Autor:

Bramborové vějíře (harmoniky)

Snadné
Množství dle počtu strávníků
Brambory
vodou a kartáčkem očištěné
 
Slanina
- anglická, moravská, uzená...
 
Česnek
na plátky
 
Cibule  
Červená paprika
- slabé nudličky
 
Sýr Niva
, Gouda, Čedar...
 
Šunka
nebo šunkový salám
 
Vysočina
, turistický salám, Poličan...
 
Rozpuštěné máslo
nebo olej
 
Klobása
dle chuti
 
Koření
dle chuti
 
Smetana
- není nutná
 
Bramborové vějíře (harmoniky)

Postup přípravy:

Brambory (stejně velké) řádně očistíme, usušíme, uděláme do nich hlubší zářezy (čím víc, tím lépe), ale dáme pozor, abychom brambory neprokrojili! Pokud chceme mít jistotu, že nám nůž „neujede“, zapíchneme do brambory jehlici na špíz, která nám nůž nepustí až do konce a i při plnění podrží bramboru pohromadě.
Pak už záleží na naší chuti a stavu domácích zásob, jak a čím brambory do zářezů naplníme. Nejprve ale doporučuji zářezy osolit nebo okořenit. Naplněné brambory naskládáme do pekáčku, pokud nám nechtějí stát, seřízneme jim zespodu malou plošku.
Brambory zakapeme máslem nebo olejem, zaklopíme a pečeme cca 35 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů. Pak odklopíme a dopečeme doměkka a dozlatova.

Před koncem pečení můžeme posypat sýrem nebo kořením.

Pokud máme rádi sos, tak po odklopení přelijeme brambory smetanou (množství dle potřeby), která se nám pečením zredukuje a brambory pak podáváme přelité smetanovou omáčkou. Smetana bude mít chuť po vypečených surovinách, kterými jsme brambory plnili.

Podáváme se zeleninovou oblohou, okurkovým nebo rajčatovým salátem...

Další možnost jak péct: každou bramboru s kouskem másla zvlášť zabalíme do alobalu a pečeme v troubě nebo na grilu. Doba pečení záleží na velikosti brambor. K bramboře můžeme přidat i kousek papriky, cukety, lilku...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1
Arašídy v růžové vodě Báječné chutě Maroka. Vyzkoušejte jejich speciality Články z

Komentáře k receptu: Bramborové vějíře (harmoniky)

Komentáře

  1. Dita   29.01.2016 | 6:03 | reagovat |

    Skvělá večeře!!!!!!Děkuji

  2. Zahajská   19.09.2014 | 20:29 | reagovat |

    Taky děláme. Jsou moc dobrý :-)) Je to pro nás všechny na delší dobu, ale jednou za čas se to dá. Ono naplnit plech brambor není žádná slast.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Obezita vás může zabít. V Česku jí trpí stále více lidí Obezita vás může zabít. V Česku jí trpí stále více lidí
Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit? Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit?
Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web