Opět válka o pravopis

Příspěvky mohou přidávat pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Pravidla diskuze

• 1. Nepište vulgární příspěvky
  • 2. Nespamujte
  • 3. Nelinkujte na jiné servery
  • 4. Nenabízejte věci k prodeji
všechna pravidla
  1. František Brusák   16.10.2010 | 1:25 | reagovat | závadný
    Stále stejné,víte každy udělá chybu pokud to chcete vyřešit mám návrh,požádejte provozovatele stránek ať dá k receptům EDITOVAT a dotyčného říšníka můžete upozornit a on si to může opravit,to samé i u příspěvků.Potom ale nikdo nemusí schvalovat recepty jen mazat závadný.
  2. Lucie-Trpkosova   19.10.2010 | 8:59 | reagovat | závadný
    Dobrý den, autor receptu může recept editovat. Takže pokud se v něm objeví chyby, může je sám opravit. Z naší strany prochází recept editací, když u něj chybí povinné položky.

3. Mixle v pixle   19.10.2010 | 11:01 | reagovat | závadný
    Dobrý den, autora receptu můžete na chybu upozornit posláním vzkazu. Do vzkazů se dostanete přes odkaz "Vzkazy", který máte po přihlášení vpravo nahoře hned vedle odkazu na oblíbené recepty. Nebo můžete použít přímo tento odkaz: http://www.recepty.cz/vzkazy/
  4. recepty73   19.10.2010 | 11:06 | reagovat | závadný
    ...a taky Vám do vzkazů můžou chodit vzkazy od různých ,,mentosek,, :-X
  5. Lucie-Trpkosova   19.10.2010 | 12:12 | reagovat | závadný
    Pane Jiří, srážka s "blbcem" je někdy neodvratitelná.

6. Jarka O.   17.02.2010 | 18:59 | reagovat | závadný
    Nevím, kdo má na starosti jazykovou stránku receptů, ale poslední dobou odvádí velice nedbalou práci. Recepty před zařazením evidentně nikdo nečte, protože se mi nechce věřit, že by při čtení prošly gramatické hrubé chyby a překlepy. Je to ostuda.

7. Apina Hrbek   22.07.2009 | 16:23 | reagovat | závadný
    {{{Lucie Trpkošová napsal: {{{Apina Hrbek napsal: {{{Lucie Trpkošová napsal: {{{Apina Hrbek napsal: {{{Zdena z JM napsal: I já jsem zastáncem správné gramatiky, ale myslím si, že by úplně stačila jedna poznámka typu: prosím, opravte v tom a tom receptu tu a tu chybu. Správce by chybu opravil a hotovo. Není potřeba sáhodlouhá diskuze kvůli jednomu špatně napsanému i(y).}}} Ja prispela do diskuze o tom (y). Z komentaru jsou vsechny prispevky k tomu receptu vymazany az na jeden a ja si bohuzel nepamatuji jmeno te pani jejiz komentar “me nezajima nejaka gramatika” me vedl k napsani prispevku. Vim, ze se muze kazdy prepsat, kazdy muze udelat chybu, ale uplne kaslat na gramatiku na strane jedne a druhe strane se chlubit tim, ze “me gramatika nezajima” je podle me dost smutne. Upozornovat na chybu v receptu na Diskuznim foru je dost bezpredmentne, nebot tam chodi jen zlomek lidi kteri chodi na Recepty. Kdyz uz jsem u sdileni svych nazoru, musim rici, ze se me nelibi “cenzura” ktera se zde objevila. Vsechny komentare, i ty kriticke ktere upozornovaly na chybu, byly slusne. Domnivam se, ze kdyz administrace vynda vulgarni komentar nikdo nebude mit namintky. Ale vymazavat komentare, ktere jsou kriticke se mi nelibi. Predpokladam, ze i u vas existuje neco “jako svoboda projevu”.}}} Dobrý den, komentáře jsem nechala odstranit, protože nesouvisely s receptem. Je to v pravidlech při jejich zakládání. (Pozn.: Komentáře prosím přidávejte až po vyzkoušení receptu. Komentáře, které jsou vulgární, napadající ostatní uživatele, reklamního charakteru, řešící název nebo původ receptu nebo netýkající se daného receptu, budou zamítnuty nebo smazány. Pokud chcete přesto vložit takovýto příspěvek, použijte k tomu diskuzní fórum.) Vaše dohadování, ač podle mého oprávněné, tato pravidla porušilo. Navíc jsem se bála, že pokud je tam zachovám, tak se u receptu rozvine dlouhá diskuse. K tomu opravdu komentář k receptu není dělán. Navíc si začali stěžovat jiní uživatelé, že tam takové komentáře jsou. Chápu, že chcete upozornit na chybu. A jsem za to ráda. Ovšem musím Vás poprosit, abyste respektovali pravidla, která jsou na webu dána od jeho vzniku. S pozdravem Lucie Trpkošová}}} Pani Trpkosova, Respektuji vasi posici a chapu, ze chcete a musite postupovat podle pravidel techto stranek. Nicmene faktem zustava, ze ti jedinci, kteri by si meli precist komentar ohledne gramatiky s nejvetsi pravdepodobnosti na Forum nejdou. Nebylo by mozne, aby ke konfliktnim receptum byl administraci pridan/prilepen ”note”/ odkaz, ze tento recept je diskutovan tam a tam? To by mohlo upozornit i viniky aby se podivali na to, jakou reakci vzbudila jejich ignorance. Zdravim Apina}}} Jistě. To by určitě šlo. Dobrý nápad :-) Nechám do receptu zadat odkaz na tuto diskusi. Aby si mohli popovídat i ti uživatelé, kteří o to stojí ;-)}}} Dekuji Vam. Snad to bude pracovat a snad toto reseni uspokoji vsechny.

8. Lucie Trpkošová   22.07.2009 | 16:16 | reagovat | závadný
    {{{Apina Hrbek napsal: {{{Lucie Trpkošová napsal: {{{Apina Hrbek napsal: {{{Zdena z JM napsal: I já jsem zastáncem správné gramatiky, ale myslím si, že by úplně stačila jedna poznámka typu: prosím, opravte v tom a tom receptu tu a tu chybu. Správce by chybu opravil a hotovo. Není potřeba sáhodlouhá diskuze kvůli jednomu špatně napsanému i(y).}}} Ja prispela do diskuze o tom (y). Z komentaru jsou vsechny prispevky k tomu receptu vymazany az na jeden a ja si bohuzel nepamatuji jmeno te pani jejiz komentar “me nezajima nejaka gramatika” me vedl k napsani prispevku. Vim, ze se muze kazdy prepsat, kazdy muze udelat chybu, ale uplne kaslat na gramatiku na strane jedne a druhe strane se chlubit tim, ze “me gramatika nezajima” je podle me dost smutne. Upozornovat na chybu v receptu na Diskuznim foru je dost bezpredmentne, nebot tam chodi jen zlomek lidi kteri chodi na Recepty. Kdyz uz jsem u sdileni svych nazoru, musim rici, ze se me nelibi “cenzura” ktera se zde objevila. Vsechny komentare, i ty kriticke ktere upozornovaly na chybu, byly slusne. Domnivam se, ze kdyz administrace vynda vulgarni komentar nikdo nebude mit namintky. Ale vymazavat komentare, ktere jsou kriticke se mi nelibi. Predpokladam, ze i u vas existuje neco “jako svoboda projevu”.}}} Dobrý den, komentáře jsem nechala odstranit, protože nesouvisely s receptem. Je to v pravidlech při jejich zakládání. (Pozn.: Komentáře prosím přidávejte až po vyzkoušení receptu. Komentáře, které jsou vulgární, napadající ostatní uživatele, reklamního charakteru, řešící název nebo původ receptu nebo netýkající se daného receptu, budou zamítnuty nebo smazány. Pokud chcete přesto vložit takovýto příspěvek, použijte k tomu diskuzní fórum.) Vaše dohadování, ač podle mého oprávněné, tato pravidla porušilo. Navíc jsem se bála, že pokud je tam zachovám, tak se u receptu rozvine dlouhá diskuse. K tomu opravdu komentář k receptu není dělán. Navíc si začali stěžovat jiní uživatelé, že tam takové komentáře jsou. Chápu, že chcete upozornit na chybu. A jsem za to ráda. Ovšem musím Vás poprosit, abyste respektovali pravidla, která jsou na webu dána od jeho vzniku. S pozdravem Lucie Trpkošová}}} Pani Trpkosova, Respektuji vasi posici a chapu, ze chcete a musite postupovat podle pravidel techto stranek. Nicmene faktem zustava, ze ti jedinci, kteri by si meli precist komentar ohledne gramatiky s nejvetsi pravdepodobnosti na Forum nejdou. Nebylo by mozne, aby ke konfliktnim receptum byl administraci pridan/prilepen ”note”/ odkaz, ze tento recept je diskutovan tam a tam? To by mohlo upozornit i viniky aby se podivali na to, jakou reakci vzbudila jejich ignorance. Zdravim Apina}}} Jistě. To by určitě šlo. Dobrý nápad :-) Nechám do receptu zadat odkaz na tuto diskusi. Aby si mohli popovídat i ti uživatelé, kteří o to stojí ;-)

