Babiččiny krájance z Hroznové Lhoty

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,8
      kg hladká mouka
    • sůl Trošku
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 0,5
      hrnek cukr krystal
    • 2
      balíček zakysaná smetana (Můžu být i smetana ke šlehání)
    • 0,5
      hrnek mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • 250
      g tuk Stela

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Je to babičkovský recept, takže předem upozorňuji, že množství ingrediencí se může měnit, např. mouka, mléko. Musíme poznat, až bude těsto "akorát" a podle toho přisypat mouku atd. Mouku smícháme s troškou soli, přidáme cukr, smetany, prášek do pečiva, přilijeme vlažné mléko, 2 žloutky a 1 celé vejce. Máslo pokrájíme na malé kousky a přidáme do těsta a těsto zpracováváme nejdříve ve větší míse vařečkou. Potom těsto přeneseme na vál a pokračujeme ve zpracovávání těsta rukama (mouku přidáváme podle potřeby).
2
Těsto by se nemělo lepit a mělo by být krásně měkoučké a vláčné. Těsto převalujeme, aby nám pak krásně lístkovalo. Potom jej rozdělíme na cca 4 části a vyválíme velkou placku o síle cca 0,5 cm a vykrajujeme z ní kolečka (jde to i větší sklenicí). Kolečka přeneseme na plech a vidličkou na nich můžeme vytvořit mřížky. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby na cca 220 °C péct. Krájance můžeme naplnit i povidly a to tak že na kolečko dáme lžičku povidel a přiklopíme dalším kolečkem a po stranách stlačíme.
3
Poprvé jsem je ochutnala právě u babičky v Hroznové Lhotě a patří to k mým nejoblíbenějším sladkým receptům.
Zařazení: Moučníky Zákusky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hana Konečná
    Hana Konečná |

    19. 11. 2007 13:05

    Milá paní Evo, celá procedura i s pečením může trvat okolo jedné hodiny. Není ani tak náročná na čas, spíše si pocvičíte ruce. Ale každopádně výsledek stojí za to.

  • Eva Černíková
    Eva Černíková |

    16. 11. 2007 13:30

    Jak dlouho celá ta procedura zpracování těsta trvá? Recept láká, ale není to na dlouho? A jak dlouho se krajance pečou v troubě? Díky za odpověď

  • Ludmila
    Ludmila |

    15. 11. 2007 15:17

    Milá Jano,zkoušela jsem to i s povidly i bez,ale zaléží jen na Vás jaké si je uděláte. Ale jestli dětem chutnají povila,tak jim budou chutnat s povidly. Nelepší je jich udělat polovinu bez náplně a polovinu s náplní a pak sama poznáte co Vám víc chutnalo. Já osobně mám raději s povidly. Přeji Vám dobrou chuť.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    15. 11. 2007 07:34

    A jak jste je, Ludmilo, zkoušela? S povidlím nebo jinou náplní nebo bez náplně? Jakpak chutnají? Chtěla bych je taky někdy vyzkoušet....

  • Ludmila Hrbáčková
    Ludmila Hrbáčková |

    14. 11. 2007 15:46

    Já vyzkoušela a taky mně moc chutnaly a hlavně dětěm. Proto je všem doporučuji odzkoušet.

  • Ludmila Hrbáčková
    Ludmila Hrbáčková |

    14. 11. 2007 15:46

    Já vyzkoušela a taky mně moc chutnaly a hlavně dětěm. Proto je všem doporučuji odzkoušet.