Štedrovečerné jedlá

Příspěvky mohou přidávat pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Pravidla diskuze

• 1. Nepište vulgární příspěvky
  • 2. Nespamujte
  • 3. Nelinkujte na jiné servery
  • 4. Nenabízejte věci k prodeji
všechna pravidla

1. Apina Hrbek   18.12.2009 | 13:37 | reagovat | závadný
    Kdyby tak slo poslat sem zaznam te mse, to by bylo neco!

2. Simča S.   18.12.2009 | 10:35 | reagovat | závadný
    U nás v kostele ji zpíváme asi 15 let..... Dokonce byly roky, kdy jsme byli v jednom kostele v 21 hodin, ve druhém 22:30 a o půlnoci u nás - NIKDY VÍCE!!!!!!!!! Po Štědrém dni jsem týden nemluvila a byli jsme uštvaní, jako psi. Teď jen jedna o půlnoci a je to ta pravá atmosféra....

3. Jarka O.   17.12.2009 | 20:32 | reagovat | závadný
    {{{Simča S. napsal: Jaruško, když já se té půlnoční dožít musím, když zpívám v Rybovce altové sólo :-) A přiznám se, že Rybovku miluji, bez té by pro mně nebyl ten Štědrý den komplet....}}} Já ji naživo ještě asi neslyšela :-[ :-[

4. Simča S.   17.12.2009 | 19:56 | reagovat | závadný
    Jaruško, když já se té půlnoční dožít musím, když zpívám v Rybovce altové sólo :-) A přiznám se, že Rybovku miluji, bez té by pro mně nebyl ten Štědrý den komplet....

5. kalamajka   17.12.2009 | 18:21 | reagovat | závadný
    u nás je to klasika, hrachovka a kapr s bramborovým salátem..

6. Jarka O.   17.12.2009 | 17:48 | reagovat | závadný
    Když jsem byla ještě u našich, moje matka dodržovala všechny staré zvyky. Ze zdravotních důvodů jsme půst nedrželi, snídali jsme kakao a vánočku. K obědu byla bramborová polévka a kuba, k večeři byla polévka rybí klasická, brambory se zelím (aby se zase tak dobře urodily), hrách se zelím (aby bylo dost peněz), kuba, řízky z kapra a salát, "vocet" (sladká švestková omáčka), jablko, z něhož každý musel sníst díl (abychom se takhle zase za rok sešli), každý si rozlouskl povinně jeden vlašský ořech a podle zdravého jádra se věštilo, kdo bude příští rok stonat. Pak cukroví, čaj a ovoce. Jedlo se každé jídlo ze společné mísy, kromě polévky a ryby se salátem, před jídlem jsme z každého jídla ubrali tři lžíce havěti, abychom příští rok nebučeli, kosti z ryby se druhý den zakopaly pod ovocné stromy. Po zasednutí ke stolu nejdříve společná modlitba, vzpomínka na ty, kteří už nemůžou být s námi. Po večeři jsem třásla bezem od mých 15 let (třesu, třesu bez, pověz ty mi pes, kde můj milej dnes - pokaždé štěkal odjinud :-)) :-)) ) a házela střevícem - zajímavé je, že špičkou ke dveřím jsem se trefila opravdu až ten rok, kdy jsem se vdávala ;-) Před půlnoční mší káva, ovocný salát. Co jsem vdaná, velmi jsem si zjednodušila život, pamětliva hektických hodin celého Štědrého dne doma, aby se vše stihlo. Takže jen k obědu kuba, k večeři rybí polévka, salát a řízky z kapra. Po večeři ale musí být "vocet", jablíčko a ořechy, cukroví a ovoce. Holky hážou střevícem, bez v blízkém okolí nemáme :'( Společnou modlitbu dodržuju, na půlnoční už jsem ale nebyla drahně let, protože každoročně usnu během pohádky :-[ :-[ Jeden ze svátků chodíme k našim, scházíme se tam s rodinou sestry. Peču něco pernatého, husu, kachnu nebo husokachnu.

7. mnezlakova   17.12.2009 | 16:23 | reagovat | závadný
    U nás vedle klasiky nesmí chybět kaldon s knedlíčkama.Na Nový rok čočková polévka.O Silvestra ovárek s křenem... Se zvyky je to velmi podobné-žádné zvedání od stolu,šupiny,žádné mytí nádobí,zvoneček, překrojení jablíčka...Ale závěr je určitě jiný :-! ,po rozbalení dárků s plným břichem manžel okamžitě usíná v křesle :-! .A to každoročně říká,jak se těší na novou vánoční pohádku ;-) .Tu letošní-Lásku rohatou,určitě také proklimbá :-D .Když nad tím tak přemýšlím,je to vlastně taky zvyk :-\ .

