Autor:

Babiččiny krájance z Hroznové Lhoty

Střední
Ingredience
Hladká mouka 3/4 kg
Sůl
Trošku
 
Prášek do pečiva 1 balíček
Cukr krystal 1/2 hrnek
Zakysaná smetana
(Můžu být i smetana ke šlehání)
2 balíček
Mléko 1/2 hrnek
Žloutek 2 ks
Vejce 1 ks
Tuk
Stela
250 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky

Je to babičkovský recept, takže předem upozorňuji, že množství ingrediencí se může měnit, např. mouka, mléko. Musíme poznat, až bude těsto „akorát“ a podle toho přisypat mouku atd. Mouku smícháme s troškou soli, přidáme cukr, smetany, prášek do pečiva, přilijeme vlažné mléko, 2 žloutky a 1 celé vejce. Máslo pokrájíme na malé kousky a přidáme do těsta a těsto zpracováváme nejdříve ve větší míse vařečkou. Potom těsto přeneseme na vál a pokračujeme ve zpracovávání těsta rukama (mouku přidáváme podle potřeby).

Těsto by se nemělo lepit a mělo by být krásně měkoučké a vláčné. Těsto převalujeme, aby nám pak krásně lístkovalo. Potom jej rozdělíme na cca 4 části a vyválíme velkou placku o síle cca 0,5 cm a vykrajujeme z ní kolečka (jde to i větší sklenicí). Kolečka přeneseme na plech a vidličkou na nich můžeme vytvořit mřížky. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby na cca 220 °C péct. Krájance můžeme naplnit i povidly a to tak že na kolečko dáme lžičku povidel a přiklopíme dalším kolečkem a po stranách stlačíme.

Poprvé jsem je ochutnala právě u babičky v Hroznové Lhotě a patří to k mým nejoblíbenějším sladkým receptům.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 2x)
Květáková polévka s parmazánem Co dát na víkendový stůl? Články z

Komentáře k receptu: Babiččiny krájance z Hroznové Lhoty

Komentáře

  1. Hana Konečná   19.11.2007 | 13:05 | reagovat | závadný

    Milá paní Evo, celá procedura i s pečením může trvat okolo jedné hodiny. Není ani tak náročná na čas, spíše si pocvičíte ruce. Ale každopádně výsledek stojí za to.

  2. Eva Černíková   16.11.2007 | 13:30 | reagovat | závadný

    Jak dlouho celá ta procedura zpracování těsta trvá? Recept láká, ale není to na dlouho? A jak dlouho se krajance pečou v troubě? Díky za odpověď

  3. Ludmila   15.11.2007 | 15:17 | reagovat | závadný

    Milá Jano,zkoušela jsem to i s povidly i bez,ale zaléží jen na Vás jaké si je uděláte. Ale jestli dětem chutnají povila,tak jim budou chutnat s povidly. Nelepší je jich udělat polovinu bez náplně a polovinu s náplní a pak sama poznáte co Vám víc chutnalo. Já osobně mám raději s povidly. Přeji Vám dobrou chuť.

  4. Jana z VM   15.11.2007 | 7:34 | reagovat | závadný

    A jak jste je, Ludmilo, zkoušela? S povidlím nebo jinou náplní nebo bez náplně? Jakpak chutnají? Chtěla bych je taky někdy vyzkoušet....

  5. Ludmila Hrbáčková   14.11.2007 | 15:46 | reagovat | závadný

    Já vyzkoušela a taky mně moc chutnaly a hlavně dětěm. Proto je všem doporučuji odzkoušet.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web