Autor:

Bramborové koláče - kynuté

Snadné
Těsto:
Hladká mouka 500 g
Droždí 30 g
Vařené brambory
- jemně nastrouhané
200 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Mléko 150 ml
Máslo
nebo Hera - rozpuštěné
80 g
Sůl
na špičku lžičky
 
Hnědý rum 2 lžíce
Citronová kůra
dle chuti
 
Vejce 1 ks
Drobenka:
Máslo
- změklé
100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice
120 g
Polohrubá mouka
cca
140 g
Dále:
Tvarohová náplň
: tvaroh+ cukr+ vejce
 
Maková náplň
: mletý mák+ cukr+ mléko
 
Švestková povidla
nebo jablečná, hrušková
 
Kompotované ovoce
nebo čerstvé dle chuti
 
Rozinky  
Skořice - mletá  
Rozšlehané vejce
na potření okrajů koláče
 
Bramborové koláče - kynuté

Postup přípravy:

Do mísy nasypeme mouku, přidáme jemně nastrouhané brambory, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, zalijeme mlékem, trošku droždí v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme do mísy vanilkový cukr, sůl, rum, citronovou kůru, vejce, vlažný tuk a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které pod utěrkou necháme cca půl hodiny kynout.
Pak těsto opět propracujeme, rozválíme na jeden větší plát nebo na dva menší koláče, případně z těsta můžeme dělat i více menších koláčků, které dáme na vymaštěný plech a dle chuti natřeme tvarohovou, makovou... náplní, nebo jen poklademe ovocem, záleží na tom, co máme rádi a čemu dáme přednost.
V teple necháme ještě krátce kynout, pak potřeme okraje vejcem, koláče nebo koláčky posypeme drobenkou, kterou užmouláme z uvedených ingrediencí a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova.

Podávat můžeme nejen jako moučník, ale i jako sladký hlavní chod.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)
Štěpánská s žemlovými knedlíky Česká klasika na talíři Články z

Komentáře k receptu: Bramborové koláče - kynuté

Komentáře

  1. Jana Pačesová   13.06.2016 | 11:42 | reagovat | závadný

    Výborné nadýchané koláče, těsto je <3 <3 bezvadné <3

  2. Galecká Anna   18.01.2015 | 9:48 | reagovat | závadný

    Bramborové těsto je výborné a naučila jsem ho před léty i dceru, když se vdala a nedařilo se jí to pravé máslové a dnes už ho dělá i vnučka.

  3. ZdenkaDv   17.01.2015 | 17:59 | reagovat | závadný

    Z dávky jsme udělali 4 velký koláče, na středu jsme museli těsto před pečením propíchat aby nám neutekla náplň ;-) dávám za jedna a přidávám do kuchařky

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web