019/217/2-18_1.jpg

Velikonoční beránek

04.04.2012 | Eva Všetíčková | Know-how

Sladký velikonoční beránek se pekl již od 14. století jako symbol skopového či jehněčího masa, které se konzumovalo po skončení předvelikonočního půstu. Tento zvyk, přetrvávající až do dnešních dnů, zavedl papež Urban V. a postupně se rozšířil do celé Evropy. Upečeného beránka lidé přinášeli na Bílou sobotu do kostela k posvěcení. Takovýto beránek měl chránit dům především před požárem a jeho obyvatele před bleskem. Těst na přípravu beránka je mnoho, nám se však zalíbilo to kynuté, a tak vám nabízíme, abyste si tuto sladkou obětinu upekli podle našeho receptu. Chutná skvěle!

Po skončení půstu na Bílou sobotu hospodyně opět mohly začít vyvařovat a péct jak maso, tak sladké pečivo. Právě nyní začíná jarní snůška vajec a to je pro pečení to pravé požehnání. Téměř všechna velikonoční jídla totiž obsahují vejce. Málokteré těsto se obejde bez nich. U velikonočního beránka navíc existuje spousta různých receptů, podle kterých je připravován. Kromě kynutého, které jsme letos pro vaši inspiraci zvolili my, můžete samozřejmě připravit také beránka z těsta třeného, piškotového či tvarohového. Na poslední jmenovaný utřete 250 g tuku (másla nebo hery) se stejným množstvím plnotučného tvarohu, krupicového cukru a 3 vejci.

Do této směsi pak přidejte 250 g polohrubé mouky promíchané s 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva, citronovou kůrou a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pak už stačí jen formu na pečení beránka dobře vymazat tukem, vysypat hrubou moukou nebo strouhankou, vylít do ní připravené těsto, přiklopit vrchním dílem (u těsta kynutého je dobré formu zpevnit svázáním kuchyňským provázkem nebo drátem, aby se při pečení nenazdvihla), a péct v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Po upečení nechte beránka vychladnout ve formě a pak jej, s polevou nebo bez ní, bez milosti obětujte své chuti!


Foto: Karel Kita
Food styling: Hana Orlitová

Fotogalerie

020/217/2-18_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

(Nejen) pro chytré hospodyňky: Jak ušetřit čas i rodinný rozpočet

18.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také se občas přistihnete, jak stojíte před otevřenou lednicí a v hlavě jako puzzle skládáte možné varianty toho, co by se z jejího obsahu dalo použít jako večeře pro rodinný klan? Rádi vaříte chutně, beze zbytků, zdravě a ekonomicky? Baví vás kulinářská inspirace a rádi zkoušíte nové postupy? Už nevíte, jak nadchnout náročnou rodinnou radu strávníků? Pak si přečtěte naše tipy v následujícím článku.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout? Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout?
Emma Watson prožívá noční můru, je totálně pod kontrolou Toma Hankse Emma Watson prožívá noční můru, je totálně pod kontrolou Toma Hankse
Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné? Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web