Babiččiny kynuté koláče

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: NikolasCZ

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 8
      lžíce olej
    • 1
      špetka sůl
    • 4
      lžíce cukr krupice
    • 250
      ml mléko
    • 1
      kostka droždí
    • 0,4
      kg polohrubá mouka cca
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 0,3
      kg měkký tvaroh
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 3
      ks vejce
    • 50
      g máslo cca
    • 20
      lžička povidla
    • 20
      ks rozinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Recept na koláče naší babičky. Málo co je lepší. :-)
2
1. KVÁSEK
3
Do hrnku 2/3 vlažného mléka, malou lžičku cukru a rozlámanou kostku kvasnic. Jemně promíchat a nechat naskočit (cca 15 minut).
4
2. TĚSTO
5
2 žloutky, 8 lžic oleje, špetka soli - pěkně promíchat ve velké míse - k tomu asi 350 g polohrubé mouky a pěkně vypracovat - ručně nebo v robotu s hnětacím nástavcem. Těsto musí být vláčné, ne moc suché. Mouku přidávat maximálně na 400 g. Vypracované těsto necháme na topení nebo v lehce nahřáté troubě (max 40°C) asi půl hodiny kynout.
6
3. POSYPÁTKO
7
Asi 50 g povoleného másla, pár lžic mletého cukru a pál lžic mouky - utřít do hrudkovité sypké směsi.
8
4. TVAROHOVÁ NÁPLŇ
9
2 lžíce mletého cukru, vanilkový cukr, celý měkký tvaroh, celé vejce - promíchat
10
Na pomoučeném válu z těsta po vykynutí vytváříme lžící kousky velké asi jako pěst ročního dítěte, ale velikost je na nás. Až máme všechny, trochu je rozmáčkneme na placky - do jejich středu dáme lžičku tvarohu a rozinku. Pak opatrně zabalíme a vyvoříme koláček. Ten namočíme hladkou (spodní) stranou do bílků a do posypátka - a tou stranou, kde jsme to zbalili, dáme na plech vymaštěný sádlem. Vprostřed každého koláčku prstem důlek a do něj malou lžičkou trochu povidel.
11
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dozlatova. Na míse pak můžeme posypat moučkovým cukrem přes sítko. Nechte si chutnat.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.