Martin Škoda: Když mládí chutná

Martin Škoda: Když mládí chutná

Své první opravdové jídlo uvařil Martin Škoda v devíti letech. Ve dvanácti se radoval z úspěšně vyrobených domácích těstovin. Není divu, že v sedmnácti vydal kuchařku, která i když odkazuje na jeho velký vzor – Jamieho Olivera, je zcela originální!

Kde jste včera večeřel?

Jelikož jsem měl dost nabitý den, zvolil jsem nakonec španělskou restauraci a dal si večeři ve stejný čas, jako je to běžné ve Španělsku – tedy až kolem desáté hodiny. Bylo to super.

A co?

Měl jsem čerstvé slávky v rajčatové omáčce s chlebem a pár olivami.

Párty vašich snů – co by se na ní mělo podávat?

Úplně nejradši mám chvíle, kdy se můžu dobře najíst společně s přáteli a užít si tak nejen parádní jídlo, ale i tu atmosféru kolem. Asi bych griloval steaky z českého hovězího nebo ryby.

Nejvyšší stupeň dosaženého kuchařského vzdělání/váš vrcholný kousek v kuchyni?

Když se mi jídlo povede tak, jak jsem chtěl, ostatním chutná a v kuchyni není po vaření bordel.

Stálé zásoby v ledničce?

O žádných nevím. Rád používám olivový olej a ten do ledničky nedávám.

Koprovka, nebo rajská?

Remíza.

Jíte raději doma, nebo v restauraci?

V restauraci, kde se cítím jako doma!

A vaše oblíbené restaurace?

Mám rád všechny podniky, z kterých je vidět, že tam tým lidí pracuje minimálně na 120 %, protože bez toho, aniž bychom tomu obětovali ještě o něco víc, než se po nás v základu chce, nemůžeme pomýšlet na úspěch!

Musel jste někdy ze zdvořilosti sníst něco, co se vám opravdu příčilo v hrdle?

Ano, ale už si nepamatuju, co to bylo.

Jídlo z dětství, po kterém občas zatoužíte?

Vzpomínám na jedno léto, když jsem byl v Řecku. Každý den jsem si tam dával gyros a řeknu vám, že na tak dobrý jsem už v životě nenarazil.

Co myslíte, mají knedlíky šanci v moderní české kuchyni?

Rozhodně ano – knedlíky do české kuchyně patřily a své jasné místo v ní mají i nyní.


(Foto: Johana Pošová)

Diskuze ke článku

  • Marie
    Marie |

    2. 7. 2012 11:12

    Kuchařka Martina Škody "Škoda nevařit" je báječná. Ve svých skoro padesáti letech jsem poprvé uvařila karlovarský knedlík podle jeho receptu a dopadlo to více než skvěle. Receptů jsem použila víc ( hovězí líčka, marinády na BQ, focaccia, saláty, limonády alko i nealko ), vše je skvěle vysvětleno, ingredience celkem dostupné...prostě škoda nevařit :-))

Další články z rubriky