Autor:

Bratislavské rohlíčky

Obtížné
Ingredience
Hladká mouka 600 g
Máslo 250 g
Droždí
rozmíchaná v trošce sladkého mléka
1 kostka
Maková náplň 1 ks
Ořechová náplň 1 ks
Žloutek
na potření
2 ks

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Utřeme máslo se žloutky, přidáme nevykynutý kvásek a nakonec mouku. Těsto na vále dobře vypracujeme, hned bez kynutí a uděláme 2 dlouhé válečky, které rozdělíme na 60 kousků. Zformujeme z nich kuličky, vložíme na plech, zlehka přikryjeme fólií a nakonec vložíme do chladna.

Ráno každou kuličku válečkem rozválíme na kolečko, naplníme ořechovou nebo makovou náplní (kterou zformujeme jako šišku), zkroutíme a vytvarujeme rohlíčky (ne zakulacené, ale rovné se zahnutými špičkami). Vložíme na plechy a po dobu kynutí 3 x potřeme rozšlehaným žloutkem. Upečeme do zlatova.

Je to tradiční lahodný bratislavský zákusek, který se připravuje především na Vánoce. Do ořechové a makové náplně se nedává mléko (aby nekysla), ale voda. Zato se však sladí medem, dochucuje skořicí, navíc do makový náplně se přidává hřebíček a do ořechové trochu rumu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Vychytávky na vaše cupcakes Články z

Komentáře k receptu: Bratislavské rohlíčky

Komentáře

  1. Jana V.   14.12.2007 | 1:41 | reagovat |

    Kdysi dávno jsem tyhle rohlíčky pekla,všechno se dávalo studené,mléko z lednice,kynout v chladu,po naplnění rohlíčků zase kynout do chladu,předtím potřít vejcem,a když potření popraskalo,jak těsto přece trochu kynulo,pak teprve se peklo.Ale byla to neskutečná lahoda.

  2. Žaneta   13.12.2007 | 16:53 | reagovat |

    Já znám bratislavské rohlíčky jako nekynuté, každopádně zkuste dát do makové náplně lžíci švestkových povidel nebo čokoládu, uvidíte, jaký to udělá rozdíl.

  3. Airan   23.10.2006 | 12:01 | reagovat |

    Jaja a Teri, dekuji, myslela jsem si to:-)))

  4. Tereza Jarčušková   23.10.2006 | 6:59 | reagovat |

    Bratislavské rohlíčky sú z kysnutého cesta : )))

  5. jaja13   21.10.2006 | 20:18 | reagovat |

    Podle slovenské kuchařky z roku 1987, kterou mám doma, jsou s kvasnicemi.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda! Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda!
To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu
Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web