9. Apina Hrbek   22.07.2009 | 16:14 | reagovat | závadný
    {{{Lucie Trpkošová napsal: {{{Apina Hrbek napsal: {{{Zdena z JM napsal: I já jsem zastáncem správné gramatiky, ale myslím si, že by úplně stačila jedna poznámka typu: prosím, opravte v tom a tom receptu tu a tu chybu. Správce by chybu opravil a hotovo. Není potřeba sáhodlouhá diskuze kvůli jednomu špatně napsanému i(y).}}} Ja prispela do diskuze o tom (y). Z komentaru jsou vsechny prispevky k tomu receptu vymazany az na jeden a ja si bohuzel nepamatuji jmeno te pani jejiz komentar “me nezajima nejaka gramatika” me vedl k napsani prispevku. Vim, ze se muze kazdy prepsat, kazdy muze udelat chybu, ale uplne kaslat na gramatiku na strane jedne a druhe strane se chlubit tim, ze “me gramatika nezajima” je podle me dost smutne. Upozornovat na chybu v receptu na Diskuznim foru je dost bezpredmentne, nebot tam chodi jen zlomek lidi kteri chodi na Recepty. Kdyz uz jsem u sdileni svych nazoru, musim rici, ze se me nelibi “cenzura” ktera se zde objevila. Vsechny komentare, i ty kriticke ktere upozornovaly na chybu, byly slusne. Domnivam se, ze kdyz administrace vynda vulgarni komentar nikdo nebude mit namintky. Ale vymazavat komentare, ktere jsou kriticke se mi nelibi. Predpokladam, ze i u vas existuje neco “jako svoboda projevu”.}}} Dobrý den, komentáře jsem nechala odstranit, protože nesouvisely s receptem. Je to v pravidlech při jejich zakládání. (Pozn.: Komentáře prosím přidávejte až po vyzkoušení receptu. Komentáře, které jsou vulgární, napadající ostatní uživatele, reklamního charakteru, řešící název nebo původ receptu nebo netýkající se daného receptu, budou zamítnuty nebo smazány. Pokud chcete přesto vložit takovýto příspěvek, použijte k tomu diskuzní fórum.) Vaše dohadování, ač podle mého oprávněné, tato pravidla porušilo. Navíc jsem se bála, že pokud je tam zachovám, tak se u receptu rozvine dlouhá diskuse. K tomu opravdu komentář k receptu není dělán. Navíc si začali stěžovat jiní uživatelé, že tam takové komentáře jsou. Chápu, že chcete upozornit na chybu. A jsem za to ráda. Ovšem musím Vás poprosit, abyste respektovali pravidla, která jsou na webu dána od jeho vzniku. S pozdravem Lucie Trpkošová}}} Pani Trpkosova, Respektuji vasi posici a chapu, ze chcete a musite postupovat podle pravidel techto stranek. Nicmene faktem zustava, ze ti jedinci, kteri by si meli precist komentar ohledne gramatiky s nejvetsi pravdepodobnosti na Forum nejdou. Nebylo by mozne, aby ke konfliktnim receptum byl administraci pridan/prilepen ”note”/ odkaz, ze tento recept je diskutovan tam a tam? To by mohlo upozornit i viniky aby se podivali na to, jakou reakci vzbudila jejich ignorance. Zdravim Apina

10. Lucie Trpkošová   22.07.2009 | 15:56 | reagovat | závadný
    {{{Apina Hrbek napsal: {{{Zdena z JM napsal: I já jsem zastáncem správné gramatiky, ale myslím si, že by úplně stačila jedna poznámka typu: prosím, opravte v tom a tom receptu tu a tu chybu. Správce by chybu opravil a hotovo. Není potřeba sáhodlouhá diskuze kvůli jednomu špatně napsanému i(y).}}} Ja prispela do diskuze o tom (y). Z komentaru jsou vsechny prispevky k tomu receptu vymazany az na jeden a ja si bohuzel nepamatuji jmeno te pani jejiz komentar “me nezajima nejaka gramatika” me vedl k napsani prispevku. Vim, ze se muze kazdy prepsat, kazdy muze udelat chybu, ale uplne kaslat na gramatiku na strane jedne a druhe strane se chlubit tim, ze “me gramatika nezajima” je podle me dost smutne. Upozornovat na chybu v receptu na Diskuznim foru je dost bezpredmentne, nebot tam chodi jen zlomek lidi kteri chodi na Recepty. Kdyz uz jsem u sdileni svych nazoru, musim rici, ze se me nelibi “cenzura” ktera se zde objevila. Vsechny komentare, i ty kriticke ktere upozornovaly na chybu, byly slusne. Domnivam se, ze kdyz administrace vynda vulgarni komentar nikdo nebude mit namintky. Ale vymazavat komentare, ktere jsou kriticke se mi nelibi. Predpokladam, ze i u vas existuje neco “jako svoboda projevu”.}}} Dobrý den, komentáře jsem nechala odstranit, protože nesouvisely s receptem. Je to v pravidlech při jejich zakládání. (Pozn.: Komentáře prosím přidávejte až po vyzkoušení receptu. Komentáře, které jsou vulgární, napadající ostatní uživatele, reklamního charakteru, řešící název nebo původ receptu nebo netýkající se daného receptu, budou zamítnuty nebo smazány. Pokud chcete přesto vložit takovýto příspěvek, použijte k tomu diskuzní fórum.) Vaše dohadování, ač podle mého oprávněné, tato pravidla porušilo. Navíc jsem se bála, že pokud je tam zachovám, tak se u receptu rozvine dlouhá diskuse. K tomu opravdu komentář k receptu není dělán. Navíc si začali stěžovat jiní uživatelé, že tam takové komentáře jsou. Chápu, že chcete upozornit na chybu. A jsem za to ráda. Ovšem musím Vás poprosit, abyste respektovali pravidla, která jsou na webu dána od jeho vzniku. S pozdravem Lucie Trpkošová

11. stafl   22.07.2009 | 15:13 | reagovat | závadný
    Api, samozřejmě, že máme svobodu projevu, jen je otázka, jak ji jedinec chápe a používá. Souhlasím s tvým pohledem na věc (viz můj příspěvek) a je fakt smutné, že se více o tu svoji nádhernou řeč nebereme.... Už to někdo psal - vždyť existuje kontrola pravopisu na klávesnici!!! Jasně, že mi může ujet ruka, ale než odešlu příspěvek, tak si ho přečtu, nebo pak požádám o opravu. A napsat, že tohle je o vaření a ne o češtině - může jen ten, kdo nemá úctu k jazyku, pak ale není schopen ani takový recept vytvořit, a může jen nadávat.....Něco jiného je, když fakt nejsem schopen tu gramatiku zvládnout (ano i takové postižení existuje a má svůj odborný termín), ale pak obvykle tito lidé nechávají svůj písemný projev ještě někým prohlédnout, protože jsou si svého postižení vědomi. Ale nadávat někomu za to, že ho někdo jiný upozornil na hrubku??? to nesvědčí o vysokém IQ. Prostě se zastydím a zapamatuju si to.

