Trendy - pivovarské kvasnice v kuchyni.

Trendy  - pivovarské kvasnice v kuchyni.

Je moderní a zároveň zdravé dbát zásad vyvážené pestré stravy. Ale jak na to? Čím svůj jídelníček obohatit? A nebude to příliš drahé? Vracíme se k přirozeným potravinám a jednou z nich jsou i pivovarské kvasnice.

Pokud se Vám zatím nechce příliš experimentovat, ale zároveň chcete zvýšit nutriční hodnotu svých oblíbených pokrmů: mít ve svém jídelníčku dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků, pak by Vás mohly zaujmout Kulinářské pivovarské kvasnice.

Jsou v podobě rozpustných šupinek, které nemění chuť pokrmů. Stačí je jednoduše zamíchat do teplých jídel před jejich podáváním nebo třeba do pomazánek už při jejich přípravě. Pro zachování všech obsažených látek není vhodné, aby přešly varem. Ale za to Vám nabídnou například komplexní bílkoviny rostlinného původu a cenné vitamíny jinak dostupné pouze z masa a vnitřností. Jsou tedy vhodné i pro vegetariány a dokonce pro děti již od 1 roku. Nejedné mamince tak ušetří přemítání nad sestavením zdravého jídelníčku pro své nejmenší.

TIP: Doporučujeme do polévek, omáček, pomazánek, jogurtů, přesnídávek, do luštěnin nebo salátů. Zapracují se stejně dobře do ovocného koktejlu jako do zeleninového smoothie, nebo třeba do omáčky na špagety. Záleží jen na fantazii a chuti zkoušet.

Pivovarské kvasnice jsou jako tradiční prostředek výživy známé již z dob starého Egypta. Znali je gladiátoři a nezapomíná na ně ani moderní doba. Pivovarské kvasnice jsou vedlejším, ale nadmíru užitečným produktem výroby piva. Vznikají tak, že do roztoku rozvařeného ječmenného sladu a chmelu se přidají speciální kultury kvasnic. Ty nejen přeměňují cukry na alkohol, ale také – protože jsou obrazně řečeno věčně hladové - doslova vyzobou z této na živiny bohaté lázně téměř bezezbytku všechny vitamíny (především skupiny B), minerály, stopové prvky, bílkoviny a aminokyseliny. Při tomto procesu se také mnohonásobně pomnoží . Když své poslání splní, jsou šetrným způsobem usušeny. Dnes je najdete v lékárnách jako tablety nebo dražé (tradiční Pangamin zná většina z Vás od dětství), ale nově jsou i v podobě zmíněných rozpustných šupinek určených, jak napovídá samotný název, do kuchyně.

Nezaměňujte je v obchodech se sušeným „lahůdkovým droždím“. Kulinářské pivovarské kvasnice mají na rozdíl od droždí širší paletu obsažených látek! Koupíte je ve vybraných zdravých výživách nebo spolehlivě na www.pangamin.cz. Tam najdete i vzorové recepty.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky