Autor:

Bezinkový med

Snadné
Ingredience
Bezové květy
řádně rozkvelté, cca 200 gramů nebo
30 ks
Voda 1 l
Citron
větší
2 ks
Cukr krupice 1 kg
Bezinkový med

Postup přípravy:

Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem očištěný citron (nejlépe bio) a šťávu z druhého citronu. Vodu ohřejeme, ale nevaříme! Necháme stát zakryté do druhého dne a dbáme na to, aby byly květy ponořené. Pak dáme do cedníku čistý plátěný ubrousek, přes který výluh přecedíme a bezinky vymačkáme.
Do výluhu nasypeme cukr krupici nebo krystal a přivedeme k varu. Nejprve můžeme vařit na vyšší stupeň, ale čím bude sirup hustější, tím bude mít snahu pěnit a utíkat z hrnce. Je tedy lepší zvolit vyšší hrnec s širším dnem. Tím zkrátíme i dobu, kterou potřebujeme na to, abychom docílili požadované hustoty medu. Doba vaření je zhruba hodina, hodina a půl. Hustotu medu zkoušíme kápnutím trošky sirupu na talířek, na kterém necháme vychladnout. Čím je chladnější, tím je hustější.

Bezinky netrháme u silnice a vybíráme si květy bez broučků a mšic. Citrony použijeme ty, které mají slabou kůru, ty se silnou kůrou by nám mohly přivodit nahořklou chuť. Nebo si dáme tu práci a můžeme bílou dužinu z citronu pod kůrou odstranit, ale žlutou část potřebujeme pro její výraznou citronovou chuť.

Uvařený med naléváme ještě vařící do suchých, čistých, menších skleniček velmi opatrně!!! Pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme na temném místě, při pokojové teplotě (sklep, komora...).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 10 x
1
5 10 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 10x)
Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek Články z

Komentáře k receptu: Bezinkový med

Komentáře

  1. Jana   06.06.2016 | 8:07 | reagovat | závadný

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  2. Monika   05.06.2016 | 7:41 | reagovat | závadný

    Je úžasný a ta vůně už když jsem ho vařila <3

  3. Alena Vlasáková   02.06.2016 | 13:35 | reagovat | závadný

    Je výborný! Děláme taky z pampelišek :-)

    1. Pražáková   12.06.2016 | 21:40 | reagovat | závadný

      Já také a dnes jsem zkusila z bezinky a ten je tedy o třídu lepší a určitě ho budu dělat i do budoucna.

  4. Majda   01.06.2016 | 8:39 | reagovat | závadný

    Sice může krásně vonět ,ale pijete pouze cukr,tam už není z byliny vařením vůbec nic...Bohužel... ;-)

    1. Alena Vlasáková   02.06.2016 | 13:41 | reagovat | závadný

      To je možné, ale pořád je lepší než ten kupovaný, se zdraví škodlivými antibiotiky. V marmeládě vařením taky zabijete vitamíny a děláme je všichni, když nechceme ty se spoustou éček. Takže bych řekla spíš bohudík!

    2. Michaela   13.06.2016 | 18:58 | reagovat | závadný

      Majdo radši tenhle domácí než kupovanej, dělám ho až druhej rok a super a je hned pryč. <:-)

  5. Lenka   31.05.2016 | 19:18 | reagovat | závadný

    Dnes dovařena první dávka a je výborný, budu dělat ještě minimálně z jedné dávky. Máme už sedmikráskový, smrkový a niní už i bezinkový med......

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web