Autor:

Aztecká citrusová panenka na grilu

Střední
Marináda
Vepřová panenka
panenská
500 g
Panenský olivový olej
extra - nejlépe původem z Kréty
4 lžíce
Česnek 4 stroužek
Mletý kmín 1/2 lžička
Limetková šťáva 3 lžíce
Pomerančová šťáva 3 lžíce
Sůl
hrubě mletá
 lžička
Oregáno 1/4 lžička

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Grilování, Vepřové

V pánvičce na oleji opékáme nadrobno nasekaný česnek s kmínem, až začne zlátnout, odstavíme z plotny a přidáme ostatní ingredience kromě masa, promícháme.

Tato marináda musí chladnout až získá alespoň pokojovou teplotu. Poté panenku rozpůlíme, marinádu a maso dáme nejlépe do mísy a v ledničce necháme přes noc uležet.

Další den grilujeme na rozpáleném grilu (ne v troubě či mikrovlnce) z každé ze čtyř stran cca. 3 až 4 minuty.

Podáváme s čerstvou zeleninou vlastního výběru, grilovanou cibulkou a např. s bramborami dle mého receptu „Brambory v ohni“ společně s česnekem ochucenou tatarskou omáčkou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Reklama
Salát ze zelných listů s červenou čekankou, jablky a kuřetem Zázraky zářijové kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Aztecká citrusová panenka na grilu

Komentáře

  1. Patrick Schmitt   13.08.2010 | 20:44 | reagovat |

    K chuti krétských olivových olejů ještě třeba dodat, že jsou velmi jemné a mají příjemnou nenápadnou, téměř limetkovou příchuť.

  2. Patrick Schmitt   13.08.2010 | 19:32 | reagovat |

    Obávám se, že máte trošku mylné informace. Španělský olivový olej mezi experty rozhodně není nejuznávanější. A rovněž není jedno či olej pochází z oblasti okolo Atén nebo z Kréty. Pro laiky je to samozřejmě to samé, ale na Krétě jsou jiné klimatické podmínky, které olivovníkům nejvíce vyhovují, čehož si povšimli již staří Minojci. Dodnes v ruinách starých paláců stojí nádoby na olivy a olivové oleje, které jsou částečně vyšší než byli průměrní lidé tehdejší doby. Navíc olivové oleje vyrobené přímo na místě vetšinou pocházejí z menších firem či rodinných podniků, ve kterých se (kromě toho, že olivy z toho regionu jsou mnohem chutnější) klade mnohem větší důraz na výsledný produkt. Oleje z Kréty jsou proto, ale i pro svou vzácnost mnohem dražší než cenově mnohem dostupnější oleje z Itálie a zejména Španělska, které vede jen v kategorii největší výrobce olivových olejů. Řecké oleje nemají odbyt pro vyšší cenu a malou kulinářskou znalost a vzdělanost většiny konzumentů.

  3. Antonia Kalabusínová   13.08.2010 | 18:20 | reagovat |

    Je dost diskutabilné, preco olivový olej z Kréty. V zahranicí je daleko najvyssie hodnotený spanielsky olivový olej. Grécky je cenovo najprijatelnejsí... Najlepsie talianske olivové oleje sú kúpené v Spanielsku a potom plnené do flias v Taliansku... Grécky olej (je jedno, ci je z Kréty) nemá v zahranicí ziadny odbyt!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web