Autor:

Beránek do kameninové formy našich babiček

30 minut PT0H30M
Snadné
Ingredience
Sádlo 100 g
Máslo 140 g
Cukr 170 g
Žloutek 4 ks
Citronová kůra
z 1/2 citronu
 
Mléko
(recept je na starém zažloutlém papíru a zrovna to množství mléka nemůžu přečíst; může to být taky 2
1 dl
Mandle
rozstrouhané, oloupané
100 g
Prášek do pečiva 1 balíček
Sníh z bílku
ze 4 ks
 
Polohrubá mouka 260 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Sádlo, máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Potom přidáme citronovou kůru, mandle a střídavě mouku se sněhem. Naposledy vmícháme mouku, kde máme prášek do pečiva. Formu na beránka (obě dvě půlky) vymažeme - jak jste která zvyklá - sádlem, Omegou, Herou, máslem... a vysypeme strouhankou. Moje babička vždycky do formy, kde je čumáček - dávala do toho čumáčku 1-3 rozinky (podle velikosti). Po vyklopení pak má beránek opravdu čumáček. Ale to jsem odbočila... A do té půlky formy, kde je čumáček nalijeme těsto a druhou půlkou přiklopíme. To je celé kouzlo. Beránek „vyběhne“ a je upečený pěkně v kuse. Beránka vložíme do předehřáté trouby a zvolna asi 1 hodinu pečeme (dám na 5 minut do trouby vyhřáté na 220 °C, pak stáhnu na 160 °C - asi tedy).
Beránka jsem pekla naposledy asi před 18 lety, budu si to muset zopakovat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
1-
4.78 9 5 1
Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu Články z

Komentáře k receptu: Beránek do kameninové formy našich babiček

Komentáře

  1. Norajean   18.04.2014 | 17:04 | reagovat |

    Tak jsem ho právě vyndala z trouby a kromě toho, že úžasně voní se i skvěle povedl, dokonce má i celá záda, takže za sebe doporučuji a už se těším až ho načneme <3

  2. Terka   25.03.2013 | 21:08 | reagovat |

    Dobrý den, mohu použít místo sádla Heru?

    1. mdrn   28.03.2013 | 12:41 | reagovat |

      Rozhodně tam musí být sádlo.. To je starý fígl našich babiček - 1/2 daného tuku se nahradí sádlem. A to můžete použít u jakéhokoli pečení. Výtvor pak zůstane dlouho vláčný. Stejně tak lžice rumu tomu hodně pomůže. ;-)

  3. katasvagy   21.08.2012 | 9:15 | reagovat |

    uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)

  4. MJG   11.04.2012 | 10:48 | reagovat |

    Jeste jsem zapomnela. Dala jsem 1,8 dcl mleka, pekla jsem hodinu asi na 180, pak jsem formu otevrela a jeste asi 10 min dopekla otevrene.

  5. MJG   11.04.2012 | 10:39 | reagovat |

    Vyborny, pekla jsem v dvojdilne keramicke forme. Mela jsem strach, ze testo pri peceni vytece, tak jsem dala trochu stranou, ale mela jsem ho tam dat vsechno. Vzadu kousek beranka chybelo, ale jinak fajn. Testo dobre, vonave, dlouho vydrzi vlacne. Doporucuji <:-)

1 2 3 4 ... 6 7 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt
Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor! Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!
8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi 8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web