Autor:

Bramborové koláče - kynuté

Snadné
Těsto:
Hladká mouka 500 g
Droždí 30 g
Vařené brambory
- jemně nastrouhané
200 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Mléko 150 ml
Máslo
nebo Hera - rozpuštěné
80 g
Sůl
na špičku lžičky
 
Hnědý rum 2 lžíce
Citronová kůra
dle chuti
 
Vejce 1 ks
Drobenka:
Máslo
- změklé
100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice
120 g
Polohrubá mouka
cca
140 g
Dále:
Tvarohová náplň
: tvaroh+ cukr+ vejce
 
Maková náplň
: mletý mák+ cukr+ mléko
 
Švestková povidla
nebo jablečná, hrušková
 
Kompotované ovoce
nebo čerstvé dle chuti
 
Rozinky  
Skořice - mletá  
Rozšlehané vejce
na potření okrajů koláče
 
Bramborové koláče - kynuté

Postup přípravy:

Do mísy nasypeme mouku, přidáme jemně nastrouhané brambory, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, zalijeme mlékem, trošku droždí v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme do mísy vanilkový cukr, sůl, rum, citronovou kůru, vejce, vlažný tuk a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které pod utěrkou necháme cca půl hodiny kynout.
Pak těsto opět propracujeme, rozválíme na jeden větší plát nebo na dva menší koláče, případně z těsta můžeme dělat i více menších koláčků, které dáme na vymaštěný plech a dle chuti natřeme tvarohovou, makovou... náplní, nebo jen poklademe ovocem, záleží na tom, co máme rádi a čemu dáme přednost.
V teple necháme ještě krátce kynout, pak potřeme okraje vejcem, koláče nebo koláčky posypeme drobenkou, kterou užmouláme z uvedených ingrediencí a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova.

Podávat můžeme nejen jako moučník, ale i jako sladký hlavní chod.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Fenyklové tartaletky s kozím sýrem Fenyklová revoluce Články z

Komentáře k receptu: Bramborové koláče - kynuté

Komentáře

  1. Jana Pačesová   13.06.2016 | 11:42 | reagovat |

    Výborné nadýchané koláče, těsto je <3 <3 bezvadné <3

  2. Galecká Anna   18.01.2015 | 9:48 | reagovat |

    Bramborové těsto je výborné a naučila jsem ho před léty i dceru, když se vdala a nedařilo se jí to pravé máslové a dnes už ho dělá i vnučka.

  3. ZdenkaDv   17.01.2015 | 17:59 | reagovat |

    Z dávky jsme udělali 4 velký koláče, na středu jsme museli těsto před pečením propíchat aby nám neutekla náplň ;-) dávám za jedna a přidávám do kuchařky

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web