Sušenie

Příspěvky mohou přidávat pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Pravidla diskuze

• 1. Nepište vulgární příspěvky
  • 2. Nespamujte
  • 3. Nelinkujte na jiné servery
  • 4. Nenabízejte věci k prodeji
všechna pravidla

1. J.Tereza   28.02.2009 | 11:28 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: Terezko - původně jsem to také takto dělala, ale jelikož mám nejen manžela ale iděti, který jsou schopní to schroupat jen tak u televize, pro sichr to už dělám rovnou najednou. Z loňskýchh 60 350 ml. sklenic jich ve spíži "odpočívá" 10. Do větších to dávat nechci, aby se opravdu po otevření skonzumovala. :-! :-D}}} Teda, Laďka, klobúk dole, toľko paradajok som ani na záhrade nemala. To si sa teda napracovala :-D To je jasné, že to potiom urobíš naraz a máš pokoj :-D :-D :-D

2. stafl   28.02.2009 | 11:00 | reagovat | závadný
    Terezko - původně jsem to také takto dělala, ale jelikož mám nejen manžela ale iděti, který jsou schopní to schroupat jen tak u televize, pro sichr to už dělám rovnou najednou. Z loňskýchh 60 350 ml. sklenic jich ve spíži "odpočívá" 10. Do větších to dávat nechci, aby se opravdu po otevření skonzumovala. :-! :-D

3. J.Tereza   28.02.2009 | 10:10 | reagovat | závadný
    {{{Pája S napsal: {{{stafl napsal: Já rajčata raději suším už jen v sušičce - celkem 10 hodin - mám 5 pater, ale po 5 hodinách udělám hodinovou pauzu. Jinak - rajčátko při správněm usušení musí při zlomení vydat jasný lámavý zvuk, jinak barava je zachovaná.}}} stafl ,ty rajčata jsou úplně usušená jo?Jako houby?A jak je potom nakládáte?Do nálevu nebo oleje?Já mám v oleji a vůbec mi nezměkla,právě proto, že byla moc přesušná. :-! Mohla byste přidat postup? Nebo ještě lépe do receptů?Děkuji :-)}}} sušené paradajky uskladňujem v plátenom vrecúšku v kumbále, do oleja ich dávam priebežne, aby boli čerstvé, tak nechávam odstáť v oleji 2-3 týždne a potom užívame

4. stafl   27.02.2009 | 19:37 | reagovat | závadný
    Pájo - nejsou doslova měkká - díky tomu oleji jsou jakoby vláčná a stejně je i ěkdy namáčím, aby změkly. Nesmí být ale gumlově tvrdá. Důletžitá je tam ta pauza a pokud sušíš v troubě, tak při otevřených dvířkách nebo horkovzduchu, jinak se ta vlhkosttam zas vrací a je to jak žvýkačka

5. Pája S   27.02.2009 | 19:34 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: Na sušení bereme nepřezrálá tvrdší rajčata. Omyjeme a velká nakrájíme na silné plátky, malinká cherry – necháme vcelku, nebo je jen rozpůlíme. Do sušičky je vkládáme na jednotlivá plata, sušíme celkově asi 10 hodin, po 5 hodinách na hodinu sušení přerušíme. V době blížící se 10 hodinám je už častěji kontrolujeme, aby se nespáliy. Sušená musí pří zlomení vadt jasný praskavý zvuk, barva musí být prakticky beze změny (možná malilinko tmavší, ale fakt malinko). Usušená je dáme do sklenic, můžeme přidat bazalku, tymián, rozmarýn , česnek i chilli papričku a zalejeme olivovým olejem. Sterilujeme cca 10 min. při 75 °C. Konzumujeme nejdřív po 3 týdnech, aby se chutě i vůně propojily. Skvělé na těstoviny, k masu i do salátů}}} Děkuji za odpověď. :-) Máte je po otevření měkká?Já je bohužel nemůžu ukousnout.Někde asi dělám chybu.Ale kde,čert ví. :-!

6. stafl   27.02.2009 | 19:21 | reagovat | závadný
    Na sušení bereme nepřezrálá tvrdší rajčata. Omyjeme a velká nakrájíme na silné plátky, malinká cherry – necháme vcelku, nebo je jen rozpůlíme. Do sušičky je vkládáme na jednotlivá plata, sušíme celkově asi 10 hodin, po 5 hodinách na hodinu sušení přerušíme. V době blížící se 10 hodinám je už častěji kontrolujeme, aby se nespáliy. Sušená musí pří zlomení vadt jasný praskavý zvuk, barva musí být prakticky beze změny (možná malilinko tmavší, ale fakt malinko). Usušená je dáme do sklenic, můžeme přidat bazalku, tymián, rozmarýn , česnek i chilli papričku a zalejeme olivovým olejem. Sterilujeme cca 10 min. při 75 °C. Konzumujeme nejdřív po 3 týdnech, aby se chutě i vůně propojily. Skvělé na těstoviny, k masu i do salátů

