Zvyky a rituály Velikonoc

Příspěvky mohou přidávat pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Pravidla diskuze

• 1. Nepište vulgární příspěvky
  • 2. Nespamujte
  • 3. Nelinkujte na jiné servery
  • 4. Nenabízejte věci k prodeji
všechna pravidla
  1. Simča S.   18.04.2011 | 21:24 | reagovat | závadný
    Tak lidičkové drazí - prošla jsem celou "velikonoční" diskusi, ale o tom, co mne zajímá tu není ani slovíčko. Takže: Ráda dodržuji zvyky, ba i některé, které jsme doma nedrželi.... Chtěla bch tedy zjistit, jestli je nějaké TRADIČNÍ menu na velikonoce. My tedy na zelený čtvrtek jíme vždy špenát se sázeným vejcem a krupicovými noky, na velký pátek něco bezmasého (buď ovocné knedlíky, nebo krupičnou kaši, žemlovku a pod...) a v neděli kuře (většinou pečené) a v pondělí velikonoční hlavičku, salát a brambory. CO SE ALE MÁ JÍST NA BÍLOU SOBOTU se mi zatím nepovedlo zjistit... LIDIČKY - poraďte mi PROSÍM, co se má vařit na bílou sobotu?????????
  2. nnln   18.04.2011 | 22:52 | reagovat | závadný
    něco jsem našla, ale moc toho není. všude píšou, že končil půst, ale někde jsem našla, že až s příchodem první hvězdy.. posílám odkazy: http://clanky.vareni.cz/bila-sobota/ http://www.irecephttp://www.balonek.cz/balonek/clanek.asp? id=102&sekce=13&tema=&name=Bílá%20sobotatar.cz/zajimavosti/velikonoce-2011-datum-a-tradice/ a dobrou chuť:)
  3. nnln   18.04.2011 | 22:53 | reagovat | závadný
    http://www.balonek.cz/balonek/clanek.asp?id=102&sekce=13&tema=&name=Bílá%20sobota
  4. nnln   18.04.2011 | 22:54 | reagovat | závadný
    http://www.ireceptar.cz/zajimavosti/velikonoce-2011-datum-a-tradice/
  5. Ladia   19.04.2011 | 7:41 | reagovat | závadný
    Škaredá středa trhance nebo bramboráky - a nehezky naaranžované Zelený čtvrtek jarní polévka + škvarkové placky nebo preclíky. Pokrmy z petrželky, mladých kopřiv, špenátu... Velký pátek Na Velký pátek se obvykle držel půst. Bílá sobota veikonoční nádivka a mazanec. Nedělní Boží hod Velikonoční masový vývar, hlavní jídlo byla drůbež, skopové, jehněčí, králičí, kůzlečí maso, pokrmy z vepřového masa nebo uzeného. A samozřejmě beránek. Velikonoční pondělí pokrmy z vajec - smažená, v omáčkách, naplněná, v salátech nebo k masu. Nebo velikonoční nádivka s vejci.
  6. Zita Matejkova   19.04.2011 | 12:03 | reagovat | závadný
    Simčo, moje babička o Bílé sobotě tvrdila, že se má jíst jen velikonoční nádivka a mazanec. ;-)
  7. Zita Matejkova   19.04.2011 | 12:07 | reagovat | závadný
    Tady je taky hezký článek http://www.ochutnejtemoravu.cz/jak_se_slavily_velikonoce_na_morave. :-)
  8. Simča S.   19.04.2011 | 14:08 | reagovat | závadný
    Nnin, Zito, Ladio - moc děkuji, zatím jsem si uložila odkazy, mám noční, tak to budu v noci študovat (pokud budou prevítci hodní :-) ). Díky ještě jednou, některé odkazy vypadají moooc zajímavě....

9. recepty73   05.04.2010 | 12:32 | reagovat | závadný
    Těžké disciplinární důsledky mě asi neminou :-( :-\ ,dostal jsem se k PC až teď :-! a jen na skok...... .Přihlásím se později i s nějakou tou fotečkou ;-) :-)) Pa,pa mladice mé :-)) (...to byl rachot ;-) :-P )

10. stafl   01.04.2010 | 16:23 | reagovat | závadný
    No Jirko, tak takhle ne, to bychom, teda museli vyvodit těžké disciplinární důsledky :-D , jednak - tebe chytit na chatu, je úsilí hodné světového rekordu :-! :-)) , jednak provokuješ recepty a jak to má ubohá ženská dušička rozdýchat? Takže až doma uklidíš, načančáš, nachystáš, tak nezapomeň, že máš ještě povinnosti ve virtuálním světě zvaném internet a to konkrétně tady, jo? :-)) :-)) :-)) Přece nás nenecháš samotné se trápit.... :-S ;-) :-))

11. Simča S.   01.04.2010 | 10:32 | reagovat | závadný
    Jiří, jak neviděli???? :-S :-S :-S :-S :-S Ty snad nepříjdeš na koledu??????? :-! :-! :-! :-! :-! :-! No toto!!!!!! :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ S. :-))

