Bešamel

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 50
      g hladká mouka
    • 50
      g máslo
    • 500
      ml mléko
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jozef
    Jozef |

    3. 4. 2017 20:42

    Na Slovensku, žiadna reštauracia ani hotelovy slavny kuchari nevedia spravny postup vyroby bešamelu. Je to zaražajuce a nepochopitelne, Normy sa na to aby sa dodržovaly a varit iba tak može kuchar doma ale nech tomu nehovori bešamel ale jeho vlasny vytvor.Mrzi ma to a hanbym za všetkych Slovenskych kucharov že to tak doslovene kurvia. Pritom je to zakladne učivo na školach.

  • Petr
    Petr |

    20. 10. 2015 12:31

    Podle toho receptu je tu hustý jak sviňa.Doporučuju poloviční dávku mouky. :-(

  • Zdena
    Zdena |

    3. 1. 2015 10:54

    Stačí jen místo vařečky popužít metličku :-)

  • Zdena
    Zdena |

    3. 1. 2015 10:34

    Stačí to míchat metličkou a ne vařečkou

  • Honza
    Honza |

    28. 4. 2014 11:12

    Rekl bych ze nejake presne odmerovani nikdy nemuze 100% fungovat,doporucuji brat recept hako navod ktery si prizpusobite podle sveho usudku,pak se nebude muset rozcilovat ze 1/2 mleka je moc nebo malo.A co se tyce hrudek v besamelu i jinde,zkuste treba mixer,vse jde napravit.Vareni zdar

  • petra
    petra |

    25. 3. 2014 13:31

    Me to dela hrudky.... :-( co delam spatne?

  • Adela
    Adela |

    9. 3. 2014 13:41

    Super recept, podarilo sa :-P :-P

  • eva
    eva |

    4. 3. 2014 14:08

    :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

  • Hihi
    Hihi |

    27. 10. 2013 15:49

    Blivajs :-)) Ale dobrej 8-)

  • Kalthar
    Kalthar |

    28. 1. 2013 23:05

    Povedl se

  • teo
    teo |

    1. 9. 2012 13:43

    hnus :-(

  • obinn
    obinn |

    23. 8. 2012 17:55

    zajimalo by me pro kolk je to lidi v takovem pomeru na recept bešamel.. 8-)

  • Nattynká
    Nattynká |

    1. 4. 2012 10:55

    Je výborný dělala jsem ho do lazaní , a fakt výborný krásně hustý super :P

  • Honza
    Honza |

    4. 12. 2011 17:51

    Bešamel byl výborný, ani neměl hrudky, mohu vřele doporučit :-[

  • zozlinka
    zozlinka |

    25. 7. 2011 10:36

    Díky za super recept, konečně si můžu uvařit pravou musaku :-)

  • švejk
    švejk |

    12. 1. 2011 10:40

    ty si zřejmě pleteš pojem s hnojem, že? bešamel je základ do kterého můžeš přidat co chceš, ale pak už to není bešamel ale např. nivová omáčka :-|

  • švejk
    švejk |

    12. 1. 2011 10:38

    přesně tak se bešamel dělá a pak je to v poho, jenže je to pracnější a většina lidí je shnilá, tak to šidí jak se dá a výsledek jsou např. ty hrudky

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    29. 6. 2008 18:57

    REFLEX, M.Macek cituje Augusta Escoffiera: Udělejte (velmi pomalu a "do plava") světlou jíšku z 25g másla a 30g mouky, rozřeďte ji půllitrem vroucího mléka a za stálého míchání metlou pomalu uveďte do varu. Pak kastrol odstavte z plotny, přidejte sůl, nahrubo utlučený pepř, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, půlku menší cibule s vpíchnutým hřebíčkem, snítku petržele, půlku bobkového listu a větvičku tymiánu. Mírně vařte 25 až 30 minut (nezapomeňte míchat!), pak proceďte jemným sítkem do vhodné nádoby a navrch dejte kousek másla, aby se nevytvořil do doby dalšího použití na povrchu škraloup!PARÁDA

  • Pavel Dvořák
    Pavel Dvořák |

    8. 2. 2008 13:14

    jen že do Bešamelu čiže základní světlé omáčky ještě patří bobkový list a výhradně jen mléko. vývar se dává do omáčky + žloutky a ta se jmenuje veloute