12. barbuchan   06.04.2011 | 15:39 | reagovat | závadný
    No, vidím, že je vše při starém. :-D Chyby ve větách jsou pro mnohé důležitější, než recept sám. :-(
  13. Simča S.   07.04.2011 | 13:36 | reagovat | závadný
    Barbuchan - ale vždyť ty reaguješ na příspěvek starý rok a půl.... takže pochopitelně "vše při starém", když je to starý příspěvek....

14. Apina Hrbek   22.07.2009 | 14:43 | reagovat | závadný
    {{{Zdena z JM napsal: I já jsem zastáncem správné gramatiky, ale myslím si, že by úplně stačila jedna poznámka typu: prosím, opravte v tom a tom receptu tu a tu chybu. Správce by chybu opravil a hotovo. Není potřeba sáhodlouhá diskuze kvůli jednomu špatně napsanému i(y).}}} Ja prispela do diskuze o tom (y). Z komentaru jsou vsechny prispevky k tomu receptu vymazany az na jeden a ja si bohuzel nepamatuji jmeno te pani jejiz komentar “me nezajima nejaka gramatika” me vedl k napsani prispevku. Vim, ze se muze kazdy prepsat, kazdy muze udelat chybu, ale uplne kaslat na gramatiku na strane jedne a druhe strane se chlubit tim, ze “me gramatika nezajima” je podle me dost smutne. Upozornovat na chybu v receptu na Diskuznim foru je dost bezpredmentne, nebot tam chodi jen zlomek lidi kteri chodi na Recepty. Kdyz uz jsem u sdileni svych nazoru, musim rici, ze se me nelibi “cenzura” ktera se zde objevila. Vsechny komentare, i ty kriticke ktere upozornovaly na chybu, byly slusne. Domnivam se, ze kdyz administrace vynda vulgarni komentar nikdo nebude mit namintky. Ale vymazavat komentare, ktere jsou kriticke se mi nelibi. Predpokladam, ze i u vas existuje neco “jako svoboda projevu”.

15. Ladia   22.07.2009 | 14:33 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: nevím proč, ale neobjevilo se pod příspěvkem, že jsem to psala já - tedy stafl - nezvorala jsem něco?}}} Ale jo, úplně nahoře... Jinak to vypadá jako kdybys zkopírovala celou tuhle stránku :-))

16. stafl   22.07.2009 | 14:29 | reagovat | závadný
    nevím proč, ale neobjevilo se pod příspěvkem, že jsem to psala já - tedy stafl - nezvorala jsem něco?

