Autor:

Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Snadné
Porce: 4
Bramborové šišky
Vařené brambory
ve slupce
1 kg
Hrubá mouka
dle druhu brambor, cca 200 -
400 g
Vejce 2 ks
Sůl 1,5 lžička
Solamyl (bramborový škrob)
- není nutný
 
Kuře
Kuře
celé, nebo stehna
1 ks
Sůl  
Kmín
cca 1 -
1,5 lžíce
Sádlo 2 lžíce
Cibule 1 ks
Zelí
Kysané zelí
okapané
500 g
Cibule
velká
1 ks
Olej
nebo sádlo
 
Sůl  
Cukr krupice  
Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Postup přípravy:

Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v předehřáté troubě doměkka a dozlatova. Během pečení kuře i otáčíme a přeléváme výpekem, podléváme dle potřeby.

Oloupané vychladlé brambory, vařené nejlépe den předem, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Osolíme, přidáme vejce, zasypeme moukou dle potřeby a vypracujeme vláčné nedrobivé těsto, ze kterého tvoříme stejně silné šišky (případně i noky), které najednou vhodíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Hrncem opatrně, ale rázně trhneme, aby se nám šišky nepřilepily ke dnu a vaříme. Po vyplavání šišek ještě krátce povaříme a ihned vyndáme nebo vše přecedíme. Jednu šišku vyndáme klidně na zkoušku, jestli si nejsme jisti s krátkou dobou vaření. Šišky dáme do mísy a pomastíme výpekem z kuřete, aby se neslepily. Použít můžeme i kousek rozpuštěného sádla. Pokud máme brambory málo moučnaté, můžete přidat trochu solamylu, aby se nerozvářely, případně šišky vyválet na poprášeném stole solamylem.

Zelí necháme okapat (neproplachujeme vodou) a dáme na tuku dozlatova osmaženou velkou cibuli (klidně dvě). Osolíme, přidáme cca tři lžíce cukru a dusíme doměkka. Podlévat někdy není nutné, jelikož přidáním cukru zelí pustí šťávu, ale pokud podlévat budeme, tak jen trošku. Zelí ochutnáme, případně dosolíme nebo dosladíme dle vlastní chuti. Do zelí můžete přidat i trochu výpeku z kuřete.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Zkažené, nebo ještě k jídlu? Jak poznáte, kdy vyhodit potraviny? Články z

Komentáře k receptu: Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Komentáře

  1. Marie Tothová   09.01.2016 | 20:33 | reagovat |

    Vynikající, lepší jako kuře s bramborem.

  2. Jindra   06.12.2014 | 16:50 | reagovat |

    Tak tohleto bylo úplně geniální. Vřele doporučuju!!!!!!¡!!!!! 8-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web