  • Pavel Pavlíček
    Pavel Pavlíček |

    27. 1. 2008 10:53

    Bešamel je ale vždy dobré procedit přes jemné síto, pak nějaká ta hrudka nevadí. Skvělý je bešamel na dotvoření koprové omáčky - třeba podle receptu pana Krause je to chuť přímo pohádková - viz http://star-dance.cz/program/bananoverybicky-15.03.2007-21:25-ct1/recepty/56/ahoj - PP

  • Markéta Valentíková
    Markéta Valentíková |

    18. 3. 2007 09:36

    Díky moc, budu vařit a vařit až se mi to konečně povede :o) Už jsem registrovaná Maky. Zkusila jsem z toho serveru tolik receptu, že už jsem se musela zaregistovat, jinak to nešlo :o)))

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    6. 2. 2007 07:06

    Markétka, nesmie byť cítiť múku, preto ten dlhší var.

  • eviku
    eviku |

    5. 2. 2007 22:37

    Markétko, bešamel se musí opravdu takto "dlouho" vařit, protože se dělá z mouky, a ta se musí provařit, aby ztratila moučnou příchuť. To platí i při zahušťování polévek nebo omáček moukou rozmíchanou ve vodě nebo jíškou. Tak to prostě je :-)

  • Markéta
    Markéta |

    5. 2. 2007 19:55

    Nedávno jsem tady psala, že mi bešamel nechce houstnout. Tak teď mi zase houstne moc :o) Možná to bude i tím množstvím mouky na 0,25l mléka. Zkusím to udělat s půllitrem mléka. A jsem překvapená z toho, že bešamelová omáčka se musí 10-15min. vařit? Opravdu tak dlouho????????

  • Katka
    Katka |

    26. 1. 2007 09:42

    ja delam Bešamel na slano s nivou a bazalkou a špička - na těstoviny se šunkou . . .

  • Broňa
    Broňa |

    21. 12. 2006 10:38

    Bešamel je také výborný do krémových náplní vánočního cukroví, dortů, zákusků a apod. Nahrazuje vlastně pudink. Používáme ho tak už léta a je to výborné. Našlehá se máslo s cukrem, postupně do něj zašleháme bešamel (máslo, mouka a mléko, bez muškátového oříšku) a vznikne tak krém. A mimochodem, bešamel originál se skládá z másla, mouky a mléka. Když se ředí vývaram, není to bešamel, ale ta omáčka se nazývá Velouté, a používá se do polévek a omáček.

  • Anonym
    Anonym |

    28. 5. 2006 12:34

    pri michani besamelu pozijte metlicku a obycejne maslo nesmite prestat michat jinak tam budou hrudky

  • Aduška
    Aduška |

    28. 5. 2006 12:31

    Pridala jsem do ni pačerstvou pazitku a také nějaké houbicky by tomu neuškodily jinak je to mdlé.

  • Michal Sykora
    Michal Sykora |

    30. 4. 2006 14:32

    Recept je to sice rekenme zajimavej ale v tomto besamelu mi chybi niva se kterou to znam ja

  • Iveta Attevi
    Iveta Attevi |

    7. 3. 2006 18:29

    Jo ještě je dobré, (nejlepší) jíšku zalít jen menším množstvím mléka/vývaru a vypracovat hustou kaši, ta nemá hrudky a pak ji postupně ředit až do požadované konzistence, někdo psal že po nalití mléka se mu vždy srazí, to jo proto že ho tam vkydne celý najednou a než to stačí rozmíchat tak tam nejsou hrudky ale hroudy.

  • Iveta Attevi
    Iveta Attevi |

    7. 3. 2006 18:23

    Někdy se k zahuštění omáček, polévek používá i zátrepky, (studená jíška) buď se nám nechce dělat jíšku, nebo ji bylo málo a pokrm je řídký. Zátrepka je rozkvedlaná mouka s mlékem / vývarem, dle potřeby. Zásada, vždy se sype mouka do tekutiny ne obráceně a kvedlat a trepat, pořád platí míchání studené s teplým. No a teď se vám už nemůže nic srazit.

  • Iveta Attevi
    Iveta Attevi |

    7. 3. 2006 18:17

    Někdy se bešamelem zahušťují i omáčky tzv, kyselé (znojemská, svíčková atd.) V bešamelu je mléko a když dáme bešamel do již okyselené omáčky tak se zdrcene. Zásada zní, vždy do vaření nejdříve mléko nechat ho projít vatem a pak teprva ocet, pak se nesrazí. Samozřejme vždy platí zásada míchání teplé se studeným a obráceně.

