Autor:

Bosáky

30 minut PT0H30M
Střední
Ingredience
Brambory
syrové, loupané
750 g
Hrubá krupice 300 g
Vejce 1 ks
Sůl  
Na polit
Sádlo 80 g
Cibule 1 ks

Postup přípravy:

Zařazení: Přílohy, Brambory

Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vhazujeme do vroucí vody menší knedlíčky, které vaříme asi 8 minut. Během varu nadzvedáváme knedlíky ode dna hrnce.
Mezitím rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm drobně nakrájenou cibuli.
Knedlíky vyjmeme z vařící vody, přelijeme sádlem s cibulí a podáváme jako přílohu k pečenému vepřovému masu s dušeným kysaným zelím.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
2+
4.5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 4x)

Komentáře k receptu: Bosáky

Komentáře

  1. lachtan33   16.02.2014 | 16:52 | reagovat | závadný

    To, co jste tu popsala, jsou knedlíky chlupaté, jelikož "bosák" se dělá z poloviny syrových a poloviny vařených brambor, nepřidává se žádná ingredience kromě trocha soli. Syrové brambory se musí hodně, ale opravdu hodně vymačkat přes plátěný pytlík a skoro suché se smíchaj s brambory vařenými, které se namačkaj v mačkači na brambory, nebo nastrouhaj. Vytvoří se těsto, ze kterého děláme šišky velikosti asi jako knedle bramborové, nebo koule velikostitenisáku a potom vaříme v osolené vodě cca dvacet minut. Skvělé jsou třeba ke kachně se zelím.

  2. Vašek   05.04.2013 | 19:54 | reagovat | závadný

    Quido,bosáky a chlupaté knedlíky se neliší jen krajovým názvem,např.vařené brambory,nebo nakrájené pečivo.A vynechat vejce není nesmysl,v bramborách je škrob,který knedlíky drží pohromadě,jen musíš vědět,jak na to.

  3. Matěj   19.08.2012 | 8:53 | reagovat | závadný

    toto nejsou bosaky ale chlupate knedliky

    1. Qvido   04.04.2013 | 10:27 | reagovat | závadný

      Bosáky jsou krajový název pro chlupaté knedlíky.

      1. lachtan33   16.02.2014 | 16:55 | reagovat | závadný

        To co jste napsal je nesmysl, jelikož jak jsem popsal již výše, BOSÁK se dělá z brambor jak vařených, tak syrových, půl na půl.

  4. květa mitvalská   22.03.2008 | 8:48 | reagovat | závadný

    nastrouhané brambory spařím horkým mlékem aby zůstaly světlé - pak přidám vajíčko a sůl.

  5. Liba   24.10.2006 | 15:29 | reagovat | závadný

    kdyby vám nechutnaly na slano, tak je zkuste třeba na sladko. Stačí jen kousek másla, lžíce cukru a trocha tvarohu. Ještě teplé bosáky do této směsi zamíchejte a uvidíte jaká je to bašta....

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web