7. Pája S   27.02.2009 | 18:27 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: Já rajčata raději suším už jen v sušičce - celkem 10 hodin - mám 5 pater, ale po 5 hodinách udělám hodinovou pauzu. Jinak - rajčátko při správněm usušení musí při zlomení vydat jasný lámavý zvuk, jinak barava je zachovaná.}}} stafl ,ty rajčata jsou úplně usušená jo?Jako houby?A jak je potom nakládáte?Do nálevu nebo oleje?Já mám v oleji a vůbec mi nezměkla,právě proto, že byla moc přesušná. :-! Mohla byste přidat postup? Nebo ještě lépe do receptů?Děkuji :-)

8. stafl   27.02.2009 | 12:34 | reagovat | závadný
    Já rajčata raději suším už jen v sušičce - celkem 10 hodin - mám 5 pater, ale po 5 hodinách udělám hodinovou pauzu. Jinak - rajčátko při správněm usušení musí při zlomení vydat jasný lámavý zvuk, jinak barava je zachovaná.

9. Klára K.   26.02.2009 | 22:01 | reagovat | závadný
    Dievčatá, ďakujem krásne.Vedela som, že tu dostanem poradiť. V lete, po sušení, budem referovať, ako sa darilo.

10. Pája S   26.02.2009 | 19:56 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: Klárko jako příloha k čemukoli, k čemu bys použila rajčata čerstvá - těstoviny, rýže i do omáček. Ty rajčátka tím usušením a následným zalitím olovového oleje získají zcela jedinečnou pikantní příchuť, kterou u čerstvých nikdy nedosáhneš. Zkus si na zkoušku udělat 1 skleničku a budeš dělat další! ;-)}}} Stafl,sušená naložená rajčata jsem si vždy kupovala.jsou opravdu vynikající.Koncentrace chutí ,mohu jen doporučit.Stačí je smíchat se špagetami s trochou toho oleje z nich,bazalkou a parmezánem.Bezva.Akorát jsou dražší.V loni jsem si je také připravila.Mám je v olivovém oleji,ale jsem je přesušila,protože jsou moc tuhá a ne taková vláčná ,jako z obchodu. :'( :'( Musí se usušit jen do gumovita,pak je to ono. Klárko,pokud budete sušit ,tak ne úplně jak křížaly,musí být taková pružná.Já je sušila na slunci přes den - měla jsem ty masitá oválná .Rajče jsem rozpůlila,posypala trochou solí a bazalkou a sušila.Na noc jsem uklidila - rosa-a znovu na slunce.No a chyba byla,že jsem je paj ještě dosoušela v sušičce. :-! Ale už jsem poučená. :-)

11. J.Tereza   26.02.2009 | 19:35 | reagovat | závadný
    {{{Klára K. napsal: Dostala som do daru elektrickú sušičku na ovocie a zeleninu. Chcela by som vedieť, ak máte niekto skúsenosti, aký druh rajčín, je najvhodnejší k sušeniu. Teraz je obdobie zaobstarávania semienok a chcela by som vedieť aké kúpiť. Vie mi niekto poradiť?}}} Klárika, rozhodne mäsité, málo vodnaté odrody, napr. San Marzano, San Marzano mini, Roma.

12. Klára K.   26.02.2009 | 15:29 | reagovat | závadný
    Srdečná v ďaka :-P

13. stafl   26.02.2009 | 10:24 | reagovat | závadný
    Klárko jako příloha k čemukoli, k čemu bys použila rajčata čerstvá - těstoviny, rýže i do omáček. Ty rajčátka tím usušením a následným zalitím olovového oleje získají zcela jedinečnou pikantní příchuť, kterou u čerstvých nikdy nedosáhneš. Zkus si na zkoušku udělat 1 skleničku a budeš dělat další! ;-)

14. Klára K.   26.02.2009 | 10:07 | reagovat | závadný
    Stafl, ďakujem za odpoveď. Ešte by ma zaujímalo, k čomu tie olejom zaliate rajčiny sa používajú. Ja mám rada čerstvé a potom po domácky pripravený pretlak, ktorý bežne pijeme ako džus.

15. stafl   26.02.2009 | 8:43 | reagovat | závadný
    Klárko, já ji také mám a mohuříct naprosto zodpovědně, že na ní suším všechno. Pokud jde o rajčata - tak já mám v oblibě cherry rajčátka, která po usušení zaliju olivovým olejem a zakonzervuj - neskutečně dobré - cherry suším v celku, sice to trvá déle ale ve sklenici vypadá moc hezky. Velká rajčata krájím n silnější plátky

16. Klára K.   25.02.2009 | 20:10 | reagovat | závadný
    Dostala som do daru elektrickú sušičku na ovocie a zeleninu. Chcela by som vedieť, ak máte niekto skúsenosti, aký druh rajčín, je najvhodnejší k sušeniu. Teraz je obdobie zaobstarávania semienok a chcela by som vedieť aké kúpiť. Vie mi niekto poradiť?

Vložit recept

Máte doma dobrý recept?
Podělte se o něj s našimi uživateli.

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?
Dialog
X