070/979/vanocni_menu_b.jpg

Vánoční hodování

01.02.2010 | Redakce | Vizitka

K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv. Podle Brillat de Savarina je nejlepším aperitivem sklenička suchého sektu nebo lehčího svěžího vína. Ale stejně vhodná je i sklenka dobrého piva. Častěji se však podává suchý vermut s kolečkem citronu, vodka, borovička, myslivecká nebo některý suchý koktejl. Dětem a mladistvým nabízíme jako aperitiv chlazené přírodní ovocné šťávy.

Další součástí menu jsou předkrmy. Studený předkrm podáváme před polévkou nebo v menu bez polévky. Má to být lahůdka pikantní chuti, už na pohled lákavá, která není určena k nasycení, ale jen k povzbuzení chuti. Ke studeným předkrmům podáváme miniaturní banketní pečivo. Jako studený předkrm jsou vhodné různé lahůdkové saláty, koktejly, šunkové závitky a kornoutky, plněná vejce, kapr v rosolu apod.

Polévka je tradičním chodem. Ke štědrovečerní večeři nerozlučně patří polévka rybí doplněná osmaženou žemlí. Ale tam, kde se rybám neholduje, ji může nahradit polévka hrachová, rovněž s osmaženou žemlí, nebo některá polévka houbová. V dalších svátečních dnech máme už v polévkách větší výběr, vždy přijde vhod dobrý vývar hovězí, drůbeží, nebo zvěřinový s domácí těstovinou a s masem. Polévka však nemá být příliš zhoustlá, aby se stolovníci předčasně nezasytili.

Pokud jsme vynechali studený předkrm, zařadíme po polévce předkrm teplý. Tradičním štědrovečerním teplým předkrmem bývá kapr namodro s některou pikantní přílohou nebo masová míšenina zapečená v lasturách, ale i hubník nebo kuba. V dalších svátečních dnech můžeme jako teplý předkrm podat paštičky z listového těsta, vejce v kelímku nebo vařenou zeleninu posypanpou strouhaným sýrem nebo osmaženou strouhankou a politou máslem.

Hlavním štědrovečením chodem bývá smažený kapr s bramborovým salátem. K odlehčení svátečního stravování můžeme podávat kapra pečeného na másle nebo v alobalu s bramborovou přílohou a se salátem z čerstvé zeleniny, anebo kapra doplnit francouzským salátem nebo salátem Waldorf. V dalších vánočních dnech dáváme před tradiční svíčkovou na smetaně přednost lehčím masitým pokrmům v minutkových úpravách, které podáváme s dušenou rýží nebo různě upravenými bramborami a s teplou zeleninovou oblohou. Také krůtu a zvěřinu připravujeme raději jako minutku. Nepostradatelný je vždy salát z čerstvé zeleniny nebo míchaný kompot.

Sváteční menu bývá korunováno moučníkem. Místo častého ořechového dortu nebo čokoládové rolády se přimlouváme za jablkový závin, který méně zkušené hospodyně mohou nahradit pečenými vánočními jablky. Přeslazené a příliš tučné moučníky se stále častěji nahrazují lehkými dezerty, z nichž nejoblíbenější jsou zmrzlinové poháry doplněné čerstvým nebo kompotovaným ovocem, karamelem, šlehačkou, čokoládou a ořechy. Lehký a velmi osvěžující je dezert ovocný nebo ovocný salát.

Milým překvapením pro naše strávníky bude i teplý moučník, na který se v poslední době zapomíná. Ale i jen teplá palačinka s ovocem a šlehačkou a trochou strouhané čokolády je kulinářským zážitkem.

Na závěr štědrovečerní večeře přichází na stůl ještě mísy s ovocem, ořechy a drobným vánočním pečivem. Ozdobou vánočního stolu je dozlatova upečená vánočka nebo štola.

Sváteční menu končí obvyklým šálkem kávy. Dopřejeme-li si však některou kávovou specialitu s trochou alkoholu a šlehačkou, měli bychom se vzát moučníku nebo dezertu, aby těch dobrot nebylo příliš...

Fotogalerie

071/979/vanocni_menu_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web