Skromný vítěz

Skromný vítěz

Mladý držitel hlavní trofeje v národním kole nejprestižnější gastronomické soutěže světa Bocuse d’Or – Kuchař roku 2011 Ondřej Landa je pevně přesvědčen, že česká kuchyně, včetně knedlíků, má ve velké gastronomii šanci na úspěch!

Kde jste včera večeřel?

Doma.

A co?

Těstoviny s mořskými plody.

Párty vašich snů – co by se na ní mělo podávat?

Přímo vysněnou párty nemám, ale líbila by se mi zahradní. Samozřejmě bych musel mít okolo sebe svou rodinu a své blízké přátele. Podávat by se určitě mělo hodně druhů masa (mé oblíbené telecí by nesmělo chybět), dále několik druhů zeleninových salátů, grilovaná kukuřice, pečené brambory a pečivo. V neposlední řadě také nějaké ryby a mořské plody.

Váš vrcholný kousek v kuchyni?

Vystudovaná střední hotelová škola gastronomická. Vrcholný kousek v kuchyni asi nemám. Na to jsem příliš mladý, abych si určoval, zda je něco můj vrcholný kousek.

Stálé zásoby v ledničce?

U sebe v ledničce se snažím udržovat základní suroviny, jako jsou mléko, smetana, máslo, vejce, česnek, citron, cibule a brambory. Chci mít také stále při ruce nějaké čerstvé bylinky, jako třeba tymián, rozmarýn, nebo alespoň pažitku. Nakonec také vždy nějaké dobré víno na zapití.

Koprovka, nebo rajská?

Když jsou dobře uvařené, tak obojí. Mám jen špatné vzpomínky na koprovku ze školní jídelny.

Jíte raději doma, nebo v restauraci?

Jelikož trávím spoustu času vařením v práci, tak si raději dojdu do restaurace.

A vaše oblíbené restaurace?

Restaurace Fregatta v Měchenicích. Nikdy ale nepohrdnu žádnou staročeskou kuchyní.

Musel jste někdy ze zdvořilosti sníst něco, co se vám opravdu příčilo v hrdle?

Párkrát už se mi to přihodilo. Ale ze zdvořilosti to nebudu prozrazovat.

Jídlo z dětství, po kterém občas zatoužíte?

Občas zatoužím po maminčině svíčkové na smetaně nebo po buchtičkách se šodó.

Co myslíte, mají knedlíky šanci v moderní české kuchyni?

Určitě ano. Já myslím, že cokoli z české kuchyně se dá použít v moderní gastronomii. Knedlík jsme dokonce před pár lety použili ve finále Bocuse d‘Or. Sice s trochu upravenou recepturou, ale měl úspěch.


Foto: Martin Mašín

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky