Autor:

Bratislavské rohlíčky

Obtížné
Ingredience
Hladká mouka 600 g
Máslo 250 g
Droždí
rozmíchaná v trošce sladkého mléka
1 kostka
Maková náplň 1 ks
Ořechová náplň 1 ks
Žloutek
na potření
2 ks

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Utřeme máslo se žloutky, přidáme nevykynutý kvásek a nakonec mouku. Těsto na vále dobře vypracujeme, hned bez kynutí a uděláme 2 dlouhé válečky, které rozdělíme na 60 kousků. Zformujeme z nich kuličky, vložíme na plech, zlehka přikryjeme fólií a nakonec vložíme do chladna.

Ráno každou kuličku válečkem rozválíme na kolečko, naplníme ořechovou nebo makovou náplní (kterou zformujeme jako šišku), zkroutíme a vytvarujeme rohlíčky (ne zakulacené, ale rovné se zahnutými špičkami). Vložíme na plechy a po dobu kynutí 3 x potřeme rozšlehaným žloutkem. Upečeme do zlatova.

Je to tradiční lahodný bratislavský zákusek, který se připravuje především na Vánoce. Do ořechové a makové náplně se nedává mléko (aby nekysla), ale voda. Zato se však sladí medem, dochucuje skořicí, navíc do makový náplně se přidává hřebíček a do ořechové trochu rumu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu Články z

Komentáře k receptu: Bratislavské rohlíčky

Komentáře

  1. Jana V.   14.12.2007 | 1:41 | reagovat |

    Kdysi dávno jsem tyhle rohlíčky pekla,všechno se dávalo studené,mléko z lednice,kynout v chladu,po naplnění rohlíčků zase kynout do chladu,předtím potřít vejcem,a když potření popraskalo,jak těsto přece trochu kynulo,pak teprve se peklo.Ale byla to neskutečná lahoda.

  2. Žaneta   13.12.2007 | 16:53 | reagovat |

    Já znám bratislavské rohlíčky jako nekynuté, každopádně zkuste dát do makové náplně lžíci švestkových povidel nebo čokoládu, uvidíte, jaký to udělá rozdíl.

  3. Airan   23.10.2006 | 12:01 | reagovat |

    Jaja a Teri, dekuji, myslela jsem si to:-)))

  4. Tereza Jarčušková   23.10.2006 | 6:59 | reagovat |

    Bratislavské rohlíčky sú z kysnutého cesta : )))

  5. jaja13   21.10.2006 | 20:18 | reagovat |

    Podle slovenské kuchařky z roku 1987, kterou mám doma, jsou s kvasnicemi.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt
Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor! Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!
8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi 8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web