Bochánek z domácí pekárny

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 20
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks žloutek
    • 250
      ml mléko
    • 100
      g hera povolená
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 5
      lžíce cukr
    • 500
      g polohrubá mouka
    • sůl špetka
    • 1
      lžička sušené droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tento recept vychází z poměru ingrediencí 350 g "tekutých" ku 500 g "sypkých".
2
Do nádoby pekárničky vyklepneme 2 žloutky a doplníme mlékem do hmotnosti 250 g. K tomu přidáme 100 g povolené až rozpuštěné hery. (Celkem tedy 350 g tekutých surovin.)
3
Poté přidáme vanilkový cukr, 5 lžic cukru a doplníme polohrubou moukou do konečných 500 g. Do rohu nádoby přidáme špetku soli. Doprostřed mouky uděláme malý důlek a přidáme lžičku sušeného droždí.
4
Zapneme pekárnu Eta (Vega, Clatronic apod.) na program Základní (Basic apod.), kůrka světlá. Po zvukovém signálu můžeme přidat rozinky a mandlové lupínky (všichni moji kluci mají místo rozinek raději na kostičky nakrájená sušená jablka), případně kandované ovoce či čokopecky.
5
Po upečení vyklopíme z formy a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu

  • Petra
    Petra |

    31. 3. 2013 10:13

    Dobrý den, podobný pronlém s propadlým prostředkem jsem měla také. Vzpoměla jsem si na svou babičku, která do pečení chleba přidávala ocet. Od té doby dávám do tekutého základu asi 1a půl až 2 polévkové lžíce obyčejného octa. Chléb zvětší svůj tvar a navíc nechutná jako buchta. Recept: 375 ml vody, 2 lžičky soli, 1lžička cukru, 2 lžíce octa, 200 gr chlebové žitné mouky, 325 gr hladké pšeničné mouky, lžička kmínu a sušené droždní. :-[

  • Ota V.
    Ota V. |

    23. 10. 2010 21:50

    Konečně něco,u čeho se nemusí stát a dosypávat mouka,prostě skvělé těsto.Mohlo to být dobré,kdybych nepřehlédl jednu ingredienci,cukr 8-) ;-)

  • Martina Janurová
    Martina Janurová |

    9. 4. 2009 17:36

    Je to bomba...jsem nová majitelka pekárny,tak zkouším, co můžu.Přečetla jsem komentáře a pustila se do toho.Mouku jsem tedy smíchala ještě s hladkou, místo hery máslo, no zkrátka, nemá to chybu!!!!!!

  • Draha Slámová
    Draha Slámová |

    8. 2. 2009 09:08

    mám dotaz jestli mi některá z vás poradí mám pekárnu eta maxima všechny programy trvají přes 3 hodiny. buchta je upečená na 1 ale chleba se mi jěště nepovedl. at koupený nebo z internetu nebo od kamarádek prostě nic. krásně nakyne a jak se začne péct tak se začne prostředkem propadat až z něj zbyde asi3 cm vysoká tvrdá placka. pekárnu sem dala i do opravy vyměnily komplet elektriku a dělá to pořád. v čem je chyba. už jsem z toho zoufalá

  • Draha Slámová
    Draha Slámová |

    8. 2. 2009 09:03

    bochánek je opravdu výborný, dala sem hladkou mouku mouku s polohrubou vynikající nedrobí se krásně se maže.

  • Petra Voštová
    Petra Voštová |

    11. 12. 2008 18:36

    Od té doby, co mám pekárnu, zkouším různé recepty.Zatím se mi vždy všechny povedly. Bochánek patří mezi naše oblíbené. Peču ho na program "sladký" a dokonce i na střední kůrku. Dávám 1.

  • Petra Voštová
    Petra Voštová |

    24. 11. 2008 08:47

    Bochánek jsme vyzkoušela upéct o víkendu, jen sepo něm zaprášilo. Výborný !!!!!! Pro paní Andělu - nevím, jestli to má nějaký vliv na bochánek, ale pekla jsem na program "sladký" a dokonce (omylem) na střední kůrku a povedl se skvěle.

