Bramborové koláče - kynuté

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 500
      g hladká mouka
    • 30
      g droždí
    • 200
      g vařené brambory - jemně nastrouhané
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 150
      ml mléko
    • 80
      g máslo nebo Hera - rozpuštěné
    • sůl na špičku lžičky
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra dle chuti
    • 1
      ks vejce
  • Drobenka:
    • 100
      g máslo - změklé
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 120
      g cukr krupice
    • 140
      g polohrubá mouka cca
  • Dále:
    • tvarohová náplň : tvaroh+ cukr+ vejce
    • maková náplň : mletý mák+ cukr+ mléko
    • švestková povidla nebo jablečná, hrušková
    • kompotované ovoce nebo čerstvé dle chuti
    • rozinky
    • skořice - mletá
    • rozšlehané vejce na potření okrajů koláče

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy nasypeme mouku, přidáme jemně nastrouhané brambory, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, zalijeme mlékem, trošku droždí v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek.
2
Potom přidáme do mísy vanilkový cukr, sůl, rum, citronovou kůru, vejce, vlažný tuk a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které pod utěrkou necháme cca půl hodiny kynout.
3
Pak těsto opět propracujeme, rozválíme na jeden větší plát nebo na dva menší koláče, případně z těsta můžeme dělat i více menších koláčků, které dáme na vymaštěný plech a dle chuti natřeme tvarohovou, makovou... náplní, nebo jen poklademe ovocem, záleží na tom, co máme rádi a čemu dáme přednost.
4
V teple necháme ještě krátce kynout, pak potřeme okraje vejcem, koláče nebo koláčky posypeme drobenkou, kterou užmouláme z uvedených ingrediencí a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova.
5
Podávat můžeme nejen jako moučník, ale i jako sladký hlavní chod.

Komentáře k receptu

  • Jana Pačesová
    Jana Pačesová |

    13. 6. 2016 11:42

    Výborné nadýchané koláče, těsto je <3 <3 bezvadné <3

  • Galecká Anna
    Galecká Anna |

    18. 1. 2015 09:48

    Bramborové těsto je výborné a naučila jsem ho před léty i dceru, když se vdala a nedařilo se jí to pravé máslové a dnes už ho dělá i vnučka.

  • ZdenkaDv
    ZdenkaDv |

    17. 1. 2015 17:59

    Z dávky jsme udělali 4 velký koláče, na středu jsme museli těsto před pečením propíchat aby nám neutekla náplň ;-) dávám za jedna a přidávám do kuchařky

  • ZdenkaDv
    ZdenkaDv |

    17. 1. 2015 17:57

    Z jedné dávky jsme udělali 4 velký koláče... :-) Výborný recept, těsto se nelepilo, pracovalo se s ním perfektně, kynulo až moc... před pečením jsme museli těsto na středu propíchat aby nám náplň neutekla... :-D Výborný, dávám za jedna a přidávám do kuchařky