Autor:

Baklava

Střední
Sirup
Cukr 340 g
Med 6 lžíce
Voda 340 ml
Citronová šťáva 1 lžíce
Těsto
Listové těsto 450 g
Máslo 120 g
Nasekané ořechy
Vlašské
 
Skořice
1/2 lžičky
 
Cukr
1 1/2 lzíce
 
Baklava

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky

Sirup připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Poté necháme zchladit. Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme obdélníkovou zapékací formu o velikosti asi 30×20 cm. Listové těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme plát. Jeden plát položíme na dno formy. Smícháme oříšky, cukr, skořici a polovinu směsi potřeme na těsto. Pokryjeme dalším plátem těsta a na něj dáme zbylé oříšky. Navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem. Ostrým nožem nařízneme na povrch vzorek diamantu (plát nesmíme proříznout !).

Těsto pokropíme vodou a pečeme 30 minut, poté zvýšíme teplotu a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Hotové vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem. Necháme vychladnout a krájíme.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 16 x
2+
4.37 16 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 16x)
Měsíčky ze sladkých brambor Pohodová čtyřka - batáty, banány, pohanka a zázvor Články z

Komentáře k receptu: Baklava

Komentáře

  1. Michaela   10.05.2014 | 19:31 | reagovat | závadný

    Baklava supr, jen ten sirup mi ani po hodine temer nezhoustl (mnozstvi jen dala na doporuceni uzivatelky Ivety, tedy 230g cukru a 4 lžice medu, vodu jsem nechala dle receptu). Nicmene po naliti na baklavu se z nej po par hodinach stala vrstva, ktera nesla skoro ukrojit a pokud se mi to povedlo, snist tuto hmotu bych doporucila jen lidem bez plomb :D Tem ostatnim by ji sirup na 100% vytahl, jaka to byla tahnouci se zvykacka :) Mela jsem za to, ze sirup nema ztuhnout, ale zustat vicemene tekuty, aby v nem baklava lehce "plavala". Jde o pokrm neskutecne sladky a diky mnozstvi cukru i dost nezdravy, takze k mym oblibenym patrit nebude, ale za vyzkouseni a vytvoreni vlastniho nazoru urcite stoji!

  2. haaanka   05.12.2012 | 21:13 | reagovat | závadný

    ahoj,kolik ořechů prosímvás?

  3. katuskabeluska   13.12.2011 | 1:03 | reagovat | závadný

    Opravdová baklava se ale dělá z filo (phyllo) těsta, ne z listového 8-)

    1. miriam   29.11.2012 | 16:56 | reagovat | závadný

      Hm ale to je fuk jestli je listove je to take dobre a po :-$ uziva se casto

  4. Iveta   18.06.2011 | 11:32 | reagovat | závadný

    Tak jsem ji udělala podle návodu a byly opravdu moc dobrá.
    Jen mi přišlo, že sirupu by stačilo menší množství a másla také. Když jsem ji udělala podruhé, sirup jsem udělala z 230g cukru 4 lžic medu. Úplně to stačilo :-) A másla jsem měla cca 80g a také to stačilo.
    Takové info pro ty, co si chtějí taky pochutnat, ale nechtějí aby jim baklava plavala v sirupu ;-)
    Pokud by vás zajímalo kolik tak potřebujete vlašských ořechů, tak si myslím, že 300g je akorát :-)
    Dobrou chuť 8-)

  5. petata   09.11.2010 | 18:41 | reagovat | závadný

    Tak Baklava u nás měla veliký úspěch.
    Měla jsem hodně těsta, takže jsem udělala nakonec 4 vrstvy a díky dostatečně velkému množství sirupu jsem mohla zalít každou ze 3 vnitřních vrstev (a poslední po upečení)
    Jen příště raději vyložím plech pečícím papírem. Vymazala jsem poctivě máslem, ale přesto se spodní plát, díky rozpečenému sirupu, přichytil ke dnu (i když nebyl spálený) a šel těžko oddělit

    1. xxx   17.01.2011 | 20:21 | reagovat | závadný

      to asi pro to, že se při pečení sirupem nezalévá, ale až po vyndání :-D

    2. kamila   21.01.2012 | 9:50 | reagovat | závadný

      Ale sirup se naleje až na upečenou baklavu.

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web