Bramborové placky plněné zelím

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 7
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Věra z DC

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 600
      g brambory
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžíce sádlo
    • 200
      g hrubá mouka 150-200
    • sůl
  • Náplň
    • 50
      g slanina
    • 2
      ks cibule
    • 500
      g kysané zelí
    • sůl
    • pepř mletý
    • česnek
    • pálivá paprika
    • škvarky
    • koření dle chuti
    • sezamová semínka a kmín na posypání
    • 1
      ks vejce
    • sádlo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejdříve si nakrájíme slaninu na malé kostičky osmažíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli, orestujeme a přidáme vymačkané a překrájené kysané zelí. Dle chuti okořeníme (přidávám špetku majoránky, 3 lisované stroužky česneku, hrst škvarků, půl lžičky pálivé papriky a drceného kmínu, sůl a pepř) a vše prohřejeme. Náplň necháme prochladnout.
2
Těsto připravíme s jemně nastrouhaných brambor, vejce, sádla, soli a hrubé mouky a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na 18 malých "kuliček", které rozválíme na placičky. Plníme 1 lžící náplně a po přeložení zamáčkneme okraje, které ozdobíme vidličkou. Plněné placičky dáme na pečící papír, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme kmínem nebo sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Můžeme též osmažit na pánvičce jsou také dobré, ale v troubě se hezky nafouknou a vypadají lépe.
3
Dělám 6 placiček s kmínem, 6 se sezamem a než se upečou v troubě, 6 jich opeču na sádle. Je to výborná docela zdravá svačina.
Zařazení: Chuťovky

Komentáře k receptu

  • placka
    placka |

    19. 3. 2011 14:46

    jsem dost nezkušená je mi 13let a moc ráda vařím můžete mi poradit zda ty brambory mají bej vařené nebo sirové děkuji

  • vačička
    vačička |

    5. 5. 2007 15:29

    Teda moc jsem se na to těšila a zas bůhvíjaký zázrak to nebyl. Lepší je ta smažená verze, ale za tu piplačku to nestojí, je mi líto.

  • Kazalin
    Kazalin |

    17. 10. 2005 23:17

    Rozhodně je to tisíckrát zdravější jídlo, než salámy a saláty z umělé plesnivé hmoty typu J. Meinl, prodávané v marketech. Ať čtu ingredience jakkoliv, tak žádné Ečko tam nevidím. V salámu a musli jich napočítám víc, jak šest.

  • Nika
    Nika |

    30. 9. 2005 10:08

    Vzpamatujte se a naučte se počítat- 5 dkg slaniny, troška škvarků a 1 lžíce sádla na 18 ks placiček - tj. určitě nejméně 3 porce. Naproti tomu 1/2 kg zelí a 60 dkg brambor. Pokud se upeče a nesmaží, určitě je to zdravé jídlo.

  • pupen Hons
    pupen Hons |

    27. 9. 2005 22:57

    Souhlasím s Jarčou, jednou za cas...:o)

  • TV
    TV |

    29. 8. 2005 13:19

    lol :) ono de facto to není nezdravé, jako spíš hodně tučné. Pro ty, co chtějí mít vosí pas bych to nedoporučil, ovšem se zdravím to má pramálo společného ;)

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    24. 8. 2005 08:52

    Lucie, dovolim si poznamenat, ze nase predky co jedli same nezdrave veci, byli min nemocne nez my. Kdyz si date ty vyborne placky a pak si udelate dvouhodinovy vylet v prirode, budete na tom lepe, nez po zeleninovym salatu z obchodu a misku musli s jogurtem pred televizi:-))))) Verte mi, mam to vyzkousene:-)))))

  • Lucie
    Lucie |

    23. 8. 2005 15:00

    je to moc dobré ale dovolím si protestovat proti tomu, že je to zdravé

  • Jarka L.
    Jarka L. |

    19. 8. 2005 07:23

    Je pravda, že vzhledem k obsazení ingrediencí se o zrovna nejzdravější svačinku nejedná. I když jsem škvarky zcela vypustila, i tak se jednalo o velmi kaloricky vydatné jídlo. Ale jednou za čas... ;o)

  • Peter
    Peter |

    18. 8. 2005 19:47

    To, ze je to dobré, o tom urcite nikto nepochybuje, ale docela zdravé (sádlo, slanina, skvarky, sul...!)?

  • Jarka L.
    Jarka L. |

    17. 8. 2005 09:21

    Viděla jsem, dělala jsem, chutnala jsem. Další moc velká dobrůtka! Dala jsem i příteli do práce. Rsp. on sam po ochutnani zbalil asi "jen" 8 kousku :o) A z práce se vracel s mnoha pozdravy od kolegů, kteří mu placičky rozebrali. Takze nejen výborné na chuť, ale i lahodné pro oko. Další recept, který u nás rychle zdomácněl :o)

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    12. 6. 2005 15:58

    Ten recept se mi velice zamlouva, manzel si neco podobneho pamatuje z detstvi, musim si u neho splhnout a udelam to k veceri. Do naplne dam sunku, skvarky ani uzene nemam :-))

  • Dana M.
    Dana M. |

    23. 2. 2005 13:38

    Dělám něco podobného - jen do náplně přidávám na kostičky nakrájené uvařené uzené maso (místo škvarků).

  • Naďa
    Naďa |

    18. 2. 2005 15:13

    To znám jak bramborové pirožky,je to moc dobré,teplé i studené.Doporučuju vyzkoušet.Na těchto stránkách se mi líbí,že si člověk osvěží i skoro zapomenuté recepty.Hned v sobotu je udělám.Díky.