8. Apina Hrbek   17.12.2009 | 13:53 | reagovat | závadný
    Tak nejdriv k tem ustricim, ja odolavala desne dlouho nez jsem se premohla a vzala je do pusy. Mohu vas ujistit, ze jsou lahodne, sladke, proste pohadka. Delavala jsem taky smazene ustrice, ktere jsou taky bajecne, ale jelikoz je jime pouze jednou za rok, jime je syrove. (Nekdy, hlavne v lete, jime syroveho lososa, ale to vam ani radeji nebudu rikat, uz byste se mnou nemluvili :'(.) Na Stedry den rano jime vanocku, pak jiz zminene ustrice k obedu a vecere je, jak jsem ji popsala minule, cukrovi je az po veceri. Na Bozi hod jsem delavala k obedu krutu s nadivkou a polevku z kruty, ale od toho jsem uz upustila az na drubkovou polevku, tu delam stale.) Nejmensi kruta kterou jsem zde v obchode videla mela 10 kg a to bychom jedli cely rok. No a na Stepana jsem delavala husu, ty jsou tady taky desne velke, pokud je ale dostanu, navic jsou neuveritelne drahe a tak letos jsem koupila kachnu, ta ma 3,5 kg a to by melo stacit. :-) Drubky z ni budou na polevku s mandlovymi knedlicky. Zacinaji se mi sbihat sliny a ja jeste nemam na Vanoce udelano vubec nic :-[

9. Simča S.   17.12.2009 | 13:47 | reagovat | závadný
    Lidi, když už tu tak řešíme, co dáváme na stůl o Štědrém večeru, chtěla jsem se zeptat, jestli dodržujete i nějaké jiné zvyky. My třeba - jak jsem napsala - máme zvyk, že se cukroví smí jíst až po večeři. Ale kromě toho máme i jiné vánoční zvyky: Od rána se postíme (já a holky, muž jakožto diabetik si to netroufá) Když sedneme k večeři, tak se od ní nesmá vstávat, dokud všichni nedojíme (mám s tím docela potíž, aby byo jídlo teplé, když příjde na řadu....) Pod talíři máme každý po rybí šupině, aby se nás držely peníze (leta letoucí marně :-D ) Po hlavním jídle máme každý jablíčko a krájíme ho - na hvězdičku :-) Po večeři zpíváme koledy a čekáme, až zazvoní Ježíšek (pomáhám si leta letoucí technikou - v obývacím pokoji nenápadně pustím kazeťák, kde je na kazetě 20 minut ticha a pak véééééliké zvonění a zase cca 5 minut ticha..... A pak koledy. Takže po večeři jde muž či já na záchod a při tom neánapadně pusít kazeťák.... a víme, že máme přes čtvrthodinu na povídání a zpívání a pak se naprosto neočekávaně ozve zvonění...... :-) :-) :-) Nevím, jestli to už holky zjistily, jak se to dělá, ale když byly malé, byl to pro ně naprostý zázrak...) A v noci, když přijdeme z půlnoční, tak si holky dávají zase rybu a salát a popíjíme domácí vaječňák a mlsáme cukroví a povídáme si..... Ale to není asi zvyk - to je bohapusté obžerství :-) Tak jaké zvyky dodržujete u vás doma vy? Simča S.

10. Pája S   17.12.2009 | 10:22 | reagovat | závadný
    Tradičně na štědrý den máme k snídani vánočku a já s máslem a kávu.Cukroví je na stole celý den vč.ořechů a ovoce.V poledne máme zapečeného kubu ,dříve byl večer jako předkrm,ale nezvládáme to pak všechno sníst večer.No a jako večeře bývá klasika rybí polévka,smažený kapr,řízky ,brsalát.Pak káva s metrovkou a pozdě večer zmrzlina s ovocným salátem.Samozřejmě zapít - mám růžové víno,no a nejen to.Druhý den peču štrůdl a nic jiného nevařím.A na Štěpána přijede brácha s rodinou a je roštěná s rýží.Mají smaženého za ty dva dny dost a přejí si to a tak když jsou ty svátky.Letos bude výjimka a nebude kapr ani rybí polévka.Já obaleného kapra nejím a muž ho také letos nechce.Takže bude hovězí vývar z oháňky a s játrovými knedlíčky.Uvažuji,že bych si koupila v makru candáta,jen filety.Uvidím,jestli seženu. :-D No a celé svátky tuto veškerou žranici prokládáme večerními procházkami a sem tam nějakou zastávkou u sousedů na groček či punč. ;-) :-)) :-)) No Api,ty ústřice tedy?To u nás by to neprošlo.To by bylo jak ve filmu Slunce,seno... cituji:,,táto jestli mi to dáš do huby,tak ti už nedám nikdy pusu." :-)) :-))

