Babiččiny vánoční rohlíčky

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 160
      g hera (Máslo)
    • 30
      g droždí
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra Strouhaná z 1/2 citronu
    • 120
      g mandle Strouhané
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 3
      lžíce mléko Do kvásku
  • Na obalení
    • 400
      g moučkový cukr
    • 2
      balíček vanilkový cukr Smíchat s moučkovým

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejprve si odvážíme suroviny - měly by mít pokojovou teplotu. Připravíme si kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru, lžíci mouky a 3 lžíce mléka. Rozmícháme dohladka a necháme na teple vzejít. Na vál prosijeme mouku, přidáme mandle, rozkrájený tuk, vanilkový cukr, rum, citronovou kůru. Vlijeme kvásek a vypracujeme tuhé těsto do tvaru koule. Kouli zabalíme do čisté utěrky a dáme kynout do většího hrnce se studenou vodou na min. 3 hodiny.
2
Po vykynutí utěrku rozvážeme, těsto osušíme, necháme cca 1/2 hodiny při pokojové teplotě povolit, rozdělíme napůl a na pomoučeném vále rozválíme na placku. Formičkou na cukroví vykrajujeme trojúhelníčky (raději větší), ty pak stáčíme od širší strany ke špičce a zahneme do tvaru rohlíčku. Pečeme v horké troubě (200 °C) a ještě horké obalujeme v cukru.
Zařazení: Moučníky Cukroví

Komentáře k receptu

  • Jindřiška
    Jindřiška |

    18. 12. 2012 10:13

    Tomuto cukroví říkáme hastrmánci a je fakt moc dobé. Už jsem ho dlouho nedělala, asi se letos polepším a vyzkouším. Peču ale jen vykrajované hrubší tvary, které obalím v cukru.

  • Ivana Šlapáková
    Ivana Šlapáková |

    18. 11. 2009 20:15

    Upekla jsem, nemám vykrajovátka trojuhelník,dělala jsem kolečka. Dobré. Kdo má rád jednoduché neplněné cukrovi, tak to ocení, Přidala jsem i trochu ořechů. V jednoduchosti je krása. Myslím, že i zdravé... droždí,mandle, bez tuku.

  • michaela salayova
    michaela salayova |

    24. 10. 2009 15:24

    jeste sem to neskousela.tak nevim

  • sára Bažantová
    sára Bažantová |

    16. 12. 2007 14:34

    jsou fgt dobry;) delala jsem je k vanocuum a nemam slov...:))

  • simča popp
    simča popp |

    28. 11. 2007 17:17

    zdá se mi to jako velmi dobrý recept skusím ho děkuji autorce simča

  • Saša
    Saša |

    11. 12. 2006 12:55

    Kolik asi vyjde rohlíčku?

  • Anonym
    Anonym |

    26. 11. 2006 10:52

    Ano, těsto musí být úplně ponořené. H.P.

  • Lenka Sk
    Lenka Sk |

    4. 11. 2006 22:05

    Prosím, kolik tam má být té vody? Má to být úplně ponořené?

  • Dominička Matyášová
    Dominička Matyášová |

    25. 11. 2005 13:53

    JE TO SUPER RECEPT