Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Sladký velikonoční beránek se pekl již od 14. století jako symbol skopového či jehněčího masa, které se konzumovalo po skončení předvelikonočního půstu. Tento zvyk, přetrvávající až do dnešních dnů, zavedl papež Urban V. a postupně se rozšířil do celé Evropy. Upečeného beránka lidé přinášeli na Bílou sobotu do kostela k posvěcení. Takovýto beránek měl chránit dům především před požárem a jeho obyvatele před bleskem. Těst na přípravu beránka je mnoho, nám se však zalíbilo to kynuté, a tak vám nabízíme, abyste si tuto sladkou obětinu upekli podle našeho receptu. Chutná skvěle!

Po skončení půstu na Bílou sobotu hospodyně opět mohly začít vyvařovat a péct jak maso, tak sladké pečivo. Právě nyní začíná jarní snůška vajec a to je pro pečení to pravé požehnání. Téměř všechna velikonoční jídla totiž obsahují vejce. Málokteré těsto se obejde bez nich. U velikonočního beránka navíc existuje spousta různých receptů, podle kterých je připravován. Kromě kynutého, které jsme letos pro vaši inspiraci zvolili my, můžete samozřejmě připravit také beránka z těsta třeného, piškotového či tvarohového. Na poslední jmenovaný utřete 250 g tuku (másla nebo hery) se stejným množstvím plnotučného tvarohu, krupicového cukru a 3 vejci.

Do této směsi pak přidejte 250 g polohrubé mouky promíchané s 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva, citronovou kůrou a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pak už stačí jen formu na pečení beránka dobře vymazat tukem, vysypat hrubou moukou nebo strouhankou, vylít do ní připravené těsto, přiklopit vrchním dílem (u těsta kynutého je dobré formu zpevnit svázáním kuchyňským provázkem nebo drátem, aby se při pečení nenazdvihla), a péct v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Po upečení nechte beránka vychladnout ve formě a pak jej, s polevou nebo bez ní, bez milosti obětujte své chuti!


Foto: Karel Kita
Food styling: Hana Orlitová

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky