Autor:

Arroz a la cubana (Rýže po kubánsku)

Střední
Na rýži
Rýže
nejlépe kulatozrnná
2 sklenice
Cibule 1 ks
Olivový olej  
Bílé víno
nebo vinný ocet
 
Česnek  
Tomate frito
Nakládaná loupaná rajčata
nebo pyré, ne protlak
1 plechovka
Masox 1 kostka
Cukr  
Cibule  
Paprika - sladká 1 lžička
Koření
podle chuti
 
Voda  
Olivový olej  
Sušená cibule  
Česnek sušený  
Ingredience
Vejce
na volská oka
 

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z rýže

Rýže: nakrájíme cibuli na menší kousky. Do větší hluboké pánve dáme olivový olej (nešetříme!), rozpálíme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme asi 2 min; než začne cibule zlátnout, přidáme nevařenou rýži.
Tu smažíme spolu s cibulkou, dokud není nahnědlá (ne spálená - nutné míchat!). Poté přilejeme 1 sklenici vody, přidáme sůl a asi 2-3 stroužky oloupaného celého česneku a vaříme.
Až se voda vyvaří, dolijeme další sklenici a případně přidáme trochu vína. Opět necháme vyvařit a přidáme ještě jednu sklenici vody a dále vaříme. Po vyvaření třetí sklenice vody by rýže měla být měkká.
„Tomate frito“ se v ČR nedá sehnat již připravené, proto si jej uděláme: v menším hrnci osmahneme na dostatečném množství oliv. oleje jednu na velmi jemno nakrájenou cibuli a přidáme plechovku rajčat, kostku bujónu, koření a vše rozvaříme. Podle potřeby přilejeme vodu, osladíme a dochutíme.
Připravíme volská oka - asi 1 na osobu.
Podáváme tak, že rýži na talíři přelijeme dostatečným množstvím rajčatové omáčky (tomate frito) a navrch dáme volské oko.
Vynikající jídlo se kterým se často setkáte ve Španělsku. Vhodné pro vegetariány.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 4x)
Tradiční menu Nejlepší vánoční recepty: Menu na Štědrý večer [Vánoce 2015] Články z

Komentáře k receptu: Arroz a la cubana (Rýže po kubánsku)

Komentáře

  1. Pajuce   13.05.2015 | 15:14 | reagovat | závadný

    Musím říct, že tomate frito mi v české kuchyni hodně schází :-( dá se použít na tolik způsobů a bohužel z českých ingrediencí se nedá nikdy dosáhnout takové chuti jako u pravého tomate frito.....

  2. greenhead   06.03.2011 | 19:52 | reagovat | závadný

    Excelentní, moc lidí nechápalo jak se dá takhle chutně smíchat rýže s vajíčkem.
    Vřele všem doporučuji.

  3. Edita Obrdlíková   19.03.2009 | 12:37 | reagovat | závadný

    Hledala jsem jen zpusob jak dobre uvarit ryzi, takze jsem nevyzkousela cely recept... I tak musim pochvalit, ryze nemela chybu!Priste to zkusim cele :-)

  4. Jozef T.   10.04.2008 | 0:50 | reagovat | závadný

    P. Hanka, keby ste tu zili takú dobu, ako ja, tak urcite by Vám bol aspon niekto povedal, ze doma sa to robí ako na Kube, kým v restauráciách pokial mozno najjednoduchsie (a najlacnejsie..). Je tu relatívne hodne Kubáncov a kubánskych restaurácií a vsetci Vám to potvrdia.

  5. Hanka   09.04.2008 | 13:14 | reagovat | závadný

    o bananu jsem slysela, ale ve Spanelsku jsem to teda s bananem nikdy nevidela, ani v restauracich ani doma

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web