  • Anděla Kubalíková
    Anděla Kubalíková |

    23. 11. 2008 13:26

    Zdravím, mám takový dotaz. Mám novou pekárnu ( Unold) pekla jsem podle receptu od Vás bílý chléb byl supr. Včera jsem pekla bochánek, těsto výborné, akorát zezdola a zboku byl tmavý ( dole skoro černý jako peklo) a přitom jsem zvolila světlou kurku. poradíte mi co dělám špatně? Děkuji předem za odpověď.

  • Lenka Myšková
    Lenka Myšková |

    26. 8. 2008 20:27

    Paní Danuše, děkuji moc za recept, bochánek nám moc chutnal, těším se až vyzkouším další z Vašich receptů...

  • Jaroslava Caler
    Jaroslava Caler |

    13. 8. 2008 20:49

    Je proste skvely!!!!!!!!!!!!!!!!!! Davam jednicku s hvezdickou:-)

  • Hanka Šimmerová
    Hanka Šimmerová |

    25. 4. 2008 20:02

    Dnes jsem pekla přesně dle receptu a byl výborný. Nepraskl, nerozpadával se. Těsto se po čase krásně zapracovalo. Určitě ho budu dělat častěji. Pekla jsem v Moulinex 500030 na program 4 (sladký chléb), kůrka opravdu krásně zhnědla i na nejsvětlejší nastavení propečení.

  • Jana Chudá
    Jana Chudá |

    21. 3. 2008 16:40

    Tento bochánek milujeme a vždy si na ňom pochutíme,dobrý je i na druhý i na tretí deň.Doporučujem a hodnotím za 1 !!!!!

  • Zuzana Holubova
    Zuzana Holubova |

    18. 3. 2008 13:25

    Bochanek vyborny, jen bych priste pridala vic cukru, a to nejsem na sladke...Pridala jsem nalamanou cokoladu a hrozinky v cokolade...Mnam mnam.

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    3. 2. 2008 17:22

    vera n. pozerala som tu radu, este kym som pripravovala pecenie,len som nevedela ci je to to, co mi pomoze......mne sa napr. ten bochnik uz pri rezani, ako keby rozpadaval...musim ho krajat na fakt hrubo....a ked ho chceme natriet pomazankou nejakou, ktora je makka, tak mi cela ta striedka ide za nozom, korka sa oddeluje od striedky.....no v kazdom pripade vyskusam aj zmenu muky.

  • Věra N.
    Věra N. |

    3. 2. 2008 16:26

    Mileno, přečtěte si názor pí Evangeliny z 29.1. "Někdy namíchám hladkou mouku s polohrubou a to je pak takový těžší, aby se dal namazat máslem."

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    3. 2. 2008 10:33

    prosim mozete mi poradit co robit aby sa mi bochnik nedrobil? ked rodina ranajkuje, tak to nevadi, ze si musia natierat maslo len na male kusky....ale kedze je naozaj vyborny, tak by som sa chcela ukazat aj pred priatelmi a zalezi mi na tom aby to bolo efektne na nastretom stole, pripravenom na bohate ranajky.

  • Evangelina Ciprová
    Evangelina Ciprová |

    29. 1. 2008 18:54

    Milá Danuše, vy jste mi tedy dala! Od chvíle, co jsem ho poprvé upekla, ho peču pořád a v podstatě nepeču nic jiného. Jsem schopná ho za dva dny sníst sama. A to prosím o vánočku ani bochánek nestojím. Někdy namíchám hladkou mouku s polohrubou a to je pak takový těžší, aby se dal namazat máslem. No prostě noční můra pro dr. Cajthamlovou, protože to bude kalorická bomba. Ale všem doporučuju vyzkoušet.

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    15. 1. 2008 18:00

    Tak i já jsem od Vánoc šťastnou majitelkou domácí pekárny a tento bochánek byl první sladkou buchetkou, kterou jsem v ní vyzkoušela. Bochánek ani pekárna nemají chybu.:-) Přidala jsem nastrouhanou citrónovou kůru, rozinky, ořechy a čokopecky. Určitě upeču znovu.

  • Irena Hend.
    Irena Hend. |

    13. 1. 2008 17:40

    Dnes jsem upekla bochánek a musím jen pochválit! I můj lehce pubertální synek ocenil mou snahu a uznáním,že jsem konečně objevila ten správný recept.Příště ho zkusím ochutit oříšky nebo kandovaným ovocem.Doporučuji všem,kteří recept četli,ale ještě nezkusili.Moooooc dobré,mňam.!