17. stafl   22.07.2009 | 14:21 | reagovat | závadný
    Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma Autor Zpráva Jarka O. VIP člen Založen: 16.10.2007 Příspěvky: 256 Bydliště: Pelhřimov Zaslal: pá duben 10, 2009 9:17 pm Předmět: Opět válka o pravopis -------------------------------------------------------------------------------- Paní Marie Rusnoková napsala:"Vždy mi vadilo,když místo ohlasu na recep,čtu ohlasy na gramatické chyby autora receptu.Takoví lidé,tu nemají co dělat!!!!!!!!!!!!! Nejsme na stánkách JAZYKA ČESKÉHO,ALE NA LIDOVÝCH RECEPTECH a komu to vadí tak jsou jiné podobné stránky." Paní Marie, a jací lidé, podle Vás, tu mají co dělat????? Takoví, kteří si ani nedají tu práci, aby po sobě přečetli recept? Takoví, kteří neustále porušují pravidla vkládáním duplicitních receptů? Takoví, kteří se nenamáhají zamyslet se nad správností a čitelností vkládaného textu? Ještě štěstí, že o tom nerozhodujete Vy Máte pravdu v tom, že komentáře o pravopisu by se měly psát sem a ne pod recept. Ale chápu, že někdo v zápalu boje volí rychlejší možnost A komu vadí, že někdo kritizuje jeho špatnou češtinu, ať se vyjadřuje pouze ústně, tam je jedno, jestli řeknete měkké nebo tvrdé i/y (Brněnského nářečí se toto netýká ) Pro písemnou formu je nutné dodržovat pravidla. Bez nich by tu byla džungle slov bez významu. Konkrétně recept Koláč s karamelovou krustou je absolutně nečitelný, nejasný. V ingrediencích není vůbec poznat, které číslo patří ke které ingredienci, neboli kolik čeho se má dát. Čárku za slovem snad umí udělat každý, ale o tom jsme už tady hovořili tolikrát... Návrat nahoru Google AdSense Zaslal: pá duben 10, 2009 9:17 pm Předmět: Placená reklama, kliknutím na reklamu podpoříte stránky Recepty.cz -------------------------------------------------------------------------------- Návrat nahoru Ladia VIP člen Založen: 14.10.2007 Věk: 31 Příspěvky: 276 Bydliště: Rajhradice Zaslal: so duben 11, 2009 8:41 am Předmět: Re: Opět válka o pravopis -------------------------------------------------------------------------------- Jarka O. napsal: Paní Marie Rusnoková napsala:"Vždy mi vadilo,když místo ohlasu na recep,čtu ohlasy na gramatické chyby autora receptu.Takoví lidé,tu nemají co dělat!!!!!!!!!!!!! Nejsme na stánkách JAZYKA ČESKÉHO,ALE NA LIDOVÝCH RECEPTECH a komu to vadí tak jsou jiné podobné stránky." Paní Marie, a jací lidé, podle Vás, tu mají co dělat????? Takoví, kteří si ani nedají tu práci, aby po sobě přečetli recept? Takoví, kteří neustále porušují pravidla vkládáním duplicitních receptů? Takoví, kteří se nenamáhají zamyslet se nad správností a čitelností vkládaného textu? Ještě štěstí, že o tom nerozhodujete Vy Máte pravdu v tom, že komentáře o pravopisu by se měly psát sem a ne pod recept. Ale chápu, že někdo v zápalu boje volí rychlejší možnost A komu vadí, že někdo kritizuje jeho špatnou češtinu, ať se vyjadřuje pouze ústně, tam je jedno, jestli řeknete měkké nebo tvrdé i/y (Brněnského nářečí se toto netýká ) Pro písemnou formu je nutné dodržovat pravidla. Bez nich by tu byla džungle slov bez významu. Konkrétně recept Koláč s karamelovou krustou je absolutně nečitelný, nejasný. V ingrediencích není vůbec poznat, které číslo patří ke které ingredienci, neboli kolik čeho se má dát. Čárku za slovem snad umí udělat každý, ale o tom jsme už tady hovořili tolikrát... Jaruško, je to marný, je to marný, je to marný _________________ Lada Návrat nahoru Pája S Autor Založen: 21.1.2009 Příspěvky: 308 Bydliště: Ústí nad Labem Zaslal: so duben 11, 2009 11:14 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Naprosto souhlasím s Jarkou.Sama dělám pravopisné chyby občas ,ale je to otázka přístupu uživatelů ke stránkám a vůbec k češtině.Já jsem naopak ráda pokud mne někdo upozorní na chybu.Není problé to potom napravit.Každý se tím i může zdokonalit a zadarmo od uživatelů,kterým je Český jazyk blízký a není mu lhostejný a ovládá ho dokonaleji než jiní .Lze požádat adminy o opravu receptu či komentáře pod receptem.Zde na foru si může opravovat chyby každý sám.Je to marný boj ,ale bylo by škoda přestat.Krom toho existují i pravidla uvedené hned na úvodní stránce. Naposledy upravil Pája S dne so duben 11, 2009 3:46 pm, celkově upraveno 1 krát. Návrat nahoru Jarka O. VIP člen Založen: 16.10.2007 Příspěvky: 256 Bydliště: Pelhřimov Zaslal: so duben 11, 2009 12:01 pm Předmět: Ještě maličkost -------------------------------------------------------------------------------- Zkuste říct v německy mluvících zemích že Vein a Vien je totéž, bóže, jde jen o pár písmenek...nebo angličanům, že přece není velký rozdíl mezi head a had Návrat nahoru Frantiska Začátečník Založen: 5.11.2008 Příspěvky: 15 Zaslal: ne duben 12, 2009 3:38 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Bud to nekdo dela schvalne a nebo je mu jasne, ze tu hruzu nekdo opravi Ja sama mam s pravopisem velky problem ... ale tohle neni o pravopisu, to je o demenci. A nejvic me dostalo Lidove recepty ... dobre jidlo mam spojene i s kulturou stolovani Návrat nahoru recepty73 Autor Založen: 4.2.2009 Příspěvky: 106 Zaslal: út duben 14, 2009 7:38 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Tak vás zdravím po Velikonocích a koukám co je nového.Vše při starém...... Pokaždé,když vidím jak se svádí boj o gramatiku,tak mě polije studený pot a vzpomenu si na své bilinky(já vím,že bylinky,ale stalo se...) Ono se dá zkritizovat ledacos. Mám pocit,že si vkladatelé nových receptů moc nelámou hlavu s ničím,když se najde dobrá víla,která to napraví...Mě také vadí,když čtu místo komentáře na recept jiné ohlasy,ale začínám si zvykat-což je špatně!!!! ,ale někdy to na mě dělá dojem,že na takovou příležitost někteří vyloženě čekají 100x vložený recept,leč pod jiným názvem je už také skoro sportovní disciplína ,ale určovat někomu návštěvnost na těchto stránkách Něco vám řeknu.Většinou,než něco odešlu-tak si to přečtu,a když čtu své písemné vyjádření(jakékoliv,nacokoliv),stane se mi,že své chyby nevnímám,zato mi tlučou do očí chyby psané jinou rukou,osobou... Nevím čím to je.....profesor ze mně už nebude ...Hezký den a Jiří Návrat nahoru Severová Miroslava Autor Založen: 21.1.2009 Věk: 54 Příspěvky: 262 Bydliště: Hradec Králové Zaslal: út duben 14, 2009 11:08 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Jiří mluvíte mi ze srdce, s Vaším názorem plně souhlasím. Také si po sobě vše přečtu a stejně mám překlepy. Jsme holt lidi chybující Návrat nahoru Jarka O. VIP člen Založen: 16.10.2007 Příspěvky: 256 Bydliště: Pelhřimov Zaslal: út duben 14, 2009 11:27 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- recepty73 napsal: Tak vás zdravím po Velikonocích a koukám co je nového.Vše při starém...... Pokaždé,když vidím jak se svádí boj o gramatiku,tak mě polije studený pot a vzpomenu si na své bilinky(já vím,že bylinky,ale stalo se...) Ono se dá zkritizovat ledacos. Mám pocit,že si vkladatelé nových receptů moc nelámou hlavu s ničím,když se najde dobrá víla,která to napraví...Mě také vadí,když čtu místo komentáře na recept jiné ohlasy,ale začínám si zvykat-což je špatně!!!! ,ale někdy to na mě dělá dojem,že na takovou příležitost někteří vyloženě čekají 100x vložený recept,leč pod jiným názvem je už také skoro sportovní disciplína ,ale určovat někomu návštěvnost na těchto stránkách Něco vám řeknu.Většinou,než něco odešlu-tak si to přečtu,a když čtu své písemné vyjádření(jakékoliv,nacokoliv),stane se mi,že své chyby nevnímám,zato mi tlučou do očí chyby psané jinou rukou,osobou... Nevím čím to je.....profesor ze mně už nebude ...Hezký den a Jiří Jiří, máte pravdu, KAŽDÝ někdy chybuje, ale od některých lidí mi to připadá jako úmysl nebo hodně velká nedbalost - a to je špatné. Proto mě to vytáčí Návrat nahoru Severová Miroslava Autor Založen: 21.1.2009 Věk: 54 Příspěvky: 262 Bydliště: Hradec Králové Zaslal: st duben 15, 2009 7:04 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Jarko, Jarko, neber to tak, buď nad věcí Mě takovéhle věci tedy nerozčílí a proč taky Já se jim radši zasměji, jako dobrému vtipu Návrat nahoru recepty73 Autor Založen: 4.2.2009 Příspěvky: 106 Zaslal: st duben 15, 2009 7:50 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Jarko,podívejte se do posledních komentářů(což jste určitě udělala) a uvidíte opět jedno a to samé-pouze v bledě modrém:3x3těstovinový salát.Asi 4 nové komentáře,a žádný k věci-tedy k receptu.Má to vůbec cenu se čílit!Šetřete si energii na HEZČÍ VĚCI... Já nevím jak ostatní přítomní,ale já jedu řekl bych na doraz.Připadám si jak vyždímaný hadr.Nepřidalo mi na duševní síle ani sluníčko .A nehodlám své zbytky energie investovat do těch pár nenapravitelných...... Na deprese a podobné věci netrpím,ale asi už týden si připadám jak nášlapná mina-jen bouchnout! Tak se ,,to,, kolem mě snažím brát s nadhledem,nebo se raději uklidím.... Asi by jsme potřebovali nalít do žil něco z paní Miroslavy Mirko nebojte se,nejsem upír Jiří Návrat nahoru Severová Miroslava Autor Založen: 21.1.2009 Věk: 54 Příspěvky: 262 Bydliště: Hradec Králové Zaslal: st duben 15, 2009 8:59 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- No, Jiří nemyslete si, takové ty dny "blbec" má každý z nás. I já někdy bouchám , má mám "blbou náladu". Mě pomůže si od plic ulevit, ač žena klidně vypustím i ostřejší sprosté slovo, pokud jsem sama tak pěkně nahlas, no a ventil se vypustí a zase je dobře. Jinak se snažím být nad věcí a jak jsem už napsala, radši se tomu zasměju, což mé okolí někdy i popudí. Ale ať Život máme jen jeden, tak nač se zbytečně trápit blbostma jako je třeba i - y.Užijme si ještě dnešního sluníčka, od zítřka má pršet. I když je to potřeba, zahrádka už po deštíku volá a já alespoň udělám něco v domáctnosti - např. žehlení, to je moje slabá stránka ach jo Návrat nahoru Di Kuchař Založen: 17.1.2009 Příspěvky: 41 Zaslal: st duben 15, 2009 9:16 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Řekla bych, že je to klasická jarní únava. Sluníčko sice svítí, ale rychlá změna počasí z téměř zimního na téměř letní nás ničí. Alespoň tedy mě ano, a to už pár let. Tělo stávkuje a přestane štěpit sacharidy, tedy srozumitelně řečeno, cukr v krvi mi vyletí do obrovské výše, i když zvýším dávky inzulínu. Trvá to pár dní, pak se "normalizuji!. Přesto se nehodlám smířit s vychvalováním negramotnosti a nekulturnosti a vyhazováním těch, kteří mají jiný názor, z těchto stránek. Chyby dělá samozřejmě každý, ale důležité je, že to ví a snaží se to napravit. Ale holedbat se tím, že jsem barbar, a prohlašovat to za lidovost, to už je na mě trochu moc silné kafe!! Ale proč by mě to mělo rozčilovat? Já to prostě v naprostém klidu odmítám, a to celou svou podstatou. Návrat nahoru Simča S. VIP člen Založen: 20.11.2007 Příspěvky: 145 Bydliště: JZ Čechy Zaslal: st duben 15, 2009 2:29 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Milá Di Ještě nedávno bych si myslela, že ty šíííílené hrubky tam musí lidé psát "schválně". Ale teď, co dělám na učilišti, tak zjišťuji, že mnoha našim "dětem" jakýkoliv pravopis NIC neříká. Ani s-z na počátku slova, ani z - s jako předložky se 3. a 7. pádem, natož výjmenovaná slova či shoda podmětu s přísudkem. Zrovna včera jsem kontrolovala jednomu dítku, které má za pár týdnů maturovat, seminární práci na téma holocaust. Na 15 stránkách byla cca 180 chyb. Např. mne dostala věta "Muži byly zabity" - řekla jsem mu, ať tu větu přečte. Přečetl ZABITI, neviděl chybu. Říkám mu: "Ukaž si na muže". Nezvládl. Říkám mu: "Když si ukážeš TI muži, musí být na konici slova byli měkké i". Prý ano. Za pár vět obdobný problém - Říkám mu ukaž si na vězně - nezvládl říce TI vězni.... Podotýkám, že to NENÍ ZVLÁŠTNÍ ŠKOLA, ale kluk skoro 22 let, je vyučený a teď si dodělává 2-letou nádstavbu, aby odmaturoval.... Když tam vidím toto, tak začínám věřit tomu, že to lidé tady nepíší úmyslně, oni totiž vůbec netuší, že existuje nějaký závazny pravopis.... . Je to smutné, češtinu považuji za krásný, bohatý a velice libozvučný jazyk, ale to, co je poslední dobou slyšet z médií a co je leckde vidět napsáno, je soumrakem našeho krásného jazyka... Bohužel. Simča _________________ Všechny zdravím Simča S. Návrat nahoru Di Kuchař Založen: 17.1.2009 Příspěvky: 41 Zaslal: st duben 15, 2009 3:10 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- A co bys, Simčo, řekla práci podané na uznání titulu PhDr. v humanitním oboru, kde jsou v průměru 3 gramatické chyby na stránku? Nebo redaktorce odborného časopisu, která do upravovaného textu naseká hrubky místo toho, aby chyby našla a opravila? To jsou jen důsledky té tady tak vehementně požadované "lidovosti". A že tady chyby být mohou a jinde ne? Ten, kdo neumí alespoň trochu pořádně napsat recept, nenapíše bez chyb ani jiný text. To je moje přesvědčení. Je přece jenom jedna čeština, ať je hovorová nebo spisovná. Návrat nahoru mnezlakova Kuchař Založen: 26.3.2009 Příspěvky: 48 Zaslal: st duben 15, 2009 6:55 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- recepty73 napsal: Jarko,podívejte se do posledních komentářů(což jste určitě udělala) a uvidíte opět jedno a to samé-pouze v bledě modrém:3x3těstovinový salát.Asi 4 nové komentáře,a žádný k věci-tedy k receptu.Má to vůbec cenu se čílit!