  • Iveta Attevi
    Iveta Attevi |

    7. 3. 2006 18:13

    zásada je vždy míchat studené s teplým a obráceně. Při přípravě bešamelu do horké jíšky st.mléko/vývar. Může se stát že bešamelem zahušťujete, bílou polévku, štávu z výpeku na omáčku apod., tak to musí bešamel vystidnout a pak ho přidáváme do horké polévky, štávy a pod. Samozřejmě mýchat a mít po ruce ještě zásobu studené vody pro případné doředění, kdyby bylo bešamelu moc.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    24. 2. 2006 12:10

    Mouku s máslem je třeba opravdu dobře rozmíchat a nechat tepelně prohřát. Mléko může být teplé i studené. Vytvoří-li se Vám žmolky, rozmixujte je ponorným mixérem. Pokud ho ještě nemáte, je to dobrá investice:-). Prováření bešamelu trvá 10-15 minut na mírném plameni. A stále míchat, neodcházet! Dochucujeme muškátem, bílým pepřem, sýrem, bylinkami, houbovým extraktem,...Ve výše uvedeném předpisu je podle mne málo mléka. Na toto množství mouky bych dala skoro půl litru.

  • Naďa
    Naďa |

    24. 2. 2006 10:29

    Já vyždycky když dělám bešamel,který se dá použít jako základ pro fůru ostatních omáček,přilévám do základní "jíšky"(máslo+mouka) horké mléko.Po troškách a pořád míchám.Nikdy se mi nesrazil,nevím,jaké máte zkušenosti vy,ale mě se osvědčil tenhle postup.A dělávala to i moje maminka,která zase používala bešamel při zapékání třeba květáku atd.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    24. 2. 2006 09:55

    Nevzdávajte to, nabudúce dajte viac múky, budete mať viac bešamelu. Ak sa vám zdá, že ho máte málo, urobte ešte jednu dávku nanovo. Rozhodne nenastavujte ani nezahusťujte dodatočne múkou. Chce to tú prax, nebojte sa, zvládnete to. : ))))

  • Markéta
    Markéta |

    24. 2. 2006 09:22

    Děkuji za radu. O víkendu jsem ho zase dělala, bylo to lepší ale stále to není ono. Bylo to v pohodě do té doby než jsem tam přilila mléka, protože jsem měla pocit že je toho málo. Od té chvíle už se to nedařilo :o(

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    16. 1. 2006 13:30

    Nie je to rastlinným maslom, niekedy ho používam aj ja. Je to v tom, že musíte dobre odhadnúť množstvo múky a mlieka. Používať vždy hladkú múku a dajte radšej viac, v najhoršom sa vám bešamel zvýši. Chce to prex, aby ste vedeli , koľko múky potrebujete na určité množstvo bešamelu. Nedržte sa striktne gramáže, jednoducho odsypte vareškou a praxou zistíte, koľko toho treba. Ono aj múka nie je vždy rovnaká, obsahuje rôzne množstvo lepku, takže sa tej gramáže nedá držať. Len skúšajte, určite to zvládnete.

  • Markéta
    Markéta |

    16. 1. 2006 12:01

    Ja s tím bešamelem vždycky zápasím :o/ ať dělám co dělám, nikdy mi nezhoustne.. a to dávám předepsané množství másla i mouky. Myslíte že to může být rostlinným máslem????

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    13. 12. 2005 06:52

    Pri varení bešamelu vždy platí miešať teplé so studeným. To znamená ak je teplá zápražka ( jíška ), mlieko musí byť studené, inak sa vám môžu urobiť žmolky. Aby ste mali istotu, odstavte jíšku z ohňa, chvíľočku ju nechajte ochladnúť ( 1/2 min ) a potom zalejte mliekom. Rozmiešajte, postavte späť na oheň a miešajte ďalej. Ak treba, rieďte.

  • pralinka
    pralinka |

    12. 12. 2005 14:29

    myslím, že to mléko by mělo být teplé, pokud je z ledničky, tak hrozí, že se to zdrcne, což je asi Váš případ.

  • Jan Zahradka
    Jan Zahradka |

    10. 12. 2005 20:20

    nevite proc se mi to vzdycky zdrcne po naliti mleka i kdyz micham jak divej?;o)