086/979/mikrovlnka_b.jpg

Mikrovlnka v kostce

01.02.2010 | possum | Vizitka

Odpovědi na nejčastější otázky ohledně vaření v mikrovlnné troubě pro vás sestavila possum.

HLAVNÍ PRAVIDLA:

* Nebát se a zkoušet.
* Mikrovlnky jsou různé, dnes normálně okolo 1000 Watts. Tudíž časy udané v receptech, nemusí být ty pravé pro vaši mikrovlnku. Ono také záleží na velikosti a teplotě pokrmu a vnitřní velikosti mikrovlnky. Zhruba se můžeme řídit podle: 50 W je asi 10 sekund, 100 W asi 15 sekund na minutu rozdíl plus či mínus v udaném receptu ku vaší mikrovlnce. V každém případě, nejsme-li si jisti, dáme času méně, přidat můžem vždycky, ubrat ne.
* Má-li pokrm zůstat vlhký, použijeme víko nádoby nebo mikrotenovou fólii.
* Má-li být pokrm suchý, nebo šplíchá, použijeme papírový ubrousek. (Řízek - papír dáme pod i na řízek).

* Tekutiny a jídla s vysokým obsahem vody se vlní déle, než jídla s malou vlhkostí.
* Tekutiny a jídla jako omáčky mícháme během vaření.
* Jídla s vysokým obsahem tuku nebo cukru se vaří rychleji.
* Jídlo do nádoby nebo přímo mikrovlnky rozložíme stejnoměrně.

NÁDOBÍ

* Nejlepší tvar je kulatý. (Sekaná ale vypadá mnohem hezčí jako bochánek).
* Varné sklo je snad nejlepší.
* Nádobí pro mikrovlnky (umělohmotné, silikonové atd). I to nejlepší (či nejdražší) po dlouhodobém používání k vlnění (nemyslím jen ohřívání) může načichnout (kořením, česnekem) a zabarvit se (kečupem, rajčatovou pastou, kari atd.) Také vysoké teploty tuku tomuto nadobí nesvědčí. Výhoda tohoto nádobí – může do mražáku a hned do mikrovlnky.
* Porcelán a kamenina, keramika nebo hliněné nádoby (s glazurou) bez jakéhokoliv obsahu kovu. Hrnky s lepenými oušky nejsou vhodné.
* Na velmi krátkou doubu ohřívání můžeme použít papírové hrnky (ne voskované), lněné plátno (pytlík na housky, chleba), některé umělohmotné nádobí, dřevo (špízy).
* Také můžeme použít thermoplastik pytlík na pečení či vaření (Musíme propíchnout, aby mohla unikat pára.)
* Mikropečící fólie je speciálně pro mikrovlnky. Napomáhá opečení jídla.

Zkouška nádobí:

Nejsme-li si jisti, je-li nádoba vhodná (třeba skleněná), dáme do ní hrnek vody a naplno vaříme 1 minutu.
* Je-li nádoba vlažná a voda horká, nádoba je vhodná.
* Je-li nádoba horká a voda jen teplá, nádoba je vhodná na krátkou dobu vlnění.
* Je-li nádoba velmi horká, je nevhodná.

POLÉVKY * Použijeme větší nádobu, protože polévka může vzkypět.
* Jelikož vlníme, čas je kratší než klasické vaření, vypařování je nižší, tudíž používáme míň vody.
* Pro začátek vlnění zeleninu, maso atd. přikryjeme. Ke konci vlníme odkryté.
* Tekutiny přidáváme raději horké.
* Během vlnění párkrát zamícháme.

POZOR:

koření má vlněním výraznějši chuť, sůl raději vynecháme. Dosolit můžeme nakonec.

RYBY * Vlníme-li celou rybu, kůži na pár místech nařízneme, jinak by explodovala.
* Filety - překryjeme tenčí části (okraje), abychom předešli převaření.
* Ponejvíc vlníme přikryté.

POZOR:

vlníme-li dlouho maso, bude tuhé.