Šetřete si energii na HEZČÍ VĚCI... Já nevím jak ostatní přítomní,ale já jedu řekl bych na doraz.Připadám si jak vyždímaný hadr.Nepřidalo mi na duševní síle ani sluníčko .A nehodlám své zbytky energie investovat do těch pár nenapravitelných...... Na deprese a podobné věci netrpím,ale asi už týden si připadám jak nášlapná mina-jen bouchnout! Tak se ,,to,, kolem mě snažím brát s nadhledem,nebo se raději uklidím.... Asi by jsme potřebovali nalít do žil něco z paní Miroslavy Mirko nebojte se,nejsem upír Jiří Nejen3x3 těstovinový salát,teď už i pizza...a pochybuji,že tomu bude jinak Návrat nahoru Iva Ma Kuchař Založen: 25.11.2008 Příspěvky: 58 Zaslal: st duben 15, 2009 8:03 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Plně chápu boj za správnost gramatiky.Ti hodně vzdělaní musí trpět.Vím, že jde především o recepty. Myslím však, že se všichni máme trochu snažit i o kulturnost úrovně těchto stránek-je to přece jakási vizitka nás všech.Myslím, že u nás zase tak velká negramotnost není , je to určitě nedbalost a jakási neúcta k druhému / což je dnes celospolečenský jev/.Asi je to běh na dlouhou trať Návrat nahoru Apina Hrbek Kuchař Založen: 4.2.2009 Příspěvky: 65 Bydliště: New York Zaslal: st duben 15, 2009 10:00 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Nevim jestli mam litovat toho, ze jsem zacala tuto debatu tim, ze jsem poukazala na chyby v receptu. Pri cteni komentaru jsem si parkrat rikala, ze stare ceske prislovi “mlceti zlato, mluviti stribro” ma neco do sebe a ze jsem mela byt zticha. Na druhe strane si myslim, ze kdyz budeme ignorovat to, ze kazdy jazyk ma sva pravidla ktera se maji dodrzovat, za par let to dojde tak daleko, ze zadna pravidla pravopisu nebudou existovat. Toho se doufam nedoziju. Kdyz jsem na Receptech cetla komentar/kritiku Petry Kukuckove, ptala jsem se sama sebe, jestli je mozne, ze si nekteri lide mysli, ze ve vsech jazycich se pouzivaji stejne symboly a proto vsechny klavesnice maji hacky, carky a krouzky, anebo jestli si pani Kukuckova mysli, ze jsem je vynechala umyslne anebo z nedbalosti. _________________ Apina Návrat nahoru iNDYCZ VIP člen Založen: 9.10.2007 Věk: 32 Příspěvky: 282 Bydliště: Rajhradice Zaslal: čt duben 16, 2009 9:24 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Apina Hrbek napsal: Nevim jestli mam litovat toho, ze jsem zacala tuto debatu tim, ze jsem poukazala na chyby v receptu. Pri cteni komentaru jsem si parkrat rikala, ze stare ceske prislovi “mlceti zlato, mluviti stribro” ma neco do sebe a ze jsem mela byt zticha. Na druhe strane si myslim, ze kdyz budeme ignorovat to, ze kazdy jazyk ma sva pravidla ktera se maji dodrzovat, za par let to dojde tak daleko, ze zadna pravidla pravopisu nebudou existovat. Toho se doufam nedoziju. Kdyz jsem na Receptech cetla komentar/kritiku Petry Kukuckove, ptala jsem se sama sebe, jestli je mozne, ze si nekteri lide mysli, ze ve vsech jazycich se pouzivaji stejne symboly a proto vsechny klavesnice maji hacky, carky a krouzky, anebo jestli si pani Kukuckova mysli, ze jsem je vynechala umyslne anebo z nedbalosti. Myslim, ze neni duvod litovat skutecnosti, ze jste zverejnila svuj nazor. Me to osobne mrzi, ze si lide aspon pri zverejnovani tisicum uzivatelum neprovedou korekturu sveho textu. Kdyz to nedokazi sami, proc nepouziji napr. korekturu alespon ve Wordu. Bohuzel je pravda, ze nase dnesni mladez ma vice problem s rodnym jazykem, nez napr. s anglictinou. Zaroven se domnivam, ze touto debatou to bohuzel nevyresime. _________________ Zdeněk Kovář e-mail: indy@indy.cz www: www.indy.cz Návrat nahoru Di Kuchař Založen: 17.1.2009 Příspěvky: 41 Zaslal: čt duben 16, 2009 9:35 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Máte pravdu, Indy, nevyřešíme, ale dáme tak alespoň najevo, že tu stále ještě jsou lidé, kterým není i ta elementární vzdělanost zcela fuk. Vždyť psát "y" i ve slově vynikající (jak často vidíme na těchto stránkách v podobě "vinikající"!) nebo "d" ve slově med není záležitostí akademického vzdělání, ale zcela základních znalostí. Už se tu někdo zmínil, že je potřeba to stále připomínat, nebo nás ta takzvaná "lidovost" (rozuměj negramotnost) zcela převálcuje a dopadneme špatně! Návrat nahoru stafl Autor Založen: 27.1.2009 Příspěvky: 124 Zaslal: čt duben 16, 2009 9:56 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Naprosto souhlasím a Api - není důvod, proč bys nemohla napsat svůj názor. Jazyky jsou rozdílné a je sakra rozdíl, když to píšeš bez interpunkce (tím pádem by mělo každému dojít, že ji prostě na klávesnici nemáš) a tím, že nepíšeš např. po ř ypsilon (to jsem napsala schválně,aby ten rozdíl byl jasný). Pravda je, že člověk občas trpí - ale někdy nejen pravopisem ale i slovní zásobou a tady teprve hraje IQ roli , chápu, že jsou i dyslektici a dysgrafici -ale jelikož jsem je učila, vím, že právě ve Wordu, jak píše Indy, je ta možnost kontroly. - Nebo se prostě a jednoduše zeptám, že? Návrat nahoru iNDYCZ VIP člen Založen: 9.10.2007 Věk: 32 Příspěvky: 282 Bydliště: Rajhradice Zaslal: čt duben 16, 2009 10:44 am Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- stafl napsal: Naprosto souhlasím a Api - není důvod, proč bys nemohla napsat svůj názor. Jazyky jsou rozdílné a je sakra rozdíl, když to píšeš bez interpunkce (tím pádem by mělo každému dojít, že ji prostě na klávesnici nemáš) a tím, že nepíšeš např. po ř ypsilon (to jsem napsala schválně,aby ten rozdíl byl jasný). Pravda je, že člověk občas trpí - ale někdy nejen pravopisem ale i slovní zásobou a tady teprve hraje IQ roli , chápu, že jsou i dyslektici a dysgrafici -ale jelikož jsem je učila, vím, že právě ve Wordu, jak píše Indy, je ta možnost kontroly. - Nebo se prostě a jednoduše zeptám, že? K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici. _________________ Zdeněk Kovář e-mail: indy@indy.cz www: www.indy.cz Návrat nahoru Apina Hrbek Kuchař Založen: 4.2.2009 Příspěvky: 65 Bydliště: New York Zaslal: čt duben 16, 2009 1:13 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- citace: K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici.[/quote Musim se priznat, ze o sluzbe kterou iNDY zminuje nevim ale verim, ze neco takoveho existuje. Pred lety kdyz jsem psavala dopisy domu mi syn koupil ceskou klavesnici. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme ji neinstalovali, nebot by to znamenalo zmenit “setting” (nastaveni) computeru a to nestalo za to. Za skoro 30 roku mi psani bez hacku a carek neprijde divne uz asi taky proto, ze vsechny emails ktere dostavam jak z Cech, tak od jinud ve svete jsou take psane bez hacku a carek. Kdyz dostanu text s temito symboly objevi se namisto pismen ctverecky ci jina znameni a tak se kamaradi naucili psat bez nich. Vim, ze toto forum je na prodiskutovani ruznych problemu ci temat. Jak ale upozornit jedince, ze jeho/jeji recept je nesrozumitelny ci plny chyb, jako recept ktery je na zacatku teto diskuse, kdyz by clovek sel rovnou sem s pripominkou? Domnivam se, ze ne vsichni kdo chodi na Recepty, navstevuji taky toto forum. Az do vcerejska, nez jsem videla od Ladi odkaz na tyto stranky, jsem byla jedna z nich. P.S. iNDY jak dostanu do textu citaci jineho prispevku. Zapasila jsem tady s tim a nakonec se mi neco podarilo, ale ne uplne to co jsem chtela. Prosim porad mi. Diky _________________ Apina Návrat nahoru iNDYCZ VIP člen Založen: 9.10.2007 Věk: 32 Příspěvky: 282 Bydliště: Rajhradice Zaslal: čt duben 16, 2009 1:48 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- Apina Hrbek napsal: citace: K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici.[/quote Musim se priznat, ze o sluzbe kterou iNDY zminuje nevim ale verim, ze neco takoveho existuje. Pred lety kdyz jsem psavala dopisy domu mi syn koupil ceskou klavesnici. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme ji neinstalovali, nebot by to znamenalo zmenit “setting” (nastaveni) computeru a to nestalo za to. Za skoro 30 roku mi psani bez hacku a carek neprijde divne uz asi taky proto, ze vsechny emails ktere dostavam jak z Cech, tak od jinud ve svete jsou take psane bez hacku a carek. Kdyz dostanu text s temito symboly objevi se namisto pismen ctverecky ci jina znameni a tak se kamaradi naucili psat bez nich. Vim, ze toto forum je na prodiskutovani ruznych problemu ci temat. Jak ale upozornit jedince, ze jeho/jeji recept je nesrozumitelny ci plny chyb, jako recept ktery je na zacatku teto diskuse, kdyz by clovek sel rovnou sem s pripominkou? Domnivam se, ze ne vsichni kdo chodi na Recepty, navstevuji taky toto forum. Az do vcerejska, nez jsem videla od Ladi odkaz na tyto stranky, jsem byla jedna z nich. P.S. iNDY jak dostanu do textu citaci jineho prispevku. Zapasila jsem tady s tim a nakonec se mi neco podarilo, ale ne uplne to co jsem chtela. Prosim porad mi. Diky Staci, kdyz vpravo nad prispevkem zmacknes tlacitko "Citace" a on se ti puvodni prispevek uzavre do quote. A pak uz jen pises za to dal ... _________________ Zdeněk Kovář e-mail: indy@indy.cz www: www.indy.cz Návrat nahoru Apina Hrbek Kuchař Založen: 4.2.2009 Příspěvky: 65 Bydliště: New York Zaslal: čt duben 16, 2009 1:56 pm Předmět: -------------------------------------------------------------------------------- iNDYCZ napsal: Apina Hrbek napsal: citace: K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici.[/quote Musim se priznat, ze o sluzbe kterou iNDY zminuje nevim ale verim, ze neco takoveho existuje. Pred lety kdyz jsem psavala dopisy domu mi syn koupil ceskou klavesnici. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme ji neinstalovali, nebot by to znamenalo zmenit “setting” (nastaveni) computeru a to nestalo za to. Za skoro 30 roku mi psani bez hacku a carek neprijde divne uz asi taky proto, ze vsechny emails ktere dostavam jak z Cech, tak od jinud ve svete jsou take psane bez hacku a carek. Kdyz dostanu text s temito symboly objevi se namisto pismen ctverecky ci jina znameni a tak se kamaradi naucili psat bez nich. Vim, ze toto forum je na prodiskutovani ruznych problemu ci temat. Jak ale upozornit jedince, ze jeho/jeji recept je nesrozumitelny ci plny chyb, jako recept ktery je na zacatku teto diskuse, kdyz by clovek sel rovnou sem s pripominkou? Domnivam se, ze ne vsichni kdo chodi na Recepty, navstevuji taky toto forum. Az do vcerejska, nez jsem videla od Ladi odkaz na tyto stranky, jsem byla jedna z nich. P.S. iNDY jak dostanu do textu citaci jineho prispevku. Zapasila jsem tady s tim a nakonec se mi neco podarilo, ale ne uplne to co jsem chtela. Prosim porad mi. Diky Staci, kdyz vpravo nad prispevkem zmacknes tlacitko "Citace" a on se ti puvodni prispevek uzavre do quote. A pak uz jen pises za to dal ... Aha, dekuji. _________________ Apina Návrat nahoru niobe.nightingale - nezlob se, ale je rozdíl typu správné plavky a slušné vyjadřování... Možná i Zdenka má pravdu, že stačí upozornění, ale nezlob se i na klávesnici je dobře mít přehled co a jak napíšu. Koupila by sis snad kuchařku, která by se hemžila "hrupkama, nespisovnejma vírazama a kerá bi jen ukazovala rádobi chutné recepti" - já teda ne. Domnívám se, že kultura vyjadřování prostě k člověku patří. Jinak si jen budeme posílat písmenka po klávesnici a jazyk můžem mít jen jeden - univerzální. Měli bychom být víc daleko hrdější na naši mateřštinu a rozhodně ji neprznit rádoby světáckým pohledem - " jsem nad věcí, garamatiku neumím, ale umím vařit".... mrkněte se do zahraničí - Angličani, Francpozi, Američani a další.... si taky nedají do svého jazyka mluvit Netvrdím, že se musím vyjadřovat jako v 18.století, ale inteligence prostě k jazyku a gramatice patří, ať píšu o polévce nebo o správném uklízení pracoviště.

