Ananasový koláč naruby

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
60 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: TheKacabi

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g ananas kroužky - pokud možno ve vlastní šťávě, ne sirupu
    • 250
      g hladká mouka
    • 100
      g cukr krystal
    • 150
      g máslo
    • 3
      ks vejce
    • 100
      ml mléko
    • prášek do pečiva jeden a půl lžičky
    • vanilka z poloviny lusku, nebo malinko vanilkové tresti (ne esence)
    • 1
      špetka sůl
  • Karamel
    • 80
      g cukr hnědý/muscovado
    • 20
      g máslo
    • 1
      lžíce voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kulatou dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
2
Připravte si karamel. V menším hrnci nebo pánvi rozpusťte máslo, přisypte cukr a přidejte vodu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a nezhnědne a nevytvoří karamel. Dávejte pozor, aby se nespálil - je možné, že to nebude trvat 5 minut (záleží na typu kamen, druhu materiálu, ze kt. je pánev/hrnec vyrobená a taky velikost hrnce).
3
Nalijte karamel do připravené formy a rychle ho stěrkou rozetřete po dně, než vám ztuhne. Kolečka ananasu vyskládejte v jedné vrstvě těsně vedle sebe na karamel. Zbylý ananas nakrájejte na kousky, které později přidáte do těsta.
4
Ve velké míse ušlehejte změklé máslo s cukrem, solí a vanilkou, dokud nevznikne hladká směs. Zvlášť smíchejte mouku s kypřícím práškem. Přidejte jedno vejce, pak trochu mouky a mléka (popř. ananasové šťávy - NE sirupu - místo mléka). Vmixujte, pak další vejce, mouku a mléko, ušlehejte a pak přidejte zbytek. Vmíchejte ananasové kousky a dejte směs do připravené dortové formy, na kroužky ananasu. Vyrovnejte povrch.
5
Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Kontrolujte špejlí, zda je hotovo. Asi 5 minut po upečení otočte dnem vzhůru a vyndejte z formy. Okamžitě opatrně stáhněte pečící papír a nechte zcela vychladnout.

Komentáře k receptu

  • TheKacabi
    TheKacabi |

    12. 10. 2014 18:02

    Na obrázku to možná vypadá připáleně, ve skutečnosti je to jen tmavší karamel... :-))