Když si povídáte s touto mladou dámou, každým okamžikem očekáváte, že zapne své „turbo“. Ze všech pohybů čtyřiadvacetileté Martiny Cseri totiž vyzařuje obrovská energie, oči jí září do příšeří baru jako odlesky lákavých koktejlů.
Možná že některé tyto vlastnosti si ještě posílila častými střetnutími s muži ovládajícími nejsilnější stroje na dvou kolech. Patří k několika vyvoleným barmanům na světě, kteří jsou zváni na vrcholné závody MotoGP a šampionáty motorbiků, kde předvádí motocyklovým gladiátorům své show.
„Loni to byly především motorbiky, letos přibylo i mistrovství světa v silničních motocyklech. Cítím, jak z těch chlápků, kteří dokážou zkrotit ty ďábelské stroje, sálá energie. Také z ní čerpám a snad ji také zpětně předávám,“ říká naše nejlepší flair barmanka.
„Flair tendering je náročná disciplína. Je to kombinace volného stylu podávaných koktejlů, pohybu, tance, hudby a kreativity. Důležitým prvkem je navázat přímý kontakt s lidmi, komunikace a velký kus psychologie. To mě baví, miluji tuhle práci za barem, a protože si o sobě myslím, že jsem cílevědomá, stanovila jsem si i vysoké cíle.“ Tuto svou vlastnost Martina prokázala již mnohokrát.
Rok po absolvování školy v Banské Bystrici odešla do Prahy. Rozhodnutí bylo intuitivní i racionální: „Je to město mého srdce, mám tu i předky a cítím se tu jako doma. Je to také od mého domova nejbližší velkoměsto, multikulturní, magnet pro turisty, a tak je možné se zde předvést.“
S vidinou cíle
V Praze působí již pátý rok, i když je potřeba odečíst řadu týdnů strávených na praxi v nejrůznějších zemích světa. Nejdříve na Krétě, potom v dalších evropských státech a například i v Indii. Tam se dokonce zúčastnila spolu s dalšími světovými barmany párty pořádané pro indického premiéra.
Prošla několika předními pražskými bary, absolvovala desítky barmanských soutěží a po vítězství v soutěži Malibu Barmaid Flair Challenge se může pyšnit titulem nejlepší české ženské flair barmanky. Ale to jí zdaleka nestačí.
„Kdybych byla mužem, už nyní bych byla daleko dál. I v našem řemesle, podobně jako v mnohých jiných, je mnohem těžší prosadit se jako žena. Proto se ráda poměřuji při soutěžích s muži. A můj cíl vůbec není skromný. Chtěla bych být nejlepší ženou ve svém oboru na světě a prosadit se i do první osmičky mezi muži. Chci dokázat, že jako žena barmanka můžu být stejně dobrá jako chlap.“
Gastronomická scéna ve všech svých podobách se neustále rozvíjí. Plně to platí i o bartendingu. Proto Martina nejen usiluje načerpat praktické znalosti při zahraničních stážích, ale připravuje se i teoreticky studiem vysoké školy hotelové.
Být nejlepší
V současné době předvádí své umění v baru Coyotes na Malém náměstí, kde působí také jako kouč svých kolegyň. Hosty umí pěkně přivést do varu a to je pro ni hodně důležité, protože jak sama říká: „Bez zaujatého publika to není ono.“
Nyní je především jednou z nejlepších žen na světě za barovým pultem. Její ambice tím však nekončí: „Určitě bych chtěla v profesi dosáhnout manažerské pozice, a když se naskytne příležitost, vytvořím si vlastní podnik, kde bych dokázala uplatnit vše, co jsem se naučila a ještě se naučím. Už nyní pracuji na vlastním podnikatelském záměru, který nechci zatím blíže specifikovat. Ale samozřejmě půjde o mé originální show a umění nápojového cateringu.“
Na závěr našeho setkání nám dala i tip na nápoj (a ve stylu flair i předvedla), který by měl být hitem pro letošní letní sezonu: „Myslím, že poletí //Campari Orange Passion, hezky osvěžující a bezesporu i slušivý.“
—-