269/611/2-50uvod.jpg

Anatomie chuti

31.08.2012 | Eva Všetíčková | Vizitka

Restaurace Čestr se sice nemůže pyšnit dlouholetou tradicí, když ale její moderní prostory navštívíte, najdete tu poctivá jídla jako vystřižená z babiččiny kuchařky. Za jejich kvalitou stojí Vlastimil Lacina Jiroš.

Moderně koncipovaný projekt tradiční české kuchyně, jejímž základem je dobře vyzrálé hovězí maso z českého strakatého skotu (odtud je také odvozen název podniku), se zrodil v hlavě gastronomického vizionáře Tomáše Karpíška, který jím zase o kousek rozšířil své lahodné impérium Ambiente.

Vzdušný prostor, ve kterém spolu elegantně ladí světlé dřevo, sklo a kulaté stolky s thonetovskými židlemi z ohýbaného dřeva, doplněný grafickými motivy býčí hlavy na kazetovém stropě a nádobím s anatomickým znázorněním hovězího dobytka, je dílem designového Studia Najbrt.

Kuchyně je propojená s prostorem restaurace. I přes poměrně krátkou dobu existence podniku má skutečně vynikající pověst, za kterou ručí Vlastimil Lacina Jiroš.

Dlouholetý vztah

Svou kariéru odstartoval v restauraci U zlaté hrušky, nacházející se na okraji pražského Nového Světa. Sezonu pak strávil na krkonošských Dvoračkách, aby poté efinitivně spojil svůj osud se sítí Ambiente. V dnes bezmála již kultovní restauraci Living v Mánesově ulici strávil za sporákem pěkných šestnáct let. Poté společně s Tomášem Karpíškem začali uvažovat o změně, jejímž výsledkem se stal na jaře loňského roku právě Čestr – restaurace, jejíž kouzlo spočívá hlavně v tom, že zde hovězí maso, nakupované přes Svaz chovatelů českého strakatého skotu, zpracují kompletně, s lehkou nadsázkou řečeno „od rohů po kopyta“.

„Kupujeme jen celé živé kusy, které si necháme porazit a poté necháváme jejich maso dozrávat v dozrávárně společnosti Amaso v Jenči,“ říká pan Jiroš a pokračuje: „Větší kusy (celé půlky) tu zrají asi šedesát dnů, menší části (např. hřbety) asi čtyřicet dní, steakové partie pak ve vakuu asi 28 dní. To, co vidíte za sklem ve spodní části restaurace, je již vyzrálé maso, které je připraveno ke zpracování v restauraci. A že tady týdně zvládneme, samozřejmě mimo jiné, v průměru jednu až jednu a půl krávy.“

Na náš dotaz, zda se tu zpracovává výhradně všudypřítomné hovězí, pak odpovídá: „Pracujeme s rybami ze Šumavy, rožníme farmářská kuřata ze Sedlčan, z Držovic a Krasolesí bereme sýry, zeleninu ze Semic. Od jara je členem naší společnosti i pan František Kšána mladší. Od té doby pracujeme i s masem přeštického prasete. Vyrábíme z něj také všemožné lahůdky, které tu na hosty po celé léto čekají u venkovního grilu, například grilovací klobásky a skvělou šunku.“

Poctivost a kvalita

Restaurace, jejíž koncept sice na první pohled vypadá, že své gastronomické nebe tu nacházejí hlavně milovníci masa, ale nesází pouze a výhradně na klasickou českou kuchyni, používají tu recepty a techniky i jiných kuchyní. Na všechny, kteří sem zavítají, tu čeká hlavně poctivě a s úctou k surovině zpracované jídlo. A to není vymezeno hranicemi!


Grilovaný vepřový bůček z přeštických vepřů na celerovém salátu

Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina

Fotogalerie

236/611/2-50.jpg 240/611/2-51a.jpg 244/611/2-51b.jpg 248/611/2-52.jpg 252/611/2-53a.jpg 256/611/2-53b.jpg 260/611/2-53c.jpg 270/611/2-50uvod.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web