Autor:

Bosáky

30 minut PT0H30M
Střední
Ingredience
Brambory
syrové, loupané
750 g
Hrubá krupice 300 g
Vejce 1 ks
Sůl  
Na polit
Sádlo 80 g
Cibule 1 ks

Postup přípravy:

Zařazení: Přílohy, Brambory

Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vhazujeme do vroucí vody menší knedlíčky, které vaříme asi 8 minut. Během varu nadzvedáváme knedlíky ode dna hrnce.
Mezitím rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm drobně nakrájenou cibuli.
Knedlíky vyjmeme z vařící vody, přelijeme sádlem s cibulí a podáváme jako přílohu k pečenému vepřovému masu s dušeným kysaným zelím.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
2+
4.5 4 5 1

Komentáře k receptu: Bosáky

Komentáře

  1. lachtan33   16.02.2014 | 16:52 | reagovat |

    To, co jste tu popsala, jsou knedlíky chlupaté, jelikož "bosák" se dělá z poloviny syrových a poloviny vařených brambor, nepřidává se žádná ingredience kromě trocha soli. Syrové brambory se musí hodně, ale opravdu hodně vymačkat přes plátěný pytlík a skoro suché se smíchaj s brambory vařenými, které se namačkaj v mačkači na brambory, nebo nastrouhaj. Vytvoří se těsto, ze kterého děláme šišky velikosti asi jako knedle bramborové, nebo koule velikostitenisáku a potom vaříme v osolené vodě cca dvacet minut. Skvělé jsou třeba ke kachně se zelím.

  2. Vašek   05.04.2013 | 19:54 | reagovat |

    Quido,bosáky a chlupaté knedlíky se neliší jen krajovým názvem,např.vařené brambory,nebo nakrájené pečivo.A vynechat vejce není nesmysl,v bramborách je škrob,který knedlíky drží pohromadě,jen musíš vědět,jak na to.

  3. Matěj   19.08.2012 | 8:53 | reagovat |

    toto nejsou bosaky ale chlupate knedliky

    1. Qvido   04.04.2013 | 10:27 | reagovat |

      Bosáky jsou krajový název pro chlupaté knedlíky.

      1. lachtan33   16.02.2014 | 16:55 | reagovat |

        To co jste napsal je nesmysl, jelikož jak jsem popsal již výše, BOSÁK se dělá z brambor jak vařených, tak syrových, půl na půl.

  4. květa mitvalská   22.03.2008 | 8:48 | reagovat |

    nastrouhané brambory spařím horkým mlékem aby zůstaly světlé - pak přidám vajíčko a sůl.

  5. Liba   24.10.2006 | 15:29 | reagovat |

    kdyby vám nechutnaly na slano, tak je zkuste třeba na sladko. Stačí jen kousek másla, lžíce cukru a trocha tvarohu. Ještě teplé bosáky do této směsi zamíchejte a uvidíte jaká je to bašta....

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web