DRŮBEŽ * Vlnit můžeme celého ptáka nebo naporcovaného. (Slabší části dáme ke středu nádoby). Vlníme v thermo pytlíku nebo přikryté nádobě. Ke konci jen přikryté papírovým ubrouskem.
* Chceme-li (kvůli barvě), dáme na konec na pár minut dodělat do trouby.

POZOR:

Nedáváme-li do trouby, necháme pár minut (5-10) dojít.

MASO * Ačkoliv se může vlnit celý kus masa, myslím si, že toto je lepší v troubě/remosce. Jinak, chcete-li to zkusit, je to jako u drůbeže, s přidáním koření podle chuti. Nesolit.
* Guláše a podobné, zase raději v papiňáku a jen dodělat v mikro. Ale záleží na mase, dá se udělat v mikrovlnce velmi dobře.
* Mleté maso, jakékoliv, v jakékoliv úpravě se dělá výborně. U mletého masa na omáčky, mícháme, hlavně ze začátku, aby se neutvořily svařené hrudky.
U sekané, vlníme přikryté. Ke konci přikryté jen papírovým ubrouskem.

ZELENINA * Při vaření čerstvé zeleniny používáme míň vody než u klasického vařené na plotně.
* Ponejvíc vlníme přikryté.
* V polovině doby vlnění zamícháme nebo obrátíme.
* Vlníme-li celou zeleninu (jako brambory), rozložíme stejnoměrně a po okraji.

POZOR:

zeleninu se slupkou musíme párkrát propíchnout nebo naříznout, aby neexplodovala.

RÝŽE A TĚSTOVINY * Těstoviny musí být celou dobu vlnění pod vodou.
* Rýže je nejlepší vstřebací metodou.

POZOR:

používáme větší nádobu, aby nepřekypěla.

OMÁČKY * Ponejvíc vlníme odkryté.
* Po 1-2 minutách mícháme.
* Vajíčka nebo sýr, ve sladkých cukr, můžeme přidat až po dovlnění.

POZOR:

používáme 2x větší nádobu (na 500 ml omáčky 1000 ml nádobu), omáčky rády vzkypí.

DORTY/BUCHTY * Nepřikrýváme.
* Nádoby na dorty jsou nejlepší kulaté, a ještě lepší s dírou uprostřed.
* Nádobu jenom vymažeme nebo vysprejujeme, vysypávat nemusíme.
*Muffinky (a podobné malé kousky) dáváme po okraji a ne doprostřed.
* Jelikož vlněním nedojde k upečenému zbarvení, nechceme-li buchtu zdobit, přidáme kakao.

POZOR:

dort je hotový, když je na povrchu ještě mírně lepkavý. Necháme dojít asi 5 minut.

ZAVAŘENINY * Používáme méně vody, protože vypařování je menší než u klasického vaření.
* Nepřikrýváme.
* Kůra ovoce zůstane tužší než u normálního vaření. Krájíme menší kousky.

POZOR:

vzhledem k obsahu cukru používáme nádobu 2x větší než množství. Z téhož důvodu vlníme velmi opatrně, dojde lehce ke spálení pokrmu nebo ruky.

Dobrou chuť Vám přeje possum *.

Fotogalerie

087/979/mikrovlnka_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Talentovaný Martin Škoda: Vyzkoušejte jeho recepty s masem

01.02.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

Před pěti lety vydal první kuchařku Škoda nevařit a ihned dostal přezdívku „český Jamie Oliver“. Talentovaný kuchař Martin Škoda vydal v loňském roce pokračování úspěšné prvotiny Škoda nevařit 2, kde opět přináší řadu skvělých, ale snadných receptů, který zvládne každý. A ještě se u toho skvěle pobaví.

Kate´s Cuisine: "Žádná potravina by se z jídelníčku neměla úplně vyřazovat."

28.01.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

První měsíc v novém roce je měsícem předsevzetí a slibů, že se budeme více věnovat zdravému životnímu stylu a dbát na svou stravu. Blogerka Kateřina Jašková z blogu Kate´s Cuisine si pro své čtenáře přichystala v lednu veganskou výzvu. Co všechno jí veganská stravila přinesla a co jí naopak chybělo, se dozvíte v našem rozhovoru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit? Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit?
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web