeklo. Pamatuji si jak kdysy zeny z cele ulice hodnotily sve baklavy na Vanoce a za nejlepsi prohlasili tu, co mela nejtensi vyvalene testo, nejlepe propecene cory a s nejlepsi chut a hustotu sirupu:-)))) Na pamatku sve babicce musim rict, ze leta byla ta jeji siroko daleko nejlepsi:-)) Jen tak pro zajimavost...listove testo je mastne, prave cory na baklava jsou suche, tam se dava na 1kg mouky lzice oleje, proto:-)) Pravda je, ze jsem to uz v horkovzdusne troube nezkousela, mozna tam by se to dalo propect, nevim.

    1. Martina   03.05.2013 | 18:09 | reagovat |

      Dělám Baklavu ze šesti vrstev z normálního Lídlovského listového těsta. Jelikož Baklavu před pečením rozkrájíte na kosočtverce, nevidím důvod proč by se nepropeklo...
      Mám manžela Bulhara a to jsou opravdu machři na tyto věci a moje Baklava mu vždycky moc chutná a i všem okolo.
      M.

  4. Anonym   15.11.2005 | 23:33 | reagovat |

    Mila Airan, z listoveho testa jde udelat baklava jedna basen, jen staci rozvalet listove testo na tenoucko, jako list papiru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký horoskop na květen: Berany čeká láska a Štíři budou bez energie Velký horoskop na květen: Berany čeká láska a Štíři budou bez energie
Proč má většina z nás v sobě parazity a musíme se jich zbavovat? Proč má většina z nás v sobě parazity a musíme se jich zbavovat?
Princezna Charlotte slaví své druhé narozeniny! Víme, jak je oslaví! Princezna Charlotte slaví své druhé narozeniny! Víme, jak je oslaví!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web