18. Zdena z JM   22.07.2009 | 12:44 | reagovat | závadný
    I já jsem zastáncem správné gramatiky, ale myslím si, že by úplně stačila jedna poznámka typu: prosím, opravte v tom a tom receptu tu a tu chybu. Správce by chybu opravil a hotovo. Není potřeba sáhodlouhá diskuze kvůli jednomu špatně napsanému i(y).

19. niobe.nightingale   22.07.2009 | 12:06 | reagovat | závadný
    Ach jo... Ne, že bych se tu vám všem chtěla vměšovat do sofistikovaných diskusích o správnosti gramatiky, ale už je toho vážně dost. Zdá se mi to čim dál tim častější, že obsah komentářů pod recepty se zužuje jen na neustálé peskování ohledně chyb ve psaní. Už je zřejmě zbytečné řikat vám, jak je to nesmyslné, marné a naprosto bezvýsledné opravovat chybný pravopis místo diskutování o receptech. Slovo 'tolerance' už asi není, co bývalo. Někdo holt umí psát stoprocentně bez chyb, někdo zase trojité salto vzad. Jednoho bije do očí "nevYm", druhý zase nemůže vystát růžové triko a zelené kalhoty. Každý má právo na to, být jaký chce a dělat si (do určité, společensky přijatelné míry) co chce, natož ve 'virtuálním světě'. Tímto ofenzivním přístupem odradíte jak nové komentující kuchaře/ky, tak i stálé návštěvníky receptů.cz, kteří nemají náladu být pod neustálým dohledem 'gramatického gestapa' na webu o vaření. Tímto komentářem jsem jistě naštvala všechny zaryté gramatiky a strážce správného českého pravopisu, ale zkuste se sami zamyslet nad tím, jak by se vám hrálo v družstvu vodního póla, kdyby vám neustále otloukali o hlavu, že nemáte... ty správné plavky?!