  • Irena
    Irena |

    13. 1. 2008 17:40

    Dnes jsem upekla bochánek a musím jen pochválit! I můj lehce pubertální synek ocenil mou snahu a uznáním,že jsem konečně objevila ten správný recept.Příště ho zkusím ochutit oříšky nebo kandovaným ovocem.Doporučuji všem,kteří recept četli,ale ještě nezkusili.Moooooc dobré,mňam.!

  • Magda Sandtmannová
    Magda Sandtmannová |

    7. 1. 2008 10:41

    Vždy používám sušené droždí s obrázkem ptáka,to se mi nejvíce osvědčilo,vyzkoušela jsem jich několik,i čerstvé,ale toto vyjde vždy.

  • Vlasta Smékalová
    Vlasta Smékalová |

    5. 1. 2008 19:02

    Pro Lenak: je třeba se podívat na obal kvasnic, jestli je sáček na 1 nebo na půl kila mouky ( v tom případě bych kvasnic přidala... pro Vlaďku: po zvukovém signálu oznamujícím konec pečení nevypínám, pekárna ještě asi hodinu udržuje teplotu - vlastně tím dopéká - vytahuji asi po půl hodině a není nedopečený... vlasta

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    4. 1. 2008 22:17

    prave som dopiekla tento bochnik. spociatku som mala problemy, lebo somnepozorne citala a kompletne cesto vazilo 500 g...malo konzistenciu ako na palacinky....no hrozne...po dovazeni to bnlo uz v poho a vyklopil sa mi bochnik ako malovany....prihodila som do cesta aj orechy. neviem aky bude po vychladnuti, ale teraz ako ho krajame je makkucky a dobryyyyyya lenak.....ja som pouzila dr. oetkera. zatial nesklamalo.bochnik na vrchu praskol , ale v nasej rodine je to plus....aj v obchode sme vzdy kupovali pecne ktore boli co najviac prasknute...trochu s nedoverov som davala nastavenie na najsvetlejsiu korku...mame radi skor prepecnu.....ale dobre som urobila...vyssi obsah cukru v ceste ju spolahlivo zafarbil, a keby som dala vyssi level sfarbenia, tak by to blo skor cierne ako hnede.a ozaj pani Danuse B. .....velka vdaka za vsetky recepty pre DP

  • lenak
    lenak |

    3. 1. 2008 14:20

    V říjnu jsem zakoupila pekárnu a tento bochánek jsem zkoušela jako jeden z prvních. Byl to úspěšný pokus. No a teď na vánoce jsem šla na jistotu. Odvážila ingredience a ...cihla. Pak byl 2. a 3. pokus. Tím mě to přestalo bavit. 3 cihly byly na mě trochu moc. Ony byly poživatelné, ale přeci jen trochu více hutnější než bych si přála. Zkušenější poraďte používáte do tohoto receptu instantní droždí 1KL od jakého výrobce? ONo je trochu možné, že tenkrát jsem měla zrovna droždí s ptákem.

  • Jarka Mastilová
    Jarka Mastilová |

    16. 11. 2007 23:38

    Bochánek se povedl a byl moc dobrý.dávám za 1,ale chci se zeptat autorky jestli se dá zabránit, aby bochánek nepraskl.Na chuti se nic nemění jen aby byl skvělý i na pohled.děkuji předem za odpověď

  • PetraV
    PetraV |

    8. 5. 2007 11:12

    Výborný recept, pekla jsem ho už poněkolikáté, a vždy výborný, někdy dám ořechy, vždycky přidávám citronovou kůru.Jen vždycky zapomenu, jak se ten recept jmenuje ,a pak ho hledám.Bochánek mi vždycky splyne se slanými recepty. Dávám 1+.

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    12. 4. 2007 10:26

    Jelikož mám pekárnu teprve 14 dnů, je to první sladký recept který jsem vyzkoušela.Dala jsem rozinky, sušené meruňky a kousky čokolády, místo Hery máslo. Chuťově je vynikající ale po ukončení základního programu nebylo těsto uvnitř upečené. Musela jsem dopékat v troubě, protože moje pekárna pro nastavení dalšího programu chce "hodinový oddech". Snad kdyby se nastavila kůrka střední??? Poraďte.

