Autor:

Beránek do kameninové formy našich babiček

30 minut PT0H30M
Snadné
Ingredience
Sádlo 100 g
Máslo 140 g
Cukr 170 g
Žloutek 4 ks
Citronová kůra
z 1/2 citronu
 
Mléko
(recept je na starém zažloutlém papíru a zrovna to množství mléka nemůžu přečíst; může to být taky 2
1 dl
Mandle
rozstrouhané, oloupané
100 g
Prášek do pečiva 1 balíček
Sníh z bílku
ze 4 ks
 
Polohrubá mouka 260 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Sádlo, máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Potom přidáme citronovou kůru, mandle a střídavě mouku se sněhem. Naposledy vmícháme mouku, kde máme prášek do pečiva. Formu na beránka (obě dvě půlky) vymažeme - jak jste která zvyklá - sádlem, Omegou, Herou, máslem... a vysypeme strouhankou. Moje babička vždycky do formy, kde je čumáček - dávala do toho čumáčku 1-3 rozinky (podle velikosti). Po vyklopení pak má beránek opravdu čumáček. Ale to jsem odbočila... A do té půlky formy, kde je čumáček nalijeme těsto a druhou půlkou přiklopíme. To je celé kouzlo. Beránek „vyběhne“ a je upečený pěkně v kuse. Beránka vložíme do předehřáté trouby a zvolna asi 1 hodinu pečeme (dám na 5 minut do trouby vyhřáté na 220 °C, pak stáhnu na 160 °C - asi tedy).
Beránka jsem pekla naposledy asi před 18 lety, budu si to muset zopakovat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
1-
4.78 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 9x)
Čokoládový koláč s polevou 4 báječné koláče z tmavého těsta Články z

Komentáře k receptu: Beránek do kameninové formy našich babiček

Komentáře

  1. Norajean   18.04.2014 | 17:04 | reagovat | závadný

    Tak jsem ho právě vyndala z trouby a kromě toho, že úžasně voní se i skvěle povedl, dokonce má i celá záda, takže za sebe doporučuji a už se těším až ho načneme <3

  2. Terka   25.03.2013 | 21:08 | reagovat | závadný

    Dobrý den, mohu použít místo sádla Heru?

    1. mdrn   28.03.2013 | 12:41 | reagovat | závadný

      Rozhodně tam musí být sádlo.. To je starý fígl našich babiček - 1/2 daného tuku se nahradí sádlem. A to můžete použít u jakéhokoli pečení. Výtvor pak zůstane dlouho vláčný. Stejně tak lžice rumu tomu hodně pomůže. ;-)

  3. katasvagy   21.08.2012 | 9:15 | reagovat | závadný

    uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)

  4. MJG   11.04.2012 | 10:48 | reagovat | závadný

    Jeste jsem zapomnela. Dala jsem 1,8 dcl mleka, pekla jsem hodinu asi na 180, pak jsem formu otevrela a jeste asi 10 min dopekla otevrene.

  5. MJG   11.04.2012 | 10:39 | reagovat | závadný

    Vyborny, pekla jsem v dvojdilne keramicke forme. Mela jsem strach, ze testo pri peceni vytece, tak jsem dala trochu stranou, ale mela jsem ho tam dat vsechno. Vzadu kousek beranka chybelo, ale jinak fajn. Testo dobre, vonave, dlouho vydrzi vlacne. Doporucuji <:-)

1 2 3 4 ... 6 7 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web