870/252/2-130.jpg

Sanjiv Suri

25.04.2012 | Eva Všetíčková | Vizitka

Co chutná jedné z nejvýraznějších postav porevoluční gastronomie u nás, zakladateli a šéfovi řetězce Zátiší Group?

Kde jste včera večeřel?

Doma, s mojí drahou ženou Markétou.

A co?

Vařila pečeného mořského ďasa se zázvorem, česnekem a zelenou limetkou. Jako přílohu k tomu připravuje restovaný čerstvý špenát, brokolici se zázvorem a grilovaný lilek. Je fantastická kuchařka.

Párty vašich snů – co by se na ní mělo podávat?

Snové párty u nás děláme pořád. Bývají na nich variace sushi a sashimi, v tandooru pečené farmářské kuře na indický způsob, jednoduché domácí těstoviny (nejlépe se zázvorem, česnekem a troškou sicilského peperoncina) a spousta dalších lahůdek. K pití pak podáváme náš oblíbený Zátiší Crémant a výborné bílé nebo červené víno.

Váš vrcholný kousek v kuchyni?

Rád hodně experimentuji, takže neustále zkouším nové věci. Většinou ale vítězí jednoduše grilovaná nebo v troubě pečná ryba se sezonní a organickou zeleninou.

Stálé zásoby v ledničce?

Hodně bioovoce a zeleniny – částečně z babiččiny zahrady (doma jsme téměř z 90 % vegetariáni), vajíčka (od babiččiných slepic) a také čerstvé ryby a organická kuřata.

Koprovka, nebo rajská?

Markéta má určitě raději koprovou, ale jen z čerstvého kopru a s biovajíčky. Já moc na omáčky nejsem.

Jíte raději doma, nebo v restauraci?

To záleží na situaci. Většinou jíme doma, protože naše děti Shaan a Jasmínka jsou ještě malé, 7 a 5 let. Markéta je výborná kuchařka a každý opravdu dostane to, co má rád. Ale čas od času si vyjdeme, abychom vyzkoušeli něco nového. Naše starší děti Virat a Jacqueline (15 a 12 let) milují sushi, tak čas od času s nimi chodíme na dobré sushi a sashimi.

A vaše oblíbené restaurace?

Nyní myslím V Zátiší, je to jedna z nejlepších restaurací ve městě. Ovšem teď s nástupem dvouhvězdičkového michelinského šéfkuchaře Gabriele Felicianiho do Bellevue, to bude ještě těžší volba. Ale jednou začas, když mám chuť na opravdu skvělé české jídlo, tak je to samozřejmě kreativní česká kuchyně Marka Purkarta v Mlýnci.

Musel jste někdy ze zdvořilosti sníst něco, co se vám opravdu příčilo v hrdle?

Ano, jednou, když jsem byl pozván náčelníkem Masajů, na mou počest porazili krávu a přinesli nám její čerstvou krev jako přípitek před celou vesnicí kmene. Jinak nejsem tak zdvořilý, a pokud se mi opravdu něco nelíbí, tak si to nedávám a neváhám to nechat na talíři. Život je příliš krátký.

Jídlo z dětství, po kterém občas zatoužíte?

Teplý indický chléb (paratha) se slaným máslem a čerstvě mletým pepřem.

Co myslíte, mají knedlíky šanci v moderní české kuchyni?

Rozhodně ano. Můžeme být velmi kreativní i s knedlíkem. Podle mého názoru bychom se měli učit více využívat celozrnné mouky a organických složek, aby se i knedlíky mohly stát součástí zdravé výživy.


(Foto: Jan Přerovský)

Fotogalerie

871/252/2-130.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Talentovaný Martin Škoda: Vyzkoušejte jeho recepty s masem

01.02.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

Před pěti lety vydal první kuchařku Škoda nevařit a ihned dostal přezdívku „český Jamie Oliver“. Talentovaný kuchař Martin Škoda vydal v loňském roce pokračování úspěšné prvotiny Škoda nevařit 2, kde opět přináší řadu skvělých, ale snadných receptů, který zvládne každý. A ještě se u toho skvěle pobaví.

Kate´s Cuisine: "Žádná potravina by se z jídelníčku neměla úplně vyřazovat."

28.01.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

První měsíc v novém roce je měsícem předsevzetí a slibů, že se budeme více věnovat zdravému životnímu stylu a dbát na svou stravu. Blogerka Kateřina Jašková z blogu Kate´s Cuisine si pro své čtenáře přichystala v lednu veganskou výzvu. Co všechno jí veganská stravila přinesla a co jí naopak chybělo, se dozvíte v našem rozhovoru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web