Autor:

Anglický vánoční pudink

Obtížné
Ingredience
Máslo 250 g
Strouhanka 250 g
Rozinky 220 g
Brandy 2 dl
Hrubá mouka 110 g
Vejce 4 ks
Jablka
velké
1 ks
Hřebíček 1/2 lžička
Hnědý cukr 250 g
Směs oloupaných oříšků a mandlí 160 g
Kandovaná pomerančová kůra 40 g
Kandovaný zázvor 80 g
Melasa
nebo tekutý lesní med
3 lžíce
Citronová kůra
ze dvou citronů
 
Citronová šťáva
ze dvou citronů
 
Nové koření
mleté
1 lžička
Muškátový oříšek
nastrouhaný
1 lžička
Tuk  
Smetana ke šlehání
na dohotovení
3 dl

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Oříšky a mandle nasekáme nahrubo. Opražíme je nasucho za stálého obracení v pánvi, přesypeme do misky a necháme vychladnout.
V kastrolu rozpustíme máslo a vmícháme melasu. Směs necháme vychladnout.
Pak vmícháme brandy a přidáme šťávu a kůru z citronu. Vše dobře promícháme.
Do směsi vešleháme jedno po druhém vejce a necháme ji zatím stranou.
Formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
V jiné velké míse promícháme strouhanku, mouku, cukr, opražené ořechy a mandle, koření, oprané rozinky, nakrájený kandovaný zázvor a kandovanou pomerančovou kůru. Ke směsi přilijme vaječnou hmotu a vmícháme oloupané a na kousky nakrájené jablko.
Hutnou pudinkovou hmotu pomalu přesuneme do formy. Nakonec formou zatřeseme, aby se hmota dobře rozložila.
Velký hrnec napustíme teplou vodou a dáme do něj opatrně formu. Voda by měla dosahovat mírně nad tři čtvrtiny formy. Vrch zakryjeme alobalem.
Vše vložíme do trouby vyhřáté nad 150 °C a pečeme 2,5-3 hodiny. Hodinu před koncem pečení sejmeme alobal V kastrůlku zahřejeme melasu (med) s brandy. Pudink po vyjmutí z lázně necháme 5-10 minut zchladnout ve formě, opatrně ho vyklopíme a ihned potřeme směsí melasy a brandy. Hotový pudink necháme úplně vychladnout, zabalíme do fólie a uchováváme v chladu. Porce přelijeme neušlehanou smetanou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 2x)
Buchty jako od babičky krok za krokem Buchty jako od babičky krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Anglický vánoční pudink

Komentáře

  1. Mia   06.12.2015 | 21:50 | reagovat | závadný

    Právě jsem s menšími změnami upekla a pro jistotu jsem udělala i jeden malinký, abych věděla jsestli se to dá jíst. Musím říct, že je vynikající i čerstvý, snad mi ho do Vánoc rodina nesní :D. Děkuji za perfektní recept :-)

  2. Ivana   04.12.2014 | 9:08 | reagovat | závadný

    Protože můj zeť je Angličan, puding dělám každoročně, aby mu připoměl domov... Je skutečně velmi dobrý, zázvor nedávám - ten se nedává ani v jeho domovině!
    Puding se musí v chladnu zabalený do alobalu uležet nejméně 3 týdny (lepší je celý měsíc). Puding se podává teplý (buď ohřátý na páře a nebo v mikrovlnce) přelitý buď tekutou šlehačkou a nebo brandy. Můžeme i flambovat. Přeji hezké svátky vánoční :-)!

  3. Magdal   03.12.2013 | 14:19 | reagovat | závadný

    Když pudink udělám na začátku prosince,vydrží mi do Štědrého dne? Děkuji za odpověď

  4. Martina   08.12.2011 | 9:32 | reagovat | závadný

    Prosím, tento recept je na kolik porcí?? Napište mi na mail: martisekk@email.cz
    potřebuji to vědět co nejřív a je to důležité. Děkuji předem

  5. Věra   05.12.2011 | 16:19 | reagovat | závadný

    Puding podle tohoto receptu je skutečně skvělý, vloni na vánoce jsem ho dělala a celá rodina mu dávala přednost před tradičním cukrovím. Příprava je poměrně snadná a výsledek dokonalý. Pokud ho ještě budete flambovat - jak bývá v Anglii také zvykem, nebála bych se pozvat jakkoli náročného strávníka, obdiv zaručen.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty! Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty!
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web