Do každýho špekáčku 6 x píchnuto vidličkou a nic nepomohlo-popraskaly. S odstraněním slupky by to mohlo vyjít, ale zkoušku provedu až příští rok,protože tuto akci dělám jednou ročně. Zatím děkuji za snahu mi pomoci.
J.Tereza
|30. 3. 2009 21:09
Mňa by zaujímalo, prečo treba klobásy sterilizovať. Vyúdené a vysušené klobásy vydržia v chlade veľmi dlho. A vysušiť sa dajú aj v paneláku, robím to pred každou Veľkou nocou, pretože vtedy sa klobásy robia vo veľkom a v obchode sú nedosušené vždy. Mám v kumbále tyč na ktorú ich zavesím a je to. Schnú jedna radosť. Dajú sa v pohode aj zmraziť, špekačky mrazím bežne, kupujem ich v METRE a tam je balenie asi 2,5 kg. Strčím do mrazáku, a koľko potrebujem na varenie, toľko vyberiem.
bombastic.1
|30. 3. 2009 20:23
Tak je po délce propíchněte špejlí aby byla skrz větší díra.Prodávají bambusové špejle s hrotem tím by to bylo skvělé.Víte nic mi potom není,zavařoval jsem ledascos třeba i loupaný vlašské ořechy ale špekáčky tak to nějak nechápu.Pokud nepotřebujete slupku tak je také můžete oloupat.Vyzkoušejte to a dejte vědět ono se nemá nikdy říkat nikdy.
stafl
|30. 3. 2009 18:57
Laděno - já reaguju jen na to sušení. Maso i uzeniny se suší a tím se jejich trvanlivost prodlouží a pokud je sterillujete, tak ještě víc. Vím, že tu někde na webu je konkrétní stránka k sušení masa - snad ji najdu - http://syry.phorum.cz/forum/index.php?topic=6.0,
laděna
|30. 3. 2009 18:30
Dík, ale v paneláku nebudu udit 3kg špekáčků
sušit? - to nevím -mají omezenou trvanlivost
propichování mne napadlo, ale na druhou stranu po rozřezání na jednotlivé špekáčky z toho řetězu mají na obou koncích dost velkou díru....tudy asi cesta nevede
bombastic.1
|30. 3. 2009 18:13
Před zavařováním je vyuďte nebo nechte více vysušit.Můžete je i špendlíkem propíchat,jelikož mají v sobě více tuku nebo vody proto při vyšším zahřátí praskají.
laděna
|30. 3. 2009 17:59
Recept na klasické "zavařování domácích klobás" znám. Do sklenic, jednou a druhý den po vychladnutí znova. To najdete ve všech knihách a o to mi nejde. Potřebuji spíše nějakou " vychytávku" , proč mi hned po prvním zavaření cca 20% ostravských klobás totálně praskne. Letos jsem zkoušela špekáčky a vždy hlavně to spodní položení se tzv. rošklebí (praskne). Špekáčky ještě hůř -všechny sklenice. V obchodech vidím ve sklenicích i ty nejlevnější párky zavařeny a jsou v pořádku. Myslím že ve kvalitě to není, ale prostě to chce fígl, který neznám . Věřím, že tu nebudeme řešit proč to zavařuji, ale jak na to. děkuji za laskavost.