12. Severová Miroslava   01.04.2010 | 7:36 | reagovat | závadný
    Vejce pěkně malované, též mazance vypékané, řehtačky a mrskanice i štamprdlátka slivovice :-)) :-)) tak se svátky jara slaví, ať jsme veselí a zdraví :-)) :-)) Příjemné prožití velikonoc a přijďte na koledu ;-) ;-)

13. recepty73   01.04.2010 | 7:16 | reagovat | závadný
    Tak to já se o ně stačil už i popálit :-\ ,když jsem čistil maliny po zimě. Hezky si ty Velikonoce užijte ;-) :-)) ,a kdyby jsme se tu už do Velikonoc nesešli,tak ať jste po pondělku řádně omlazené ;-) :-)) :-)) :-)) Mějte se hezky :-P

14. Jarka O.   31.03.2010 | 20:54 | reagovat | závadný
    {{{MirkaSev napsal: Ladko a kam na kopřivy, já jsem už prohledala kdejaký křoví ale po kopřivách zatím ani čuchu :-! :-! I já se dnes dala do pečení zatím mám polotovar 1. beránka a mazanec http://galerie.recepty.cz/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=5397&g2_serialNumber=1 a http://galerie.recepty.cz/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=5401&g2_serialNumber=1 a v pátek budu pokračovat asi vajíčka z lineckého a marcipánové brambory ;-) ;-)}}} Když ještě nejsou kopřivy, nahrazuju je listovým špenátem, v nouzi i mraženým. Letos jsou Velikonoce poměrně brzy a sníh ležel dlouho, tak není divu, že ještě neraší ;-)

15. stafl   31.03.2010 | 20:30 | reagovat | závadný
    to mi povídej, já byla dnes u našich, sníh sice nenií ale kopřivy taky ne. Holt to zachráněj jiné bylinky no

16. MirkaSev   31.03.2010 | 20:17 | reagovat | závadný
    Ladko a kam na kopřivy, já jsem už prohledala kdejaký křoví ale po kopřivách zatím ani čuchu :-! :-! I já se dnes dala do pečení zatím mám polotovar 1. beránka a mazanec http://galerie.recepty.cz/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=5397&g2_serialNumber=1 a http://galerie.recepty.cz/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=5401&g2_serialNumber=1 a v pátek budu pokračovat asi vajíčka z lineckého a marcipánové brambory ;-) ;-)

17. Jarka O.   31.03.2010 | 19:46 | reagovat | závadný
    {{{Simča S. napsal: Jaruško nevím, jestli by se mi doma po takové obrdávce vůbec do nějakého velikonočního chystání ještě chtělo :-) :-) :-). To pečete s dětmi v družině? To tam máte nějakou kuchyňku? My máme na intru krásnou kuchyni, bezvadně vybavenou, se sporákem, troubou, MW, lednicí a mrazničkou a ta moje k...a vedoucí ZAKÁZALA sporák používat a nádobí schovala... takže máme smol-pachol. Simča}}} Máme ve škole cvičnou kuchyni taky moc pěknou a podobně vybavenou, děti mají v 7. třídě vaření jedno pololetí v rámci Pracovních činností a v 8. a 9. třídě jednu dvouhodinovku za pololetí. Kroužek vaření jako zájmovou činnost jsem zavedla já, mám tam děti od 4. tříd a jsou docela šikovné. Mám jich 14. To je ale velká škoda, že nesmíte kuchyňku používat, vždyť tam máte budoucí kuchaře - cukráře, mohli by se procvičovat...tu Tvoji vedoucí by bylo nejlépe poslat do pryč :-\

18. stafl   31.03.2010 | 14:41 | reagovat | závadný
    Já mám zkušebně také upečeno, vzorky mizí, že abych si prý nemyslela, že neupeču doopravdy :-)) :-)) . Jen jidáše na zítřek jsem pro každého pečlivě schovala (peču pro 15 lidí, ale musím přiznat, že to máme rozdělené a každá naše praštěná součást rodiny dělá něco jiného pro ty ostatní :-! :-D, já peču hlavně ve verzi dia ). A to jsem přísahala, že budu kupovat pečený pečivo.... :-[ Takže zítra naostro ve verzi normál a dia a pak ještě v pátek a v sobotu nádivky-hlavičky. Chystán se jít na kopřivy a další "plevel", jenže tady se protrhlo nebe a prší a prší (a nebudu sprostá :-)) :-)) )

19. Simča S.   31.03.2010 | 13:22 | reagovat | závadný
    Jaruško nevím, jestli by se mi doma po takové obrdávce vůbec do nějakého velikonočního chystání ještě chtělo :-) :-) :-). To pečete s dětmi v družině? To tam máte nějakou kuchyňku? My máme na intru krásnou kuchyni, bezvadně vybavenou, se sporákem, troubou, MW, lednicí a mrazničkou a ta moje k...a vedoucí ZAKÁZALA sporák používat a nádobí schovala... takže máme smol-pachol. Simča

20. Klára K.   31.03.2010 | 11:19 | reagovat | závadný
    Pavlínka, si šikovná, blahoželám a prajem príjemné sviatky.

21. Jarka O.   31.03.2010 | 9:49 | reagovat | závadný
    Tak jsem si v pondělí a včera užila velikonočního pečení...kromě ozdobného kynutého těsta jsem pekla na školní akci 4 velké mazance, 3 dávky zelníků, 3 dávky jidášů, 4 pekáče hlavičky a 3 dávky božích milostí. Pomáhalo mi 8 dětí. Během dopoledne se to všechno doslova sež... :-S Byla jsem pochválena před nastoupenou jednotkou pod rozvinutým praporem :-P :-P :-)) Fotky možná nějaké budou ;-) A doma mě to teprve čeká :-!