11. Severová Miroslava   17.12.2009 | 7:55 | reagovat | závadný
    Když jsem byla ještě doma, tak k obědu se obyčejně pekly bílé vinné klobásy a chleba a k večeři hrachová polévka s uzeným masem, 1 chod předek ze zajíce na černo a chleba, 2 chod bramborový salát a řízky z kapra a králíka.Na Boží hod se nevařilo a dojídalo se vše co zbylo, už k snídani jsme si dali studený kapří řízek - mňam !! A na Štěpána byla ze zadku toho zajíce svíčková.Do manželství jsem mohla přenést jen ty bílé klobásy, hrachovou polévku, bramborový salát a řízek z králíka.Manžel ryby ani zvěřují nejí - bohužel, já obojí miluju.No samozřejmě štrůdl, vánočka, cukroví,ořechy,ovoce. Švagrová peče malé buchtičky, které jsou plněné mákem, namočené v sirobu a obalené strouhaným perníkem.Ty manžel miluje ze všeho nejvíce :-)) :-))

12. recepty73   17.12.2009 | 7:44 | reagovat | závadný
    Api, :-)) :-)) :-)) ,když si představím syrové ústřice,vzpomenu si na Mr.Beana :-)) :-)) :-)) Simča má teď v půstu zkušennosti ;-) :'( ,dietu asi užila s velkým náskokem ;-) ,teď se bude těšit dvojnásobně! Vzpomněl jsem si,že z kapra něco na stole máme,šupiny ;-) :-)) pod talířema

13. Apina Hrbek   17.12.2009 | 1:22 | reagovat | závadný
    U nas se po prichodu do USA trochu zmenilo co jime na vanoce, ale ne zase tak moc. Tim chci rici, ze nejime maso, pouze ryby a pokud je to mozne, drzim se toho co delavala moje mama a co jsem od ni prevzala. To se tyka hlavne upravy ryb a tradici. K obedu mame obycejne ustrice, samozrejme syrove, nebo salat ze sepii a jinych morskych mrsek. To je zmena oproti drivejsku. K veceri delam rybi polevku, ale uz jinou nez jsem delavala v Praze. Nejime tady totiz kapra a tak polevku delam z vyvaru z morskych potvurek, jako shimps, nejake ryby a scallops. Po polevce serviruji rybu na sardeli s rohlickem a pak nasleduje smazena ryba se salatem. Po veceri vzdy bylo cukrovi a druhy den ke snidani byva teply zavin z liskoveho testa a caj. Letos bude vsechno az na to cukrovi, to letos nepecu zadne. :-D

14. Simča S.   16.12.2009 | 22:24 | reagovat | závadný
    Tak u nás je předkrm, pokaždé si něco vymyslím, vloni bylo plněné avokádo... Pak rybí polévka, kuba, ryba (kapra ne, rodina ho nechce, takže filé), br. salát, štrůdl, cukroví. Půst se u nás drží celý den, takže hlad máme řádný :-). A cukroví se u nás nesmí do Štědrého dne jíst vůbec, takže jsou na něho všichni natěšení..... Simča

15. stafl   16.12.2009 | 18:21 | reagovat | závadný
    My hubník, čočková polévka, rybička a řízek ...o cukroví atd nemluvím

16. recepty73   16.12.2009 | 18:00 | reagovat | závadný
    U nás na štědrovečerní tabuli nenajdete asi nic,co by se dalo považovat za vánoční jídlo :-S :-)) .Kapra nikdo nejí,salátu,řízků,klobás... se napucneme až druhý den,když se všichni sejdeme u rodičů ;-) .Vlastně najdete,sladkou klasiku:cukroví,vánočku...,ale tu už uzobáváme od rána.Kdybych vyhlásil zákaz uzobávání-půst,tak budou všichni volat linku bezpečí :-))

17. Frantiska   06.11.2008 | 22:52 | reagovat | závadný
    ahoj u nás je na stole: oplatky s medem, kyselice (speciální verze, jak se jí v Korytné ... nikde jinde jsem se s ni nesetkala), kapr s bramborovým salátem (ja jim jen salát) a přiznám se, že se tak přejím, že nic sladkého už nezvladnu

18. J.Tereza   29.10.2008 | 19:10 | reagovat | závadný
    Tak ja nakupujem darčeky priebežne, po celý rok, ak vidím niečo, čo by sa pre niekoho hodilo, tak to kúpim. Potom už len vyťahujem zo skrine a balím, ak je potrebný darček na narodeniny, meniny, Vianoce, atď. Takže nemám žiadny frmol pred sviatkami, a vyberám v pohode. :-D

