Autor:

Achillova řecká souzukakia

90 minut PT0H90M
Střední
Ingredience
Mleté maso - míchané 400 g
Strouhanka 4 lžíce
Rozmarýn 2 lžička
Sůl 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Sýr feta
též k dostání pod názvem Apetina či sýr středomořského typu
30 g
Panenský olivový olej 4 lžíce
Hovězí vývar 50 ml
Rajský protlak
3-4
4 lžička
Metaxa 5* 30 ml
Créme fraiche 3 lžíce
Pepř celý
celý
2 lžíce
Zeleninový vývar 125 ml
Pálivá paprika 1 špetka
Achillova řecká souzukakia

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Mleté, Grilování

Tip na začátek: Kdo nesežene Créme fraîche může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí a tento kelímek se nechá stát při pokojové teplotě 24 hodin.
Mleté maso (může být i jehněčí, jinak tedy hovězí a vepřové), strouhanku, sůl, černý pepř a rozmarýn smícháme v míse.
Fetu nakrájíme na drobné kostky, přidáme k masu a opatrně prohnětáme. Rozpálíme si gril (buď venkovní nebo stolní elektrický, ne v troubě), z masité směsi vytvoříme buď 12 kuliček nebo lépe 6 placatějších oválků, které z obou stran namočíme ve 2 lžících olivového oleje, a grilujeme z obou stran, dokud nezískají pěknou barvu (otáčíme jen 1x).
Nejlépe ve Woku smícháme hovězí vývar se zbytkem olivového oleje, necháme vařit na mírném až středním ohni, než se vyvaří tolik tekutiny, aby jí zůstala jen troška (pozor, tato směs ráda stříká). Poté přidáme Metaxu, necháme minutu vařit, poté přidáme zeleninový vývar a po dalších třech minutách přídáme Créme fraîche, rajský protlak a zelený pepř.
Vaříme dál, krátce před zhoustnutím přidáme ugrilované maso, aby se též ještě prohřálo a aby se spojily chutě.
Po zhoustnutí omáčky je jídlo hotové a podává se, nejlépe s hranolkami a tzatziki nebo s rýží.
Pepřové kuličky se v omáčce ponechávají a jsou jedlé, téměř nepálivé. Přeji dobrou chuť aneb „kali orexi“!

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)
Reklama
Šťavnatý steak s máslovou hruškou Šťavnaté hruškové speciality - 2. díl Články z

Komentáře k receptu: Achillova řecká souzukakia

Komentáře

  1. Jozef   10.06.2015 | 22:25 | reagovat | závadný

    Stastie, ze autor receptu (a niekolkých viac) nepozná viac gréckych receptov, lebo na "A" uz asi minul svoje znalosti gréckych mien.
    Co sa týka receptu - nic moc. :-(

  2. karolqa13   21.10.2011 | 15:02 | reagovat | závadný

    Výtečné - děkuji za recept :) Určitě ještě někdy zkusím :)

  3. zdenek kadlec   03.06.2011 | 10:32 | reagovat | závadný

    jaký to je? :-)) recept vypadá báječně

  4. Milena   27.05.2011 | 11:33 | reagovat | závadný

    nádherné,otevřu si recept,chci si přečíst připomínky,nebo pochvalu na toto jídlo a místo toho se tu učím češtinu.takže jsem se vlastně nic nedozvěděla.člověk aby se bál někam něco napsat. :-S

  5. Lenka   11.04.2008 | 22:35 | reagovat | závadný

    Aha. Takže místo připomínek k receptu jsou tady 2 stránky komentářů polemiky, zda psát Achillova, nebo Achylova, jak komu v cizině komolí jméno a jak lidem chybí znalost gramatiky. To má jistě pan autor receptu radost. PS: Gramatické chyby v diskuzích opravuje jen blbec.

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web