22. Pája S   30.03.2010 | 20:13 | reagovat | závadný
    To nejde,to se nedá potom sníst.Vás je plnej barák,tak to hravě zmáknete.My bychom za chvíli neprošli futrem. ;-) :-D

23. recepty73   30.03.2010 | 19:01 | reagovat | závadný
    {{{Pája S napsal: Jirko,ty seš ale pokušitel.To nemůžeš počkat až na ty Velikonoce?Kdo to má vydržet potom. :-P :-D}}} Už mám i beránka-zkušebního ;-) :-)) ,bez polevy a mašličky :'( ,protože se rána stejně nedožije :-)) :-)) :-)) .A taky jsem zkoušel nový recept na bochánek-drobenkový(mlaďas si přál bez rozinek-tak ho má bez rozinek :-! ) :-)) :-)) :-)) ...tak makééééj ;-)

24. Pája S   29.03.2010 | 20:21 | reagovat | závadný
    Jirko,ty seš ale pokušitel.To nemůžeš počkat až na ty Velikonoce?Kdo to má vydržet potom. :-P :-D

25. recepty73   29.03.2010 | 19:54 | reagovat | závadný
    ...zkušební bochánek je už fuč,tak šup,šup na další ;-) :-)) :-)) :-))

26. Pája S   25.03.2010 | 7:45 | reagovat | závadný
    Na takovém bych jezdila sama a ze zábavy. ;-) :-)) :-))

27. Severová Miroslava   24.03.2010 | 12:11 | reagovat | závadný
    {{{recepty73 napsal: {{{Severová Miroslava napsal: Také letos připomínám - něco nového na květnou neděli ;-) ;-) Víte už jak je to s tím beránkem :-)) :-)) Já jsem si pro jistotu už včera koupila kabelku :-)) :-))}}} ...mám nové hrábě ;-) :-)) ,taky mi slušej!}}}A nebyl by lepší nějakej novej traktůrek, na kterej by jsi jen sedl a jezdil a připojené nářadí by tu práci udělalo za Tebe :-)) :-)) Určitě by Tě méně bolela záda :-P :-P

28. recepty73   24.03.2010 | 9:57 | reagovat | závadný
    {{{Severová Miroslava napsal: Také letos připomínám - něco nového na květnou neděli ;-) ;-) Víte už jak je to s tím beránkem :-)) :-)) Já jsem si pro jistotu už včera koupila kabelku :-)) :-))}}} ...mám nové hrábě ;-) :-)) ,taky mi slušej!

29. recepty73   24.03.2010 | 9:57 | reagovat | závadný
    {{{Simča S. napsal: Možná se budete divit, ale když jsem těsto důkladně propracovala (bylo uložené celou dobu dole v lednici a propracování byla fakt fuška), tak se vytvarovalo, upeklo i chutnalo jako čerstvé... tedy báječně.... Ale co bychom se divili - vždyť dříve perníkář zadělal těsto, když se mu narodila dcera, nacpal ho do kameňáku, zalil voskem a zakopal do země a vykopal to až se dcera vdávala.... Simča}}} :-S :-S :-S

30. Simča S.   24.03.2010 | 9:32 | reagovat | závadný
    Možná se budete divit, ale když jsem těsto důkladně propracovala (bylo uložené celou dobu dole v lednici a propracování byla fakt fuška), tak se vytvarovalo, upeklo i chutnalo jako čerstvé... tedy báječně.... Ale co bychom se divili - vždyť dříve perníkář zadělal těsto, když se mu narodila dcera, nacpal ho do kameňáku, zalil voskem a zakopal do země a vykopal to až se dcera vdávala.... Simča

31. Pája S   24.03.2010 | 9:06 | reagovat | závadný
    :-)) :-)) :-)) A byly perníčky dobré?Jsem zvědavá na ty vajíčka,ty formičky neznám.Vlož nějaké foto perníčku a zkus to stihnout na velikonoce ju? ;-) :-D :-D

32. Simča S.   23.03.2010 | 14:00 | reagovat | závadný
    Jojo, já taky poprvé na těch formičkách budu píct vajíčka až v tu neděli :-) :-) :-) Dřív se k tomu nedostanu.... V pátek uhňácám těsto a SNAD to fakt na velikonoce upeču (aby to nedopadlo jalo vloni, kdy jsem těsto upečené na velikonoce upekla jako vánoční perníčky :-D :-D :-D )
1 2 3 4 Další

Vložit recept

Máte doma dobrý recept?
Podělte se o něj s našimi uživateli.

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?
Dialog
X