Autor:

Babiččiny krájance z Hroznové Lhoty

Střední
Ingredience
Hladká mouka 3/4 kg
Sůl
Trošku
 
Prášek do pečiva 1 balíček
Cukr krystal 1/2 hrnek
Zakysaná smetana
(Můžu být i smetana ke šlehání)
2 balíček
Mléko 1/2 hrnek
Žloutek 2 ks
Vejce 1 ks
Tuk
Stela
250 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky

Je to babičkovský recept, takže předem upozorňuji, že množství ingrediencí se může měnit, např. mouka, mléko. Musíme poznat, až bude těsto „akorát“ a podle toho přisypat mouku atd. Mouku smícháme s troškou soli, přidáme cukr, smetany, prášek do pečiva, přilijeme vlažné mléko, 2 žloutky a 1 celé vejce. Máslo pokrájíme na malé kousky a přidáme do těsta a těsto zpracováváme nejdříve ve větší míse vařečkou. Potom těsto přeneseme na vál a pokračujeme ve zpracovávání těsta rukama (mouku přidáváme podle potřeby).

Těsto by se nemělo lepit a mělo by být krásně měkoučké a vláčné. Těsto převalujeme, aby nám pak krásně lístkovalo. Potom jej rozdělíme na cca 4 části a vyválíme velkou placku o síle cca 0,5 cm a vykrajujeme z ní kolečka (jde to i větší sklenicí). Kolečka přeneseme na plech a vidličkou na nich můžeme vytvořit mřížky. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby na cca 220 °C péct. Krájance můžeme naplnit i povidly a to tak že na kolečko dáme lžičku povidel a přiklopíme dalším kolečkem a po stranách stlačíme.

Poprvé jsem je ochutnala právě u babičky v Hroznové Lhotě a patří to k mým nejoblíbenějším sladkým receptům.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1
Koláč s tvarohem a ovocem Recept na víkend: Koláč s tvarohem a ovocem Články z

Komentáře k receptu: Babiččiny krájance z Hroznové Lhoty

Komentáře

  1. Hana Konečná   19.11.2007 | 13:05 | reagovat |

    Milá paní Evo, celá procedura i s pečením může trvat okolo jedné hodiny. Není ani tak náročná na čas, spíše si pocvičíte ruce. Ale každopádně výsledek stojí za to.

  2. Eva Černíková   16.11.2007 | 13:30 | reagovat |

    Jak dlouho celá ta procedura zpracování těsta trvá? Recept láká, ale není to na dlouho? A jak dlouho se krajance pečou v troubě? Díky za odpověď

  3. Ludmila   15.11.2007 | 15:17 | reagovat |

    Milá Jano,zkoušela jsem to i s povidly i bez,ale zaléží jen na Vás jaké si je uděláte. Ale jestli dětem chutnají povila,tak jim budou chutnat s povidly. Nelepší je jich udělat polovinu bez náplně a polovinu s náplní a pak sama poznáte co Vám víc chutnalo. Já osobně mám raději s povidly. Přeji Vám dobrou chuť.

  4. Jana z VM   15.11.2007 | 7:34 | reagovat |

    A jak jste je, Ludmilo, zkoušela? S povidlím nebo jinou náplní nebo bez náplně? Jakpak chutnají? Chtěla bych je taky někdy vyzkoušet....

  5. Ludmila Hrbáčková   14.11.2007 | 15:46 | reagovat |

    Já vyzkoušela a taky mně moc chutnaly a hlavně dětěm. Proto je všem doporučuji odzkoušet.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web