20. Apina Hrbek   16.04.2009 | 14:56 | reagovat | závadný
    {{{iNDYCZ napsal: {{{Apina Hrbek napsal: {{{K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici.[/quote}}} Musim se priznat, ze o sluzbe kterou iNDY zminuje nevim ale verim, ze neco takoveho existuje. Pred lety kdyz jsem psavala dopisy domu mi syn koupil ceskou klavesnici. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme ji neinstalovali, nebot by to znamenalo zmenit “setting” (nastaveni) computeru a to nestalo za to. Za skoro 30 roku mi psani bez hacku a carek neprijde divne uz asi taky proto, ze vsechny emails ktere dostavam jak z Cech, tak od jinud ve svete jsou take psane bez hacku a carek. Kdyz dostanu text s temito symboly objevi se namisto pismen ctverecky ci jina znameni a tak se kamaradi naucili psat bez nich. :-D Vim, ze toto forum je na prodiskutovani ruznych problemu ci temat. Jak ale upozornit jedince, ze jeho/jeji recept je nesrozumitelny ci plny chyb, jako recept ktery je na zacatku teto diskuse, kdyz by clovek sel rovnou sem s pripominkou? Domnivam se, ze ne vsichni kdo chodi na Recepty, navstevuji taky toto forum. Az do vcerejska, nez jsem videla od Ladi odkaz na tyto stranky, jsem byla jedna z nich. P.S. iNDY jak dostanu do textu citaci jineho prispevku. Zapasila jsem tady s tim a nakonec se mi neco podarilo, ale ne uplne to co jsem chtela. Prosim porad mi. Diky}}} Staci, kdyz vpravo nad prispevkem zmacknes tlacitko "Citace" a on se ti puvodni prispevek uzavre do quote. A pak uz jen pises za to dal ... 8-)}}} Aha, dekuji.

21. iNDYCZ   16.04.2009 | 14:48 | reagovat | závadný
    {{{Apina Hrbek napsal: {{{K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici.[/quote}}} Musim se priznat, ze o sluzbe kterou iNDY zminuje nevim ale verim, ze neco takoveho existuje. Pred lety kdyz jsem psavala dopisy domu mi syn koupil ceskou klavesnici. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme ji neinstalovali, nebot by to znamenalo zmenit “setting” (nastaveni) computeru a to nestalo za to. Za skoro 30 roku mi psani bez hacku a carek neprijde divne uz asi taky proto, ze vsechny emails ktere dostavam jak z Cech, tak od jinud ve svete jsou take psane bez hacku a carek. Kdyz dostanu text s temito symboly objevi se namisto pismen ctverecky ci jina znameni a tak se kamaradi naucili psat bez nich. :-D Vim, ze toto forum je na prodiskutovani ruznych problemu ci temat. Jak ale upozornit jedince, ze jeho/jeji recept je nesrozumitelny ci plny chyb, jako recept ktery je na zacatku teto diskuse, kdyz by clovek sel rovnou sem s pripominkou? Domnivam se, ze ne vsichni kdo chodi na Recepty, navstevuji taky toto forum. Az do vcerejska, nez jsem videla od Ladi odkaz na tyto stranky, jsem byla jedna z nich. P.S. iNDY jak dostanu do textu citaci jineho prispevku. Zapasila jsem tady s tim a nakonec se mi neco podarilo, ale ne uplne to co jsem chtela. Prosim porad mi. Diky}}} Staci, kdyz vpravo nad prispevkem zmacknes tlacitko "Citace" a on se ti puvodni prispevek uzavre do quote. A pak uz jen pises za to dal ... 8-)

22. Apina Hrbek   16.04.2009 | 14:13 | reagovat | závadný
    {{{K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici.[/quote}}} Musim se priznat, ze o sluzbe kterou iNDY zminuje nevim ale verim, ze neco takoveho existuje. Pred lety kdyz jsem psavala dopisy domu mi syn koupil ceskou klavesnici. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme ji neinstalovali, nebot by to znamenalo zmenit “setting” (nastaveni) computeru a to nestalo za to. Za skoro 30 roku mi psani bez hacku a carek neprijde divne uz asi taky proto, ze vsechny emails ktere dostavam jak z Cech, tak od jinud ve svete jsou take psane bez hacku a carek. Kdyz dostanu text s temito symboly objevi se namisto pismen ctverecky ci jina znameni a tak se kamaradi naucili psat bez nich. :-D Vim, ze toto forum je na prodiskutovani ruznych problemu ci temat. Jak ale upozornit jedince, ze jeho/jeji recept je nesrozumitelny ci plny chyb, jako recept ktery je na zacatku teto diskuse, kdyz by clovek sel rovnou sem s pripominkou? Domnivam se, ze ne vsichni kdo chodi na Recepty, navstevuji taky toto forum. Az do vcerejska, nez jsem videla od Ladi odkaz na tyto stranky, jsem byla jedna z nich. P.S. iNDY jak dostanu do textu citaci jineho prispevku. Zapasila jsem tady s tim a nakonec se mi neco podarilo, ale ne uplne to co jsem chtela. Prosim porad mi. Diky

23. iNDYCZ   16.04.2009 | 11:44 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: Naprosto souhlasím a Api - není důvod, proč bys nemohla napsat svůj názor. Jazyky jsou rozdílné a je sakra rozdíl, když to píšeš bez interpunkce (tím pádem by mělo každému dojít, že ji prostě na klávesnici nemáš) a tím, že nepíšeš např. po ř ypsilon (to jsem napsala schválně,aby ten rozdíl byl jasný). Pravda je, že člověk občas trpí - ale někdy nejen pravopisem ale i slovní zásobou a tady teprve hraje IQ roli , chápu, že jsou i dyslektici a dysgrafici -ale jelikož jsem je učila, vím, že právě ve Wordu, jak píše Indy, je ta možnost kontroly. - Nebo se prostě a jednoduše zeptám, že? :-D :-D}}} K tomu psani bez diakritiky: ja tak pisu casto taky, protoze je to mnohem rychlejsi a jsem tak zvykly psat i e-maily (trosku deformace z drivejsich dob, kdy nebylo tak bezne pouzivat na Internetu diakritiku). Myslim si, ze zrovna tohle by nikdo kritizovat nemel, protoze existuje stovky duvodu, proc je pro nekoho milejsi psat bez diakritiky. U receptu je to samozrejme neco jineho, ale v komentari nebo diskuznim prispevku v tom nevidim problem. Jinak myslim, ze pro cizince byla nekde na internetu sluzba, kde bylo mozne psat s diakritikou software klavesnici.