19. iNDYCZ   26.10.2008 | 19:45 | reagovat | závadný
    {{{J.Tereza napsal: Tak dievčatá a chlapci, blížia sa Vianoce, či ešte nie ? Musím sa priznať, že už som troška mrkla na pečenia, ale rozhodnutá ešte nie som úplne, a čo vy ? :-D}}} Nekdy mam pocit, ze Vanoce zacinaji, jakmile skonci (narazka na obchody). :-! Osobne zacinam pomyslet na Vanoce az ve chvili, kdy doma zacina vonet stromecek a nebo pokud napadne snih. U Ladienky je to jinak a samozrejme to souvisi s pripravami. Me osobne nedela problem nakupovat darky den predem, Ladienka by nejradsi zacala uz ted. :-))

20. J.Tereza   26.10.2008 | 19:24 | reagovat | závadný
    Tak dievčatá a chlapci, blížia sa Vianoce, či ešte nie ? Musím sa priznať, že už som troška mrkla na pečenia, ale rozhodnutá ešte nie som úplne, a čo vy ? :-D

21. J.Tereza   20.12.2007 | 15:32 | reagovat | závadný
    {{{Ladia napsal: U nás klasika: rybí polévka (ale pouze čistý vývar s opečenou houskou) a to ji všichni jedí jen symbolicky :-)) smažený kapr a bramborový salát - dělám bez majonézy, zálivka je z okurkového láku, soli, pepře, hořčice a oleje. Pak nějaké to cukroví a ovoce. Jinak na štědrý den obědváme zeleninovou polévku, já byla z dětsví zvyklá na fazolačku, ale iNDY luštěniny nemusí... Syn se minulý pokoušel držet půst a vydržel by až do večeře, ale nám se ho poté zželelo a sami jsme mu cpali alespoň cukroví ;-)}}} K tomu pôstu : v detstve u nás všetci držali celý deň pôst, len ja som sa napchávala, pretože všetci sa báli, že mi bude zle. Dokázala som od hladu až odpadnúť. Potom okolo 10 roku ma to prešlo, ale už mi to zostalo, teda to jedenie. Brat mi ticho a zúrivo závidel a trénoval odpadnutie :-)) Bohužiaľ neúspešne :-))

22. Ladia   19.12.2007 | 19:32 | reagovat | závadný
    U nás klasika: rybí polévka (ale pouze čistý vývar s opečenou houskou) a to ji všichni jedí jen symbolicky :-)) smažený kapr a bramborový salát - dělám bez majonézy, zálivka je z okurkového láku, soli, pepře, hořčice a oleje. Pak nějaké to cukroví a ovoce. Jinak na štědrý den obědváme zeleninovou polévku, já byla z dětsví zvyklá na fazolačku, ale iNDY luštěniny nemusí... Syn se minulý pokoušel držet půst a vydržel by až do večeře, ale nám se ho poté zželelo a sami jsme mu cpali alespoň cukroví ;-)

23. marie h.   22.10.2007 | 8:39 | reagovat | závadný
    Jarko, díky, jsem moc ráda. :-D

24. Jarka O.   22.10.2007 | 8:10 | reagovat | závadný
    {{{marie h. napsal: Míno, Jarko a ostatní, mohu i já vás poprosit o tykání ? Je to opravdu takové lidštější a přátelštější, jak píšete. Jsem v pokročilejším středním věku, tak doufám, že to nebudete ode mne brát jako drzost. Díky.}}} Souhlasím, bude mi ctí a potěšením si s Tebou a ostatními tykat. A o drzosti nemůže být řeč. Jsme tu v podstatě všechny skoro stejně mladé, nějaký ten rok sem nebo tam nehraje roli, když si máme vzájemně co říci :-D

25. J.Tereza   20.10.2007 | 21:09 | reagovat | závadný
    Ahoj Mina, ja spávam dobre, iba som ranné vtáča :-D V lete, keď je skoro vidno, vstávam už o 4,00 :-! Bobaľky ( opekance ) robíme s makom a je to to najlepšie z celých Vianoc. Kapra nekupujem, ešte na strednej škole som videla priateľku dusiť sa kaprou kostičkou a odvtedy kapra nejem. Ale ryby máme strašne radi, jeme akékoľvek a akokoľvek. Na Vianoce vyprážam filé so šalátom, ale robím aj plnené pstruhy. Recept som tiež kedysi pridala. Sú neskutočne dobré a pritom ľahké, človek sa nimi nepreje a vládze aj iné dobrôtky :-D Zdraví ťa Tereza
1 2 Další

Vložit recept

Máte doma dobrý recept?
Podělte se o něj s našimi uživateli.

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?
Dialog
X