Brusinková štola - tvarohová

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g sušené brusinky
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 1
      lžíce citronová kůra čerstvě nastrouhaná, cca
    • 180
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 200
      g máslo změklé
    • 250
      g měkký tvaroh
    • 2
      ks vejce
  • Dále
    • hladká mouka na podsypání
    • 25
      g rozpuštěné máslo na potření
    • moučkový cukr na posypání
    • hnědý rum , čaj nebo citronová šťáva na namočení brusinek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brusinky nasypeme do hrnečku a zalijeme rumem, čajem nebo citronovou šťávou smíchanou s vodou. Necháme cca 30 minut nabobtnat, pak je scedíme.
2
Mouky smícháme v míse s cukry (můžeme ubrat dle chuti), citronovou kůrou a kypřidlem. Přidáme tvaroh, vejce, změklé máslo a vypracujeme hladké vláčné těsto, které rozdělíme na dva stejné díly a z každého na pomoučněném stole vyválíme obdélníky cca 25x35 cm, které posypeme okapanými brusinkami (trochu je do těsta zamáčkneme, aby se při balení nerozutekly, kam nechceme). Konce štol pak přehneme ke středu a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
3
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova, cca 40 minut, vyzkoušíme špejlí - nesmí se na ni těsto lepit.
4
Po vyndání z trouby štoly potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem.
5
Po vychladnutí pokrájíme na plátky a podáváme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Martina
    Martina |

    8. 12. 2016 14:54

    Je senzační. Jednou jsem jedla štolu s kandovaným ovocem a rozinkama a to mi nechutnalo, ale ty brusinky mi v ní vůbec nevadí a chutná i mlsnému přítelovi, takže paráda.