24. stafl   16.04.2009 | 10:56 | reagovat | závadný
    Naprosto souhlasím a Api - není důvod, proč bys nemohla napsat svůj názor. Jazyky jsou rozdílné a je sakra rozdíl, když to píšeš bez interpunkce (tím pádem by mělo každému dojít, že ji prostě na klávesnici nemáš) a tím, že nepíšeš např. po ř ypsilon (to jsem napsala schválně,aby ten rozdíl byl jasný). Pravda je, že člověk občas trpí - ale někdy nejen pravopisem ale i slovní zásobou a tady teprve hraje IQ roli , chápu, že jsou i dyslektici a dysgrafici -ale jelikož jsem je učila, vím, že právě ve Wordu, jak píše Indy, je ta možnost kontroly. - Nebo se prostě a jednoduše zeptám, že? :-D :-D

25. Di   16.04.2009 | 10:35 | reagovat | závadný
    Máte pravdu, Indy, nevyřešíme, ale dáme tak alespoň najevo, že tu stále ještě jsou lidé, kterým není i ta elementární vzdělanost zcela fuk. Vždyť psát "y" i ve slově vynikající (jak často vidíme na těchto stránkách v podobě "vinikající"!) nebo "d" ve slově med není záležitostí akademického vzdělání, ale zcela základních znalostí. Už se tu někdo zmínil, že je potřeba to stále připomínat, nebo nás ta takzvaná "lidovost" (rozuměj negramotnost) zcela převálcuje a dopadneme špatně! :-(

26. iNDYCZ   16.04.2009 | 10:24 | reagovat | závadný
    {{{Apina Hrbek napsal: Nevim jestli mam litovat toho, ze jsem zacala tuto debatu tim, ze jsem poukazala na chyby v receptu. Pri cteni komentaru jsem si parkrat rikala, ze stare ceske prislovi “mlceti zlato, mluviti stribro” ma neco do sebe a ze jsem mela byt zticha. Na druhe strane si myslim, ze kdyz budeme ignorovat to, ze kazdy jazyk ma sva pravidla ktera se maji dodrzovat, za par let to dojde tak daleko, ze zadna pravidla pravopisu nebudou existovat. Toho se doufam nedoziju. Kdyz jsem na Receptech cetla komentar/kritiku Petry Kukuckove, ptala jsem se sama sebe, jestli je mozne, ze si nekteri lide mysli, ze ve vsech jazycich se pouzivaji stejne symboly a proto vsechny klavesnice maji hacky, carky a krouzky, anebo jestli si pani Kukuckova mysli, ze jsem je vynechala umyslne anebo z nedbalosti. :-S}}} Myslim, ze neni duvod litovat skutecnosti, ze jste zverejnila svuj nazor. Me to osobne mrzi, ze si lide aspon pri zverejnovani tisicum uzivatelum neprovedou korekturu sveho textu. Kdyz to nedokazi sami, proc nepouziji napr. korekturu alespon ve Wordu. Bohuzel je pravda, ze nase dnesni mladez ma vice problem s rodnym jazykem, nez napr. s anglictinou. Zaroven se domnivam, ze touto debatou to bohuzel nevyresime. :-!

27. Apina Hrbek   15.04.2009 | 23:00 | reagovat | závadný
    Nevim jestli mam litovat toho, ze jsem zacala tuto debatu tim, ze jsem poukazala na chyby v receptu. Pri cteni komentaru jsem si parkrat rikala, ze stare ceske prislovi “mlceti zlato, mluviti stribro” ma neco do sebe a ze jsem mela byt zticha. Na druhe strane si myslim, ze kdyz budeme ignorovat to, ze kazdy jazyk ma sva pravidla ktera se maji dodrzovat, za par let to dojde tak daleko, ze zadna pravidla pravopisu nebudou existovat. Toho se doufam nedoziju. Kdyz jsem na Receptech cetla komentar/kritiku Petry Kukuckove, ptala jsem se sama sebe, jestli je mozne, ze si nekteri lide mysli, ze ve vsech jazycich se pouzivaji stejne symboly a proto vsechny klavesnice maji hacky, carky a krouzky, anebo jestli si pani Kukuckova mysli, ze jsem je vynechala umyslne anebo z nedbalosti. :-S

28. Iva Ma   15.04.2009 | 21:03 | reagovat | závadný
    Plně chápu boj za správnost gramatiky.Ti hodně vzdělaní musí trpět.Vím, že jde především o recepty. Myslím však, že se všichni máme trochu snažit i o kulturnost úrovně těchto stránek-je to přece jakási vizitka nás všech.Myslím, že u nás zase tak velká negramotnost není , je to určitě nedbalost a jakási neúcta k druhému / což je dnes celospolečenský jev/.Asi je to běh na dlouhou trať :-!

29. mnezlakova   15.04.2009 | 19:55 | reagovat | závadný
    {{{recepty73 napsal: Jarko,podívejte se do posledních komentářů(což jste určitě udělala) a uvidíte opět jedno a to samé-pouze v bledě modrém:3x3těstovinový salát.Asi 4 nové komentáře,a žádný k věci-tedy k receptu.Má to vůbec cenu se čílit!Šetřete si energii na HEZČÍ VĚCI... :-)) Já nevím jak ostatní přítomní,ale já jedu řekl bych na doraz.Připadám si jak vyždímaný hadr.Nepřidalo mi na duševní síle ani sluníčko :'( .A nehodlám své zbytky energie investovat do těch pár nenapravitelných...... Na deprese a podobné věci netrpím,ale asi už týden si připadám jak nášlapná mina-jen bouchnout! :-X Tak se ,,to,, kolem mě snažím brát s nadhledem,nebo se raději uklidím.... Asi by jsme potřebovali nalít do žil něco z paní Miroslavy :-)) :-)) :-)) Mirko nebojte se,nejsem upír :-)) :-)) :-)) Jiří}}} Nejen3x3 těstovinový salát,teď už i pizza...a pochybuji,že tomu bude jinak :'( :'( :'(

30. Di   15.04.2009 | 16:10 | reagovat | závadný
    A co bys, Simčo, řekla práci podané na uznání titulu PhDr. v humanitním oboru, kde jsou v průměru 3 gramatické chyby na stránku? Nebo redaktorce odborného časopisu, která do upravovaného textu naseká hrubky místo toho, aby chyby našla a opravila? To jsou jen důsledky té tady tak vehementně požadované "lidovosti". A že tady chyby být mohou a jinde ne? Ten, kdo neumí alespoň trochu pořádně napsat recept, nenapíše bez chyb ani jiný text. To je moje přesvědčení. Je přece jenom jedna čeština, ať je hovorová nebo spisovná.

31. Simča S.   15.04.2009 | 15:29 | reagovat | závadný
    Milá Di Ještě nedávno bych si myslela, že ty šíííílené hrubky tam musí lidé psát "schválně". Ale teď, co dělám na učilišti, tak zjišťuji, že mnoha našim "dětem" jakýkoliv pravopis NIC neříká. Ani s-z na počátku slova, ani z - s jako předložky se 3. a 7. pádem, natož výjmenovaná slova či shoda podmětu s přísudkem. Zrovna včera jsem kontrolovala jednomu dítku, které má za pár týdnů maturovat, seminární práci na téma holocaust. Na 15 stránkách byla cca 180 chyb. Např. mne dostala věta "Muži byly zabity" - řekla jsem mu, ať tu větu přečte. Přečetl ZABITI, neviděl chybu. Říkám mu: "Ukaž si na muže". Nezvládl. Říkám mu: "Když si ukážeš TI muži, musí být na konici slova byli měkké i". Prý ano. Za pár vět obdobný problém - Říkám mu ukaž si na vězně - nezvládl říce TI vězni.... Podotýkám, že to NENÍ ZVLÁŠTNÍ ŠKOLA, ale kluk skoro 22 let, je vyučený a teď si dodělává 2-letou nádstavbu, aby odmaturoval.... Když tam vidím toto, tak začínám věřit tomu, že to lidé tady nepíší úmyslně, oni totiž vůbec netuší, že existuje nějaký závazny pravopis.... :-(. Je to smutné, češtinu považuji za krásný, bohatý a velice libozvučný jazyk, ale to, co je poslední dobou slyšet z médií a co je leckde vidět napsáno, je soumrakem našeho krásného jazyka... Bohužel. Simča
1 2 Další

Vložit recept

Máte doma dobrý recept?
Podělte se o něj s našimi uživateli.

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?
Dialog
X