  • Jana Slováková
    Jana Slováková |

    9. 4. 2007 08:07

    Bochánek je výborný! Daly jsme s dcerou rozinky, nakrájené sušené meruňky a slunečnicová a dýňová semínka obalená v cukru. Ještě teplý jsme musely vyzkoušet. Dáváme 1*!!Díky za recept!

  • possum *
    possum * |

    6. 4. 2007 12:21

    Danuse, davam 1. Bez problemu a vyborna velikonocni 'cihla'. Akorat jsem hrozinky namocila do trochy rumu. ;-)

  • Jana L.
    Jana L. |

    3. 4. 2007 11:11

    Včera jsme zakoupili pekárnu ETA a vyzkoušeli jsme Váš recept na bochánek. Je skvělý! Přesněji byl skvělý, protože jsme ho hned snědli (6-ti členná rodina). Moc děkuji za inspiraci.

  • VěraPohnerová
    VěraPohnerová |

    26. 3. 2007 16:28

    Poprvé jsem vyzkoušela novou pekárnu a mazanec měl velký úspěch.Nadýchaný,dobře propečený,jen příště přidám citronovou kůru,ta tam chybí.Když celá rodina ochutnala,na babičku a dědu moc nezbylo. Doporučuji.

  • Květa B.
    Květa B. |

    10. 3. 2007 19:39

    Mňam, byl moc dobrý.Přidala jsem trochu rumu, přisypala perníkové koření,nalámala ořechy, hrozinky a kandované ovoce.Večer jsem se tím ještě teplým cpala v posteli.Moje mama by řekla,že jsem prase.Dávám 1.

  • Eva Filgasová
    Eva Filgasová |

    3. 3. 2007 14:17

    Dobrý den paní, váš bochánek je úžasný, jenom jsem se chtěla , co jsem udělala špatně , když mi bochánek vždy praskne na horní straně? předem Vám děkuji za odpověď.

  • Katka Altmanová
    Katka Altmanová |

    7. 12. 2006 13:32

    Moc moc děkuji blíží se Vánoce a mám zase "roupy" péct vánočku. Yveto dodala jste mi odvahu,já měla těsto celkem hezké, takže byla asi chyba potom v pečení v troubě. No holčiny, až upeču napíšu. Přeji klidný předvánoční čas.

  • Yveta
    Yveta |

    7. 12. 2006 03:46

    Pani Katko Altmanova. Ja zadelavam testo na vanocku jenom v pekarne a vzdycky s uspechem. Problem je ten, ze vanocku pecu nyni temer dvakrat v mesici. Pred par lety dvakrat v roce...Drzet se postupu pro pekarny, mleko, zmekle maslo a zloutky na dno nadoby pekarny, pak sypke prisady a nechat vykynout. Po vykynuti testo dat na valeci plochu a pridat rozinky, mandle, orechy, co kdo rad. Propracovat a uplect klasickou vanocku. Budu drzet palce, at se podari.

  • Danuše
    Danuše |

    6. 12. 2006 14:51

    Moc děkuji za důvěru a přízeň, ale bohužel neporadím. U tohoto receptu Váš postup vyzkoušený nemám. Na vánočku pečenou klasicky používánm jiný recepis.

  • Katka Altmanová
    Katka Altmanová |

    6. 12. 2006 13:12

    Mám dotaz, nemáte vyzkoušeno, že dáte jen program těsto a pak vytvoříte vánočku normálně na plech. V loni jsem to zkoušela-s jiným receptem 2x a nedopadlo to dobře. Tak se ptám Vás paní Danuše-na Vás je spolehnutí-Vaše recepty dělám, jsou vždy super.

  • Danuše
    Danuše |

    31. 8. 2006 21:16

    Díky. Jsem moc ráda, že chutnalo.

  • Pavlína Matušková
    Pavlína Matušková |

    31. 8. 2006 19:14

    Tenhle bochánek je skvělý.Chutná jako vánočka. Já sladké sice moc ráda peču a pek to jedí spíš děti a manžel, ale tohle mi chutnalo hodně moc.