Beránek z kynutého těsta

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
20 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 120
      g máslo
    • 4
      ks žloutek
    • 120
      g cukr
    • 30
      g droždí
    • 1
      dl mléko dle potřeby
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 2
      hrst rozinky v rumu namočené
    • 1
      hrst mandle sekané, nebo sekané ořechy
    • tuk a strouhanka na formu
  • Poleva
    • 200
      g moučkový cukr přesátý
    • 1
      ks bílek čerstvý
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a 2 lžic mouky uděláme kvásek. Máslo utřeme se žloutky a zbylým cukrem do pěny. Do utřené hmoty přidáme vykynutý kvásek, mouku s mandlemi a rozinkami a tolik vlažného mléka, aby vzniklo vláčné nelepivé těsto. Těsto urovnáme do tukem vymazané a stouhankou vysypané beránkové formy a necháme vykynout. Po vykynutí dáme do předehřáté trouby, nejprve pečeme při 200 °C, později snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme.
2
Po upečení necháme vychladnout ve formě, vyjmeme a polijeme polevou (místo očí a čumáčku nalepíme rozinku nebo kousek čokolády či jiného zdobení) nebo jenom pocukrujeme.
3
Poleva: utřeme v míse přesátý cukr s bílkem, citrónovou šťávou, případně trochou vody do husté lesklé pěny.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Lubor Hájek
    Lubor Hájek |

    25. 3. 2007 19:36

    Loni jsem přidával v rumu namočené sušené ovoce a myslím, že to chuť velmi pozvedlo

  • Alice Váchová
    Alice Váchová |

    25. 4. 2006 18:55

    Moc se mi povedl a byl dobrý

  • Anonym
    Anonym |

    31. 3. 2006 15:15

    Dělala jsem ho nanečisto, moc nám chutnal, má takovou chuť jako vánočka, a to máme rádi